De urat am mai ura …

“De urat, am mai ura,
Dar mă tem că va-nsera,
Pe aici, pe la dumneavoastră,
Departe de casa noastră.”

Miercuri, 7 Ianuarie 2009

La 3:00 a.m. fix, telefonul sună și Serghei mă anunță că este pe drum.

Spre aeroport, poliția îl oprește și-i verifică actele. Verificarea tehnică este expirată pentru că am intrat deja în 2009. Serghei spune că este doar o problemă de câteva zile. Polițaiul amenință cu amenda și suspendarea permisului până la dovada noii verificări tehnice. Serghei înțelege niște semne pe care eu nu le văd, iese afară și spune că s-a rezolvat cu o mită echivalentă cu $2.00 americani.

Afară este un frig năpraznic. S-a anunțat că minimele pe toată sâptămâna vor fi cuprinse între -14 și – 20 de grade Celsius. Mă despart de Serghei și mă refugiez repede în terminalul nou și elegant al aeroportului. În 1989, făceam țurțuri pe afară împreună cu Petrică Lascău așteptând ca terminalul să fie deschis. Pe atunci aeroportul era închis noaptea din lipsă de zboruri.

Așa cum fusese stabilit, Andrei, un tânăr moldovean, mă caută și-mi întinde un teanc de bani pe care trebuia să-i dau lui Radu, un tânăr din Los Angeles. Tranzacția se desfășoară chiar sub privirile “oamenilor legii”, care mă iau deoparte imediat și mă întreabă: “Câtă valută aveți asupra dumneavoastră?”  Zâmbind, le răspund: “Cei șapte sute de dolari pe care ați văzut că i-am primit”. Dezamăgiți, mă lasă să plec mai departe.

La verificarea de la filtrul din aeroport mă trezesc fără să vreau despărțind doi prieteni care vorbeau acum tare, peste mine. Când este să ne dezbrăcăm, eu mă dau la o parte politicos ca să-i las să se reîntregească. Îl aud uimit pe unul spunându-mi: “Lăsați, frate Daniel, că suntem toți trei “de-ai noștri”. Dincolo de filtru, când ne re-echipăm ca să redobândim demnitatea, ne zâmbim cu o simpatie străină altora, frățească.

Aeronava companiei noi, “Ossiris”, este un bătrân Antonov rusesc. Abea m-am așezat și mi-am deschis jurnalul că aud deasupra un glas cristalin: Pajalusta (sau cam așa ceva). Mi-am ridicat privirea și am descoperit o fetișcană plecată parcă să fie model în revistele germane. Observându-mi nedumerirea, o dă repede pe limba engleză. Dorea să facem schimb de locuri, să trec eu la mijloc și să stea ea la margine ca să se învecineze cu prietena ei de dincolo de interval. “Apoi, a adăugat ea, s-ar putea să am nevoie să merg la baie și este preferabil să nu vă deranjez.”

Am acceptat, dar ca să fac lucrurile clare, i-am atras atenția că sunt mai mult mai în vârstă decât ea și când e vorba de mers la baie …

Și-a scos un mp3 player și s-a ancorat de căști. Mi-am scos și eu IPhone-ul și am dat drumul la muzică. După cum dădea ea din cap era evident că evoluam pe ritmuri total diferite.

(va urma)Categories: Amintiri

4 replies

 1. N-am exagerat. dar adaca veni vorba despre continuarea temei, cred ca in tratarea tensiunii ar trebui lamurit ce facem atunci cand cele doua se contrazic (traditia si Biblia). Dumnezeu nu se contrazice!
  Care are precedent? Vorba latinului, verba volant, scripta manent!

 2. Multumesc, Daniel. Esti mult prea amabil cu aprecierile. Nu este decit o modesta lucrare de masterat. Problema necesita adincire, atit in ce priveste locul Scripturii in ortodoxie, cit si in ce priveste legitimitatea traditiei la evanghelici.
  Daca ma ajuta Dumnezeu si sunt sanatos, sper sa scriu cindva ceva mai serios pe ambele teme.
  Nu stiu cind mai ajung prin LA, dar poate reusim sa ne vedem data viitoare.

 3. Stimabile, placerea a fost de partea mea!
  N-am mai oprit in Iasi pentru ca ningea si ne-am temut ca nu ajungem la timp la Chisinau.
  Cartea ta (“Locul Scripturii in traditia ortodoxa”) este exceptionala. Exista o caluza de lectura obligatorie in seminariile teologice ortodoxe?

  Ma rog ca un ovrei: Sa faca Dumnezeu sa ni se mai intersecteze cararile!

  Poate ca mai vi tu pe la noi.

 4. Inteleg ca ai ajuns acasa. Ma bucur ca am putut sa ne vedem de data asta, chiar daca putin pe fuga si imi pare rau ca nu ne-am putut revedea.
  Sanatate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: