Australia 11 – Vedi Sydney (Napoli) e poi muori

“Dacă n-ai văzut Sydney, n-ai văzut Australia!”

Avertizarea aceasta m-a pus pe gânduri. Gonim între Brisbane și Sydney cât putem noi în limitele de viteză, supravegheate de mult prea multele camere de luat vederi, de pe șoselelor de aici. Tichetele sunt automate și vin prin poștă.

Ca să nu ne oprim, îmi iau inima în dinți și-l înlocuiasc la volan pe Busuioc pentru perioada unui pui de somn. Mă descurc foarte ușor pe autostradă, dar mi-e dintr-o dată foarte ne-laîndemână când trecem prin localități. Trebuie s-o tot țin pe stânga la intersecții și în jurul roundabout-urilor (cercuri giratorii). Speriat, Busuioc se trezește și mă corectează repede: “Stai pe stânga! Stai pe stânga!“ Convenim foarte pede să “trag pe dreapta” (pardon, pe stânga) și să treacă el la volan.

Plănuim să ajungem în Sydney cu vreo două ore înainte de începerea întâlnirii de la biserică, ca să tragem o raită prin oraș, măcar până la celebra clădire suprarealistă a Operei și pe la podul de nituri (fără șuruburi). Lăsăm pentru după serviciul de la biserică o altă raită, poate cu vaporul prin City (echivalentul englez al downtown-ului american). Ajungem însă spre Sydney la o oră de vârf și este un trafic nebun.

https://i0.wp.com/www.maui.com.au/SiteCollectionImages/Locations-Holiday/Large-Sydney-Branch.jpg

;

Sydney este un oraș care suferă de hipertensiune arterială. Refuzând să spargă cartierele vechi pentru a instala niște autostrăzi “americane”, localnicii au sărit din lac în puț, trebuind acum să suporte poluarea supra-aglomerării pe arterele rutiere. Dacă mai dai și peste un accident, cum am dat noi, ești mai rău ca sprinterul obligat să concureze la o cursă de marș. Am ajuns la biserica după ce oamenii erau deja acolo. M-am refugiat într-o baie ca să-mi rad barba, că planurile cu plimbatul prin oraș “le-am ras“ deja de pe traseu.

Întâlnirea cu românii din Sydney s-a dovedit o sărbătoare de suflet. După programul din biserică, am rămas la o masă de bucurie pentru cei ce veniseră să se întâlnească cu noi. Erau baptiști, pentecostali și simpatizanți dornici să stea câteva ceasuri împreună

Am aflat de la ei că Sydney ete o metropolă multinațională. Numai în cartierul lor trăiesc oameni din câteva zeci de grupuri etnice. Uniunea baptistă din Sydney are biserici din mai toate aceste grupuri. Clădirea bisericii în care se adună românii are Duminica dimineața servici în limba engleză. Aceasta a fost condiția cu care australieni le-au dat-o cam pe nimic. Prin această fericită “constrângere“, adunarea lor are în audiență membrii din 16 naționalități.

Secția română a bisericii cuprinde aproape 50 de români. Păstorul lor este relativ tânăr și foarte bine văzut printre australieni. Își pregătește chiar o lucrare de doctorat cu tema: “Slujirea creștină într-o comunitate multietnică“. Se numește Ovidiu Adrian Oprea. Este căsătorit cu Liliana și au două fete, Bianca și Ashley. Au venit în 1989 din Timișoara la tatăl lor care era stabilit aici.

Renunțăm la plănuita raită nocturnă și ne ducem și noi la masă. N-am fi putut face altfel. Daniela s-a întâlnit repede cu o fată de pe strada lor din Arad, Petru Rareș, care fusese colegă de școală cu Dorina, sora ei mai mică. Eu rămân uimit să o întâlnesc pe sora păstorului Mihai Chiu din Arad, în tinerețe cel mai bun prieten al tatălui meu.

Rând pe rând, de sub perdeaua anonimatului ies spre noi prieteni vechi, cunoștințe ale altor cunoștințe, oameni cu care nici n-am fi bănuit că ne vom întâlni pe aceste meleaguri.

“Măi, ce șoc cu Nicu”, îmi spune o doamnă. O privesc mut, uimit că neașteptatul cutremur al morții fulgerătoare a prietenului meu din Los Angeles își trimisese undele de șoc până și în emisfera australă. Erau oameni din Timișoara, Carolina Oprea și soțul ei, care în tinerețe îi cunoscuseră pe Nicu și pe Țuchi Ciucur, pe Tony Stroia, cumnatul nostru ajuns acum în Detroit și pe Nelu Ban, unchiul soției mele, acum pe undeva prin Virginia.

Clădirea bisericii române este situată la periferia originală a orașului Sydney. Megametropola numără acum în jur de patru milioane de locuitori. Viața este mai scumpă decât în Melbourne sau Brisbane și doar puțini români s-au mutat aici. Clădire actuală a bisericii este de peste 80 de ani, dar comunitatea creștină din ea și-a sărbătorit anul acesta 107 de ani de existență.

Ne-am dus la culcare târziu, găzduiți o familie de români pentecostali, Traian și Lucreția Balaban. Ei locuiesc în Parramatta – oraș bancar, cea mai mare dintre suburbiile prașului Sydney. Aici au venit primii colonisti englezi și au clădit primele case la 30 de kilometrii în interiorul estuarului. Undeva pe aproape se mai găsesc ruinele pușcăriilor de altădată …

http://www.dictionaryofsydney.org/files/large/928ba6c11d4200cc188e69e331e912b3471b1090

N-am culcat târziu, după multe hohote de râs și sub amenințarea că ne vom scula iar înainte de ora cinci dimineața. Silvia Tărniceriu nu s-a dezmințit nici de data aceasta și a reușit în timp record să-și facă prieteni la care să revină.

Nu n-am reușit să vedem Sydneyul … Ca în multe alte situații din această vizită australiană, ne rămâne o opțiune pentru … data viitoare.

Ca şi pentru canguri de fapt …Categories: Personale

4 replies

  1. Asa e, nu te grabi sa mori pt ca inca n-ai vazut Tokio, Seul, Shanhai, Zidul Chinezesc, polul Nord, polul Sud, etc. 😀
    P.S.: Urmaresc cu pasiune jurnalele tale de bord. Acuma vrand nevrand, aproape ca am trecut si eu pe acolo…. :)))

  2. Ei, noi am reusit sa vedem Los Angelesul, sa stam in casa si sa scriu chiar din biroul lui Daniel Branzei acest comentariu… Faci asta si apoi poti sa mori 🙂
    multumim pentru hatirul asta.
    Domnul sa va binecuvinteze pe acolo pe unde mergeti. Ce mare binecuvintare sa vezi atitea locuri, sa cunosti atitea oameni, sa ai partasie cu atitia frati!

  3. Conform zicalei din titlu se pare ca v-ati amanat moartea pe alta data 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: