Australia 16 – Dupa Perth iar spre Melbourne

Cum să fi printre străini când ești mereu “printre frați” ?

Cum a fost la Perth? Care speranțe sau temeri ne-au fost confirmate ? Ce a fost neașteptat și surprinzător? Am reuşit să vedem canguri? Am mai reveni pe aceste meleaguri?

Nimeni nu vine la o țară și nici nu este găzduit de un oraş sau de o biserică. Vizităm oameni în carne și oase. Ne întâlnim cu circumstanțele în care trăiesc ei și ne facem părtași pentru o vreme la stilul și speranțele lor de viață.

DSC00831La Brisbane, cu Busuioc, familia Verkman, Silvia şi familia lui David Toma, care ne-au vizitat în America primăvara asta.

DSC00940La Perth cu câteva familii de români ospitalieri

DSC00878 DSC00877Sydney – Familia sorei fratelui Chiu Mihai

La  Perth, am fost trimiși de Busuioc să stăm în gazdă la o familie minunată, Ilie și Magda Todea, împreună cu minunații și talentații lor copii. Când eşti recomandat de Busuioc, în Australia, toate uşile ţi se deschid cu ospitalitate. Am fost preveniți că sunt în primul rând o familie muzicală. Magda este profesoară de muzică și cântă în corul Filarmonicii din Perth. Copiii ei studiază fiecare cel puțin un instrument muzical, pornind de la tobe și mergând prin vioară, flaut și violoncel. Nu muzica este însă principala lor calitate, ci creștinismul autentic și practic cu care s-au implicat în lucrarea Bisericii de aici.

DSC00961

Am predicat la Biserica pentecostală română din Perth duminică seara și luni, marți și miercuri seara. După programare, ar ar fi trebuit ca Miercuri să mă duc la biserica baptistă, dar fratele Crișan, păstorul ei, a decis să rămânem la cea pentecostală pentru că este mai încăpătoare și baptiștii veniseră oricum și in celelalte seri acolo. L-au rugat să țină dânsul cuvântul introductiv pentru închinare și dânsul n-a pierdut ocazia să le reamintească identitatea lui de ‘baptiscostal’. A citit despre bucuria părtășiei, ca uleiul sfințirii care se pogoară pe fața și pe veșmintele seminției de preoți. Rugăciunile care au urmat au confirmat această revărsare.

Dincolo de timpul petrecut la biserică, am fost copleșiți de neanticipata atenție cu care am fost înconjurați în restul zilei. În fiecare zi, câteva familii ne-au plimbat prin locuri de referință din oraș și din împrejurimi.

Da, citiseră de pe blogul meu tărăşenia cu cangurii. Ca să mă scape de obsesia mea, m-au dus pe neanunţate la o rezervaţie naturală din apropiere şi am trăit câteva ore întâlnirea cu animalele exotice de aici, urşi Koala, lilieci neobişnuit de mari, tot felul de vietăţi ciudate, dar fiecare frumoasă în felul ei.

DSC00891

Şi da, în sfârşit am văzut cu ochii mei … canguri. Erau însă ‘de reyervaţie’, plictisiţi supra săturaţi de hrana dată de copii şi oameni mari, somnolenţi şi apatici. Am pus mâna pe ei, i-am tras de coadă, dar nu am reuşit să-l provoc pe niciunul din ei la box.

DSC00905

DSC00925DSC00915Erau departe de a mai fi nişte animale ‘sălbatice’. Poate că era şi ora amiezii, soarele era sus, direct deasupra noastră, făcându-ne să umblăm ‘fără umbră’, iar toate animalele acestea aveau probabil orele de siestă. Venisem neanunţaţi şi erau la ora somnului.

(mai multe poze aici)

Serile, după întoarcerea la familia Todea, am fost vizitați de sfinți care au prelungit  astfel harul părtășiei până noaptea târziu. Ca și în alte cazuri când biserica a fost vizitată, fratele Ilie Todea și-a luat liber de la servici ca să fie peste zi la dispoziția noastră. Fie ca Domnul să le răsplăteasca așa cum numai El o poate face.

Fratele Dumitru Popa, unul din cei trei păstori locali ai bisericii pentecostale, mi-a destăinuit că au fost ani de început când nu aveau nici măcar o persoană care să dea cântările comune. S-au apucat serios de rugăciune și Dumnezeu le-a trimis din România și din alte orașe australiene oameni cu darul muzicii. Alături de familia Todea sunt acum multe alte familii cu înclinații muzicale. De virtuozitatea și râvna lor m-am convins singur în aceste patru zile de participare la serviciile lor de închinare. Am rămas cu regretul că nu l-am ascultat cântând decât într-un grup vocal pe cel care a fost unul din cei mai buni clarinetiști (sau taragotişti) din Europa, cu mulți ani de activitate alături de celebrul Dumitru Fărcaș.  Dumnezeu l-a căutat și s-a pocăit spre viața eternă, iar acum cântă imnurile slavei cu care va fi înveșmântat şi în locurile cerești. Sunt mulți care cântă la câte un instrument, dar foarte puțini care cântă cu sufletul, folosind secundar şi instrumentele. Omul acesta cântă nu “la”, ci “cu” instrumentul lui minunat.

Mai în glumă, mai în serios, fratele Popa Dumitru s-a aplecat spre urechea mea și mi-a șoptit: “Acum trebuie să începem să ne rugăm pentru niște mai buni păstori și predicatori”. Simțind atmosfera din această adunare, fiind cu păstorii și predicatorii ei la serviciile de închinare, sunt convins că aceste rugăciuni au fost deja ascultate de multă vreme … Ceilalți doi păstori, fratele Beniamin Fițui și fratele Vasile Bara fac împreună cu fratele Dumitru Popa o echipă echilibrată și matură, cu un deosebit spirit de jertfă.

DSC00963
Vasile Bara, eu, Dumitru  Popa şi  Gavril Crişan

Joi, în ziua plecării înapoi la Melbourne, ne-am sculat tare dimineață și am trecut pe la compania fratelui Aurel Singeorzan, Rolsteel Enterprises, ca să luăm câteva lucruri care trebuiau duse la Busuioc. Printre ele și dorința de a ne revedea cât de curând înapoi la Perth …

Hotărât lucru, oamenii aceștia sunt instrumentele lui Dumnezeu pentru smerirea noastră. Duc totul la Busuioc și el va face cum va crede el că este de cuviință.

Coasta de vest este comoara ascunsă a Australiei. Subsolul conține mari zăcăminte de minereu de fier, de petrol și gaze naturale, de aur și chiar … diamante. În nordul orașului Perth se află regiuni miniere. În restul orașului, la trei patru sute de kilometri se află alte mine. Aici, populația creşte exponențial și din aceste motive. Salariile minerilor sunt mari. Averile celor care investesc sunt și mai mari. Nu este de mirare că un loc de casă din Perth a ajuns să coste de la câteva zeci de mii, la câteva sute de mii de dolari, iar casele de pe coasta oceanului se joacă de-a milioanele. Nemiloasa lege a cererii şi ofertei. S-au aprobat însă de curând planuri pentru construirea de cartiere noi şi asta va relaxa probabil foarte mult situaţia şi … preţurile.

Centrul oraşului străpunge înălţimile cerului cu zgârienorii. Unul a fost inaugurat de curând, iar altul şi-a terminat ‘rădăcinile’ subterane şi se pregăteşte să-şi ridice capul deasupra solului.

La Perth locuieşte o verişoară bună a lui Daniela, Ronela. S-a căsătorit cu un scoţian rătăcitor care a trăit o vreme în Noua Zeelandă, iar de zece ani este aici. Sunt o pereche foarte plăcută şi primitoare. El este un osteopat care face şi treaba unui chiropractor. Au cabinetul acasă şi soţia mea nu a ratat ocazia unui tratament. Ca un bonus, John a făcut-o să simtă şi puţină acupunctură. A fost o delectare. Ne vom ruga cu şi mai multă râvnă ca să-i vedem mutaţi alături de noi, în Los Angeles.

DSC00960Categories: Personale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: