Australia 8 – Brisbane și Gold Coast

,,Ţara pe care am străbătut -o noi ca s-o iscodim, este o ţară foarte bună, minunată. Dacă Domnul va fi binevoitor cu noi, ne va duce în ţara aceasta” – Numeri 14:7

Fratele Verkman Ferenti ne-a întâmpinat zâmbitor la poarta de sosire a avionului, lucru imposibil în America. Securitatea împotriva terorismului aerian este mult mai relaxată în Australia. Nu te descalță, nu-ți mai cad pantalonii pentru că ți-au luat cureaua, nu te izolează de cei dragi lăsați în stradă să te aștepte …

Busuioc îi dăduse semnul după care să ne recunoască: „Sunt doi tineri frumoși și veseli”. Când ne-a văzut a fost dânsul vesel și a gustat gluma prietenului său baptist.

De treizeci de ani, fratele Feri este unul din păstorii bisericii române pentecostale din Brisbane. Când a vrut să plece din România a vrut să ajungă în America, dar a primit negativ și o lucrare profetică i-a spus să nu mai încerce pentru că este pusă bariera pe drum. La o vreme i s-a spus că poate încerca, dar … a ajuns în Australia. Acum, după nouă nunți mai tîrziu, a rămas într-un „empty nest” în care s-a oferit să ne găzduiască și pe noi.

Nu regretă nici o clipă că a ajuns în Australia. Viața este liniștită și abundentă. Chiar și în comparație cu America, Australia are o sumedenie de avantaje. Drept exemplu, pensia este mai mare. O familie de pensionari din America primește în California în jur de $1500, în timp ce în Australia primește $2,500, iar dolarul australian este cu o fracțiune mai mare decît confratele lui american. După numai câteva zile petrecute în Melbourne și Brisbane, înclin să-i dau dreptate. Mulți din cei ce doresc să plece din România ar face mult mai bine să se îndrepte spre continentul austral în loc să bată zadarnic la porta nemiloasă a Americii.

Pentru cei doritori de amănunte statistice, iată un rezumat despre Brisbane. Fratele Feri l-a văzut în treizeci de ani crescînd de la un milion de locuitori, la aproape trei cît are astăzi. Vin oameni de pretutindeni. Mulți albi din South Africa au emigrat aici după ce condițiile lor de viață de acolo s-au deteriorat.

Brisbane (play /ˈbrɪzbən/)[4] is the capital and most populous city in the Australian state of Queensland and the third most populous city in Australia. Brisbane’s metropolitan area has a population of 2.15 million,[1] and the South East Queensland urban conurbation, centered on Brisbane, encompasses a population of more than 3 million.[5] The Brisbane central business district stands on the original European settlement and is situated inside a bend of the Brisbane River, approximately 23 km (14 mi) from its mouth at Moreton Bay. The metropolitan area extends in all directions along the floodplain of the Brisbane River valley between the bay and the Great Dividing Range. While the metropolitan area is governed by several municipalities, a large portion of central Brisbane is governed by the Brisbane City Council, which is by far Australia’s largest Local Government Area by population. The demonym of Brisbane is Brisbanite.

Brisbane is named after the river on which it sits, which, in turn, was named after Scotsman Sir Thomas Brisbane, the Governor of New South Wales from 1821 to 1825. The first European settlement in Queensland was a penal colony at Redcliffe, 28 kilometres (17 mi) north of the Brisbane central business district, in 1824. That settlement was soon abandoned and moved to North Quay in 1825. Free settlers were permitted from 1842. Brisbane was chosen as the capital when Queensland was proclaimed a separate colony from New South Wales in 1859.

The city played a central role in the Allied campaign during World War II as the South West Pacific headquarters for General Douglas MacArthur. Furthermore, Brisbane has hosted many large cultural and sporting events, including the 1982 Commonwealth GamesWorld Expo ’88 and the final Goodwill Games in 2001. Brisbane is the largest economy between Sydney and Singapore, and as of 2008 is classified as a Global city.[6] It was also rated the 16th most livable city in the world in 2009 by the Economist Intelligence Unit.

Brisbane has a humid subtropical climate (Köppen climate classification Cfa) with warm to hot and humid summers and dry, moderately warm winters.[43][44] From November to March, thunderstorms are common over Brisbane, with the more severe events accompanied by large damaging hail stones, torrential rain and destructive winds.

The city’s highest recorded temperature was 43.2 °C (110 °F) on 26 January 1940. On 19 July 2007, Brisbane’s temperature fell below the freezing point for the first time since records began, registering−0.1 °C (31.8 °F) at the airport.[45] In 2009 Brisbane recorded its hottest winter day at 35.4 °C (95.7 °F) on 24 August.[46] Brisbane’s wettest day occurred on 21 January 1887, when 465 millimetres (18.3 in) of rain fell on the city, the highest maximum daily rainfall of Australia’s capital cities.

Din vorbă în vorbă, am descoperit că familiile noastre s-au format cam la aceeași vîrstă și în același an în România. Și noi, ca și dânsul, am plecat din România în 1982. Și noi, ca și dânsul ne privim copiii cu drag și nu mai putem după nepoți.

Biserica pentecostală din Brisbane are cam 250 de membrii, majoritatea tineri, o formația de închinare, un cor numeros, un cor de tineret și o orchestră momentan în căutare de dirijor. Fratele Nelu Istrate a fost chemat acum cinci ani din Romînia și de patru ani este păstorul principal al acestui frumos grup de copii ai lui Dumnezeu. Amabilitatea lui m-a cucerit repede și m-am simțit liber să predic lîngă un astfel d eom al lui Dumnezeu.

Când cei din Brisbane s-au gândit că ar fi bine să deschidă o altă biserică înspre Gold Coast, una din localitățile care au crescut mult numeric în ultima vreme, au mutat acolo o familie. Nu-i plîngeți de singurătate! Au șaisprezece copii alături de ei … În limbaj biblic, umblă cu tolba plină de săgeți la el.

Cei din Brisbane sunt foarte mândrii de orașul lor și mai ales de Gold Coast, această fabuloasă suburbie maritimă, considerată pe drept cuvânt o a doua „Coastă de azur”. Azi m-am plimbat câteva ore pe faleza ei, invidios pe tinerii care aniversau graduarea din școlile lor și care se bălăceau în apa mereu caldă a oceanului de aici. Mi-am târât picioarele prin nisipul fin, ca printr-o făină fină, care scotea un sunet ciudat când plimbai talpa cu viteză asupra lui, parcă scîrțâia.

Britanicii o numesc Surfers Paradise, dar este și un Sail Paradise.

Prima întâlnire cu biserica pentecostală de aici a fost o binecuvântare. Fratele Păstor a anunțat: „Daniel va fi cu noi și luni seara și marți seara. Numai miercuri seara îi dăm voie să se ducă și la biserica baptistă”. Sunt sechestrat de dragostea lor, un sentiment care, să vă spun drept, nu-mi displace de loc.

Seara asta vom avea o întâlnire de tineret și voi prezenta câteva elemente de psihologie creștină. Sper să am har, pentru că altfel, slăbiciunea este mare … Încă suntem foarte departe de a ne obișnui cu fusul orar. De la Melbourne am dat o oră înapoi. Suntem pe același fus orar cu Sydney. Ciudațenia este că atunci cînd vom merge la Perth ora va fi … dar să nu anticipăm încă. Vă voi spune secretul la vremea potrivită.

Evenimentul acestei zile a fost reîntâlnirea cu Silvia Tărniceriu. Ultima dată când am fost împreună, anul acesta în luna Iulie, am călătorit, Daniela, Silvia și cu mine, de la Iași la Cluj. Atunci am pus la cale să ne întâlnim în Australia. Ca s-o facem însă, Daniela și cu mine am călătorit înapoi din Cluj la Los Angeles și acum din Los Angeles la Brisbane. Silvia, a luat alt drum, din România în Italia, din Milan în China și din China la Brisbane. Mergând în sensuri contrare, am putea spune că am îmbrățișat planeta ca să fim iar împreună! Cam mult și cam neașteptat pentru români care și-au petrecut copilăria prin praful satului Negreni de deasupra Botoșanilor …Categories: Personale

2 replies

  1. Asa e cum spui!
    Multumim pentru rugaciuni. N-ar strica sa fiti si voi impreuna cu noi. Ne-ar fi mai usor.

  2. Dragilor, suntem pe urmele voastre…Recunostem ca Isaia a avut multa dreptate cand a spus ca : ” …cei ce se incred in Domnul isi inoiesc puterea, ei zboara ca vulturii; alearga si nu obosesc, umbla si nu ostenesc.” Domnul sa va dea mult har si sa va faca o binecuvantare pe oriunde veti merge! Ne rugam ca sa fiti insotiti de ingerii Sai pas cu pas.
    Cu mult drag,
    Letitia & Cristian Necula

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: