Liviu Olah vazut de Iosif Ton

Draga Daniel,

Am scris un mic material ca amintire si recunostinta pentru cel ce a fost Liviu Olah. Ti-l trimit in attachment. Te rog foarte mult sa-l transmiti si fratelui Tiplea si familiei indoliate impreuna cu condoleantele mele.
Poti publica acest material si in alta parte.
Cu multumiri, Iosif Ton

Liviu Olah si Iosif Ton la nunta noastra, Bujac, Arad, 1978

*********************************

O amintire și o apreciere de Iosif Țon

Pe neașteptate, în a doua jumătate a lunii decembrie 1973, Liviu Olah a fost anunțat că i s-a redat carnetul de pastor, dar nu la Timișoara, ci la Oradea. Așa se face că de Crăciun, 1973, Liviu și-a început lucrarea de pastor la Biserica Baptistă nr.2 din Oradea.

Liviu venea după vreo patru ani de muncă la domiciliu, timp în care a strigat către Dumnezeu pentru o trezire spirituală în România. Venea încărcat de puterea miraculoasă a plinății Duhului Sfânt. Cu această putere, Liviu a făcut la Oradea două lucruri fundamentale. Întâi, i-a învățat pe toți cei din Biserică, inclusiv pe copii (!) să-și facă listă de rugăciune, cu vecini, colegi de muncă, etc. și să se roage zilnic pentru convertirea lor.

S-a stârnit în Oradea un foc pentru rugăciune enorm. Oamenii veneau la ora de rugăciune nu la nouă dimineața, ci la opt și chiar la șapte!

În al doilea rând, Liviu a început să predice despre ”pocăința pocăiților”. Le-a arătat fraților și surorilor că s-au obișnuit cu păcatul până acolo încât justifică practicarea unor păcate. Un exemplu a fost furtul de la colectivă sau de la locul de muncă. Acesta era justificat astfel: Statul ne-a luat pământurile și fabricile; toate acestea sunt ale noastre; când noi luăm din produsele noastre, noi practic luăm ceea ce este al nostru, deci noi nu furăm. Liviu a spus că furtul este furt oricum l-am  numi noi și pînă nu ne curățăm de acest păcat să nu ne așteptăm ca Domnul să ne binecuvinteze. Astfel, într-o duminică a cerut ca toată Biserica să ia hotărârea că nu vom mai fura de la serviciu sau de la colectivă chiar dacă am muri de foame! Și Biserica a luat această hotărâre prin ridicare de mână.

Apoi a luat pe rând alte păcate ”obișnuite la pocăiți” și cu fiecare a ajuns să ia hotărâre cu Biserica să se lase de ele. Cel mai răvășitor păcat la Oradea era băutura. Un fost pastor al Bisericii își avusese propria lui vie și pivniță de vin. Un alt pastor lua duminica după masa ( nu erau servicii după masa în acea vreme) câțiva membri din comitet și mergeau la ”Ciupercă” (un restaurant terasă pe deal) și acolo se delectau cu câte un coniac! Puterea Duhului Sfânt prin  Liviu Olah i-a convins pe toți că băutura alcoolică este un păcat și așa s-a ajuns că în primăvara lui 19474 Biserica a luat hotărârea ca nimeni să nu mai folosească nici un fel de băutură alcoolică, nici bere, nici vin, nici altele.

Ai crede că strictețea care se impunea acolo va ajunge să-i îndepărteze pe mulți de Biserică. Ceea ce s-a întâmplat a fost exact opusul. Focul puterii Duhului Sfânt era copleșitor și Biserica a ajuns complet neâncăpătoare. Cu toate că se dăduse neoficial știrea că se pot face botezuri fără aprobarea autorităților, Liviu a decis să meargă preacaut. Prin iunie a făcut un botez numai cu copii de-ai fraților, si la primul botez a avut cca 50 de persoane. Apoi un al doilea botez cam prin septembrie, tot cam 50 de persoane, tot din familii de creedincioși. Apoi zăgazul s-a rupt și la începutul lui decembrie a avut un botez fără să mai întrebe din ce familii provin și au botezat în acea duminică 149 de persoane. A fost cel mai mare botez din istoria Bisericii. În următorul an și jumătate, Liviu Olah a mai botezat acolo încă circa 100 de noi convertiți.

Pentru cei ce n-au trăit minunea de la Oradea, trebuie să descriu cum predica Liviu Olah. Se ridica la amvon și începea foarte simplu, ca o discuție oarecare. Dar la câteva minute după acest inceput obișnuit se simțea ca un vuiet și se simțea că a coborât acolo prezența și puterea lui Dumnezeu. Lui Liviu i se schimba brusc vocea și din clipa aceea vorbea cu o voce adâncă, profundă, pasionată. Lumea începea să plângă în hohote sub puterea prezenței lui Dumnezeu. Nu mai auzeai ce spune omul, ci simțeai că ești în prezența lui Dumnezeu și că ai tu acolo o întâlnire cu Dumnezeu și îți vorbește direct Dumnezeu. Așa ceva nu am mai văzut nicăieri și la nici un alt predicator din lume.

Ceea ce s-a întâmplat în acei doi ani la Oradea a fost minunea lucrării directe și copleșitoare a Duhului Sfânt printr-un om care era el însuși copleșit de ceea ce se întâmplă.

Liviu Olah a fost prin excelență un evanghelist, nu un păstor. După doi ani la Oradea, pe la începutul anului 1976,  ne-a spus la mai mulți în mod separat că simte că lucrarea lui la Oradea s-a încheiat și că trebuie să meargă ca evanghelist în alte părți. Faptul că în iunie 1976 i s-a retras carnetul de pastor, datorită botezului în aer liber la Criș, pe care a vrut să-l facă, nu a fost motivul plecării de la Oradea. El n-a ținut cont că nu mai are carnet și a plecat la noua Biserică baptistă deschisă la Bujac,  un cartier din Arad. De fapt, cu câteva luni înainte, probabil prin martie 1976, anunțase public că a decis să emigreze în America. Era captivat de ideea de a fi evanghelist și în alte părți din lume.

Biserica nr.2 din Oradea a rămas fără pastor cam un an de zile, pana când m-am dus eu pastor acolo. Focul trezirii începută de Duhul Sfânt prin Liviu Olah era încă extrem de puternic. Am avut un mare har să fiu cuprins și eu de focul acela. A fost cel mai mare privilegiu pe care mi l-a dar Dumnezeu să lucrez într-o Biserică aprinsă atât de puternic de focul Duhului lui Dumnezeu.

Cineva a pus întrebarea de ce nu a mai făcut Dumnezeu alte mari lucrări de trezire prin Liviu Olah. Răspunsul îl poate da numai Dumnezeu. El este suveran și El folosește pe cine vrea, unde vrea și cât vrea El. Pe Liviu Olah l-a ales să facă prin el o lucrare unică în România și unică în lumea comunistă. Dumnezeu l-a folosit și după aceea, și la Bujac și în alte părți din țară. Și l-a folosit, la scara decisă de El, și în America. Sunt mulți aceia care pot depune mărturie câtă binecuvântare a fost pentru ei acest om al lui Dumnezeu special. Foarte special!

Fie binecuvântată memoria lui. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru el, noi toți aceia care am fost puternic marcați prin el de puterea Duhului Sfânt.Categories: Amintiri

18 replies

 1. Pe fr OLAH DUMNEZEU LADUS IN IN IMPARATIA LUI.

 2. Pe fratele LIVIU OLAH nu am sal ui tin viata mea.De ce era L OLAH periculos pentru comunisti!!?Prin anul 1977 fratele olah venea de doua ori pe luna la biserica din CARANSEBES.Aici in banat erau cei mai multi membrii ALCR toti erau sustinatori ai fr OLAH.am fost 9 zile la muntele mic impreuna cu FR OLAHimpreuna cu fratii :NICOLAE RADOI IOAN TELEAGA VIOREL VUC PETRU ELA P COCIRTEU IOAN MIRCUs i alti frati .Cum am ajuns la muntele mic n-eam dus la receptie sa platim camerele de dormit.Iediat cum am ajuns securitatea a cerut receptionerului numele nostru.FR OLAH n-ea predat niste studii biblice. A patra zi la ameaza n-eam dus sa mincam complexulde a. M asezat doua mese cap la cap si fr.OLAH nea ridicat in picioare in restaurant si a inceput sa se roage.Doamne te rog sa binecuvintezi toata creatura mainii tale din acest loc sai aduc i la mintuire.etc.Multi erau euforici altii erau treji toiti s-au oprit si se uitau la fratele LIVIU cum se roaga. Dupa ce am mincat au venit la fr OL AH in jur de 9-10 persoane sal intrebe cine este domnul ISUS ce este minturea.

 3. Fratele Liviu Olah o fost unic, un Sfint care a stiu drumul pe care pleaca si unde va sfirsi( Raiul).
  Dumnezeu sa ne ajute sa traim dupa voia Lui Dumnezeu nu dupa voia acestei lumi trecatoare.
  Pe acest drum a fratelui Liviu Olah au fost multi spini care lau intepat, durere acestor spini el a tratato cu vorbirea cu Dumnezeu ca El sa ii ierte.
  Dumnezeu sa ii ierte pe cei ce iau pus piedici in a face voia Lui Dumnezeu.
  CEI AS NUMITI “CREDINCIOSI”CARE AU COLABORT CU SECURITATEA AR TREBUI SA IA UN EXEMPLU A VIETI FRATELUI LIVIU OLAH.
  Deschide-ne Doamne ochi sa facem voia ta pe acest pamint.
  Viata este scurta.

 4. Pe fratele “LIIU OLAH”l-am cunoscut in Romania aducindul dinTimisoara la Resita pentru o seara de evanghelizare.Drumul a fost un timp de rugaciune.Odata ajunsi la biserica ne-am dat seama ca conducerea Bisricii a avut o alta obtiune .A fost chemat fratele Pascu Geabau fostul coleg de seminar al fr. Liviu. Popoul era adunat petru fr. Liviu ,Fr. Geabau a avut o predica foarte lunga cei aflati in Biserica au inceput sa fie plictisiti pentrca vroiau sa-l asculte si pe fr. Liviu.Na mai fost loc si pentru el.La terminare a fost pus sa se roage si fr. Liviu. Atunci am simtit acea putere a”DUHULUI SFINT” si intr’o rugaciune de aproximativ 20-25 de minute am auzit pentru prima data o ugaciune predica.Dupa aceasta data a luat fiita Biserica #2 . ‘”DOMNUL DUMEZEU” sa aibe mila de nol si noi Pocaitii sa ne poc.aim cu adevarat. Multumesc lui DUMNEZEU pentru cel ce ne-a fost Pastor ,frate si prieten ”LIVIU OLAH”.

 5. Dupa anii 1970 fr Liviu Olaha pastorit si biserica din caransebes.fratele olah apredicat cu mare putere si multi oameni sau intors la dumnezeu.A predicat cu mare putere si prin satele din jurul caransebesului.Fratele liviu a primit foarte multe amenzi pentru aceasta frumoasa lucrare. Multi fr. din resita si lugoj veneau sa asculte predicile fr. lacaransebes pentru bisericile lor nu il primeau.In timpul acela au mai predicat urmatorii fr.PAVEL NICULESCU IOSIF TON AUREL POPESCU PETRU DUGULESCU GEABAU PASCU VASILE TALOS SI BELCIU BUSUIOC.Ce a urmat dupa aceia ?Eu si mai multi frati am fost esxclusi din cult.In dezvaluiri la cazul olah se poate citii despre caransebes.PE fr. liviu dumnezeu sal odihneasca cu sfintii in pace.

 6. Omul lui Dumnezeu

  Nu-mi voi putea exprima cum se cuvine toata admiratia pe care o am pentru acest om al lui Dumnezeu.

  Haituit toata viata de ‚frati’, derutat ca lucrurile merg prost fara sa stie ca secretul consta in ‚surse’. Il vom canoniza fara jena ca un mare baptist, cand dansul era pur si simplu ‚Omul lui Dumnezeu’.

  L-am facut sa sufere prea mult. ‚Aripile lui sunt lasate in jos’ raporta incantat de isprava sa un ‚frate sursa’. ‚Este terminat spiritual’ spunenea la fel de incantat un altul.

  Ma tot intrebam de ce reprezentativitatea noastra (a baptistilor) in natiune nu poate depasii 0.5%. La inceput am pus-o pe seama caii inguste pe care umblam. Dar ma inselam. Calea nu este chiar atat de ingusta, am avut grija sa o facem onorabil de larga. Ma tem ca suntem aici pt ca atata suntem. Fratele Liviu Olah a fost un darz si a fost anihilat doar partial. Dar cati oare nu au fost anihilati din fasa, fara sa mai auzim de ei, de eficientul nostru sistem. (Si nu ma refer aici doar la pastori, chiar daca ei cred ca sunt singura entitate de luat in seama)

  Repetam istoria desi o stim bine si o predam: vom omora mereu cu pietre pe proroci, apoi vom vorbi elogios despre ei.

  Iti multumesc Doamne pentru oameni curajosi ca fr Liviu Olah oriunde ar fi ei.
  Liviu Vultur

 7. Formidabilă evocarea! extraordinar om al lui Dumnezeu a fost acest Liviu Olah! Scump om trebuie să fi fost! Citind, am simţit o arşiţă în gît, ca şi cum aş fi lecturat-o cu voce tare. La sfîrşit, am avut regretul că Iosif Ţon nu s-a oprit cu povestirea acolo, la trezirea de la Oradea, pentru că finalul a apărut ca o justificare, ca umbra unei mari tristeţi, ecou dintr-o altă poveste, trezită la viaţă recent…

 8. Explicatia este ca fratele Olh n-a avut nimic comun cu aceasta aniversare. dansul a fost pastor la Biserica Mare (nr.1) si aniversarea a fost a bisericii mici.
  Aseara si astazi se vor spune si s-au spus multe lucruri despre activitatea fratelui Olah la biserica pe care a pastorit-o.

  Sa observ insa un damf de acreala in “observatia” dumneavoastra? Ar fi pacat, dar un pacat care se iarta …
  Sper ca nu vreti sa semanati neghina acolo unde n-a fost pana acum, adica intre cele doua biserici din L.A.

 9. Exista vreo explicatie a faptului ca fratele Liviu Olah nu a fost deloc mentionat atunci cand s-a trecut in revista activitatea romanilor in Los Angeles cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de existenta a bisericii din Anaheim?

 10. Fratele Liviu este mai viu ca niciodata, a ajuns la ultima destinatie .S-a dus acolo unde ii era drag , la intilnirea cu cei dragi in familia mare a lui Dumnezeu .Pacea care vine de sus sa intaresca familia.

 11. Am avut privilegiul să stau alături de fratele Liviu Olah la amvonul unei biserici din Bucureşti. Eram seminarist. Am ştiut atunci că stau lângă un om al lui Dumnezeu care este pasionat de Domnul şi de lucrarea Lui.

  Transmit şi eu condoleanţe familiei îndoliate şi îl slăvesc pe Domnul pentru speranţa revederii pe care o avem în Mântuitorul nostru.

  mult har!

  adi condrea ( ambasadorul )

 12. Nu-i spunem adio, ci LA REVEDERE pe plaiurile insorite ale eternitatii.

  Eram si eu in Romania cand au avut loc acele lucrari extraorfinare infaptuite doar prin:

  a) Puterea DS
  b) un om care s-a lasat calauzit de acea putetre a DS

  Imi amintesc cum ne intrebam: de ce in alte parti ale tarii nu aveau loc treziri spirituale ca la Oradea? Si raspunsul era evident pentru toti: lucrarea minunata de la Oradea era efectul rugaciunii caci mare putere are rugaciunea.

  Condoleante familiei/George Cornici

 13. Fratele nostru Liviu Olah.n-a murit ci a fost chemat acasa,sa mutat, sa unit cu ceata celorlalti sfint care au plecat mai inainte si ne asteapta si pe noi…
  Ce glorioasa poate fi intilnirea cu Domnul Isus si cu inaintasii nostrii care L-au proslavit pe Dumneeu cu viata lor!!!!!
  La revedere fr. Liviu.

 14. Vreau sa transmit si eu condoleante familiei indoliate.

  Ma alaturi si eu admiratorilor fratelui Liviu Olah. Eu nu l-am cunoscut pe fr Liviu decat prin mesajele audio pe care le-am cules de pe internet. Am fost atras in mod special si aproape “misterios” de aceste mesaje, ceea ce istoriseste fr Iosif Ton am simtit si trait in Duhul, in timp ce ascultam aceste mesaje. Am cautat cu inversunare sa citesc despre viata fratlui Olah, lucrarea lui, sau carti, materiale despre lucrarea dansului. Am fost si inca sunt cumva indignat pentru faptul ca o lucrare asa de mare in Romania facuta de Dumnezeu prin fr nostru trece asa de putin descrisa sau comentata in carti sau alte materiale. Indemna cu toata seriozitatea pe cei ce au materiale audio sau scrise ale fratelui sa le publice pe net sau cumva sa avem acces toti, sau cat mai multi. Efectiv nu sunt materiale pe net despre fratele Olah. (cu exceptia scrierilor fr Daniel B. si spicuiri din istoria bisericii, amintite in articolul acesta)

  Am admirat mult la fratele Liviu, toate mesajele pe care le am (6 la numar) dezbat un singur subiect: “pocainta”. “De ce nu se pocaiesc oamenii”, “De ce sunt urati pocaitii”, “Roadele pocaintei”, etc.

  Pot spune ca a revolutionat si viata mea de rugaciune de cand am luat cunostinta de lucrarea dansului.

  Nu se temea de oameni, vorbea cu indrazneala impotriva pacatului atat celor necredinciosi, cat si celor credinciosi, era caracterizat de un duh puternic de sfintenie.

  Credea pe Dumnezeu pe cuvant, era irational in fata obstacolelor, glorificand pe Dumnezeu prin asta, iar Dumnezeu onorand credinta lui adesea. Am citit marturii in care el se ruga si astepta ca evanghelia sa fie vestita pe stadioane, tv, radio, si unii tineri il tratau cu dispret in inima lor. Cand s-a implinit acestea, il cautau sa isi marturiseasca necredinta.

  A fost printre putinii lucratori romani plin de focul Duhului Sfant, neobosit, perseverent, neincurcat cu lumea, sau alte “organizatii”, ci disponibil cu toata fiinta voiei lui Dumnezeu si oamenilor pe care ii slujea.

  Slavit sa fie Dumnezeu pentru astfel de oameni si Domnul sa ne intareasca sa ii urmam exemplul!

  Cu admiratie in Hritos
  Florin S.

 15. Dumnezeu sa va binecuvinteze! Eram un copil …….dar stateam seara pe vremea cand comunismul era prezent peste tot, si ascultam programul la radio, predicile fratelui Olah si ale fratelui Ton impreuna cu parintii mei. Erau mesaje de zidire spirituala,mesaje care eu nu le pricepeam prea mult,pentru ca eram mai mica….dar cu timpul am inteles ca acesti oameni sunt intr-adevar oameni care traiesc dupa voia lui Dumnezeu si prin care Dumnezeu isi face lucrarea aici pe pamant si continua si astazi prin fratele Ton,deoarece fratele Olah si-a sfarsit alergarea si a fost chemat acasa de Domnul.Ma rog Domnului ca in locul fratelui Olah ,Dumnezeu sa scoata alti lucratori pentru a-i continua lucrarea aici pe pamant.Domnul sa intaresca familia care trece printr-un moment greu,dar sa nu uitam ca in curand ne vom intalni Sus la Tatal.

Trackbacks

 1. Liviu Olah vazut de Iosif Ton « Radical Discipleship
 2. Liviu Olah (2) « România Evanghelică
 3. Amintiri cu Liviu Olah « Persona

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: