Specialisti

In vizitele facute prin bisericile RBA am observat fara sa vreau o situatie paradoxala: toti suntem “specialisti” la rezolvarea problemelor … altora.

Sunt sigur ca adaca as invita un pastor dintr-alta biserica la noi, el s-ar grabi imediat sa-mi dea sfaturi si sa ma invete cum sa-mi rezolv problemele. Sunt la fel de sigur ca la fel as face si eu daca m-ar invita el la biserica lui …

Care sa fie explicatia?

Incep sa intrezaresc o intelepciune divina in toate acestea. Incep sa cred ca exista un “set de probleme” pentru o anumita “persoana” si o anumita “persoana” pentru un anumit “set de probleme”. Se atrag parca reciproc, facand parte probabil dintr-un tratament divin pe care ni-l aplica Dumnezeu fiecaruia, ca sa ne ciopleasca caracterul, desavarsindu-ne.

Cred ca de aceea se intampla ca cel care fuge dintr-o anumita biserica pentru anumite probleme sa ajunga in alta unde sa se confrunte foarte curand cu … aceleasi probleme. Nu este adevarat ca-l urmaresc problemele sau ca le urmareste el. Cred ca “vinovatul” este Dumnezeu care nu renunta la “tratamentul” pe care trebuie sa il aplice.

Ce credeti?Categories: Maxime si cugetari

5 replies

 1. Multumim frumos, frate Manole. iar ne-ai luat graiul cu graiul poeziei …

 2. “Printre cei ce nu accepta
  Autoritatea Sa
  PARADOXUL se repeta
  Privesc dar nu pot vedea…”

 3. La prima intrebare, cred ca pot sa raspund din experienta, dar nu in domeniul problemelor spirituale neaparat… Oamenii discuta foarte putin cu ei insusi, iar alergatul in stanga si in dreapta agitati ca o gaina ce tocmai si-a pierdut capul, nu ajuta cu nimic. Orice persoana care vede o problema din exterior, fara sa fie implicata ii este mult mai usor sa dea un sfat care cel mai probabil sa fie folositor. Dar cand acea persoana este implicata (este pastorul bisericii, poate si ruda cu persoana in cauza) deja procesul de analizare si judecata este incetinit fiindca intervine factorul uman.
  Si mie, imi e mult mai usor sa ascult problemele altei persoane (care poate din coincidenta sunt asemanatoare cu ale mele) si sa ii dau un sfat clar, la subiect, poate chiar radical care sa o ajute in acea problema. Abia cand ajung sa constientizez ca am aceeasi problema si prin urmare ma pot folosi de aceeasi solutie, ma trezesc.
  E mai usor sa realizam ce e de facut cand intalnim oameni cu aceleasi probleme, si ne gandim cam ce ar functiona pentru ei, si prin urmare, ar functiona si pentru noi.
  Cu oamenii din alta biserica poate sa dea sfaturi 100% biblice, fara sa incerce sa se fereasca (cum poate o face in biserica proprie) din cauza unei temeri.
  Am fost saptamana trecuta la o conferinta de tineret, si la final s-au acceptat intrebari. Unul dintre liderii de tineret s-a ridicat si a spus ca o tanara l-a intrebat la ce biserica ar trebui sa mearga, la o biserica unde se acopera capul, ori unde nu se acopera.
  Iar raspunsul pastorului m-a uimit. ‘Pai trebuie sa fim in concordanta cu biserica, daca in biserica nu se poarta, e recomandat sa nu poarte nici ea.’. Si de ce a raspuns asa? Fiindca fetele de la conferinta, jumatate purtau batic, si jumatate nu si pentru a nu deranja pe cele care nu purtau, a dat o solutie gresita, si nu un raspuns biblic clar, care chiar exista.
  Parerea mea? Oamenii bisericii au incetat sa fie preocupati de sanatatea corpului bisericii, ci doresc sa aiba cat mai multe madulare, fara sa vada ca multe incep sa dezvolte un cancer teribil, iar acele madulare, nu sunt sanatoase, ci malformatii in urma hibridarii cu o libertate incredibila. Exista candva o diferenta intre membrii unei bisericii, si lumea de afara, dar si aceasta incepe incet sa paleasca.

 4. Ai o gandire foarte analitica si cred ca m-ai inteles corect.
  Multumesc pentru vizita ta pe acest blog.

 5. Ati pus 2 intrebari: 1.”care sa fie explicatia ?” si 2. “ce credeti ?”, la care raspund :
  1.Nu stiu.
  Presupun insa ca mai multi factori ( adica mai multe pacate de caracter) contribuie la aparitia problemelor in bisericile noastre ! Fiecare credincios, simplu membru sau pastor intr-o biserica, este altfel in diversitatea creata de Dumnezeu iar armonia acestei diversitati nu se poate realiza in firea vechea doar in omul nascut din nou in inima care ar trebui sa fie mereu plina de prezenta si puterea Duhului Sfant. Pana acolo, adica pana la desavarsire, ne privim critic unii pe altii ( nu vedem decat paiele altora si uitam de barnele noastre) ! [ Rom.12.3 ] In firea veche suntem setatzi fiecare cu ‘problemele’ lui, pe care le caram ( uneori mandri alteori inconstienti de ele !) prin toate bisericile la care ajungem, poate cu dorinta sincera de a ne inchina si a-L lauda pe Domnul Isus.
  In ce priveste asteptarile pastorilor la aprecierea si recunostinta bisericii ,
  avem Matei 13:57 .
  2. Pocainta si Dragostea ar fi solutiile universale ale acestor probleme ! Sa-L lasam pe Dumnezeu sa ne trateze zilnic iar noi sa ascultam si sa implinim “tratamentul” care ne vindeca, rastignindu-ne zilnic firea pamanteasca (mandria si iubirea de sine).
  Doamne ai mila de mine, sa nu mai fiu o “problema” !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: