Stiinta, pricepere, intelepciune

Sa vedem daca putem stabili niste definitii ale termenilor folositi in cartea Proverbe din Biblie.

Stiinta – cantitate de informatii acumulate

Pricepere – abilitatea de  apune in practica informatiile acumulate

Intelepciune – folosirea abilitatii de a pune in practica numai spre bine, dupa un ncod moral bine stabilit.

(Nu stiu de ce apas mereu gresit pe tastatura si imi iese “bien” in loc de “bine”. Nu cumva a facut altcineva aceasta greseala candva, demult, imprumutand din franceza termenul si acum noi tragem ponoasele?)

Daca sunteti de acord cu definitiile anterioare, exista cateva consecinte derivate:

Opusul lui “stiinta” nu este “prostie”, ci ignoranta (acesta este si sensul cuvantului care s-a tradus “prost” in varianta romaneasca a cartii proverbelor).

Opusul lui “priceput” este “neindemanatic”, sau si mai simplu “ne-priceput” sau “prost” (in sensul ca toate ii ies prost – vezi Prov. 9:4; 30:2)

Opusul lui “Intelept” nu este “prost”, ci “ne-bun”, adica geniu-rau, om de stiinta, foarte priceput, care alege insa sa-si foloseasca abilitatile pentru implinirea unor planuri “rele” (vezi Prov. 10:23; 19:1; 24:9).

Ce spuneti?Categories: Maxime si cugetari

1 reply

 1. M-am tot uitat la cele trei cuvinte si mi-am spus mie ca ele sint atributele Lui Dumnezeu. Dumnezeu insusi este sau are toata stiinta, priceperea si intelepciunea. El a stiut cum, a facut pamintul si apoi l-a organizat cu legi fizice si morale ca sa functioneze bine.

  Ce ma bucura este ca ne-a dat si noua o picatura din aceste atributii…o picatura pe care trebuie sa o folosim in acelasi mod, creind, organizind si mentinind atmosfera si echilibrul fizic si spiritual creat de Dumnezeu.

  Cum curentul electric este folositor si necesar daca este folosit corect si cu grija, si este catastrofal daca numai una dintre legi sau reguli nu este pastrata…tot asa si acease trei puternice atribute pot sa continue creatia sau sa o distruca…indiferent daca este fizica sau spirituala…

  Si ca una care am trait minunea de a atinge 12.000 de volti si sa pot vorbi despre ea…pot spune ca nu toata stiinta Lui Dumnezeu este cunoscuta de oameni de stiinta si savanti…faptul ca am supravietuit este un fapt pe care stiinta nu il poate explica…sau nai bine zis stiinta cunoscuta de oameni.

  Ceea ce ma face sa trag concluzia ca mindria n-ar trebui SA O DEZVOLTAM SUB NICI O FORMA…NOI STIM DOAR IN PARTE…oricit ne-am stradui…

  Si totusi…aceste trei lucruri …sint cauza mindriei omenesti dintotdeauna…

  Rodica B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: