Semne de sanatate sufleteasca intr-o Romanie bolnava

http://www.greco-catolica.org/a372-Sute-de-persoane-au-participat-in-Timisoara-la-un-miting-pentru-sustinerea-Mitropolitului-Nicolae-Corneanu.aspx

Sute de persoane au participat in Timisoara la un miting pentru sustinerea Mitropolitului Nicolae Corneanu

Aproximativ 500 de persoane – ortodocsi, romano-catolici, greco-catolici, protestanti si neoprotestanti – au participat sambata seara, 14 iunie 2008, la un miting in Piata Operei din Timisoara pentru sustinerea IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Ortodox al Banatului, acuzat de multi din Biserica Ortodoxa Romana ca a savarsit o “crima” cerand sa primeasca Trupul si Sangele Domnului Cristos in cadrul unei Liturghii greco-catolice.

La miting a mai participat si Episcopul Romano-Catolic de Timisoara, Excelenta Sa Martin Ross, Vicarul Episcopiei Romano-Catolice, Laszlo Bokcei, preotul paroh al bisericii greco-catolice “Sf. Maria – Regina Pacii si Unitatii”, precum si pastori de la mai multe biserici baptiste din oras, relateaza NewsIn.

Participantii la miting au tinut timp de cateva minute un moment de tacere, dupa care au recitat impreuna rugaciunea Tatal Nostru.

Conform site-ului ziare.ro, miting-ul a fost convocata de un credincios din Timisoara, Stefan Kallos, nemultumit de faptul ca IPS Nicolae Corneanu, care s-a impartasit in cadrul slujbei de sfintire a bisericii greco-catolice “Sf. Maria – Regina Pacii si a Unitatii” din Timisoara in data de 25 mai 2008, a fost acuzat de multi din Biserica Ortodoxa Romana in “mod nedemn in legatura cu actul sau de deschidere ecumenica inspre credinciosii greco-catolici“.

Oamenii de rand si oficialitati din Timisoara si-au manifestat sustinerea fata de Mitropolitul Banatului.

Sambata seara voi fi si eu prezent in fata Operei la manifestatia de sustinere a mitropolitului. Am incredere in Inalt Prea Sfintia Sa si nu pot decat sa-i multumesc pentru ceea ce a facut“, a declarat Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Vreau sa-mi demonstrez dragostea fata de biserica si IPS Corneanu, despre care toata lumea stie ca este un om deosebit. Din pacate, spre regretul meu, nu pot participa sambata seara la manifestarea de sustinere a Inalt Prea Sfintiei Sale, pentru ca voi fi deja plecat, altfel as fi fost si eu in Piata Operei“, a declarat Costel Busuioc, prezent joi la Timisoara pentru un concert caritabil.

Printre reactiile de sustinere a IPS Nicolae Corneanu se numara si cea a comunitatii evreiesti din Timisoara: “Sustinem si noi initiativa timisorenilor care s-au rugat pentru IPS Nicolae pentru ca acesta de multi ani a practicat ecumenismul in Banat, nu doar pe hartie, ci si in practica, in incercarea de apropiere intre diferitele culte timisorene. In Timisoara au fost numeroase evenimente ecumenice cu participarea tuturor bisericilor, orasul nostru fiind recunoscut pentru interconfesionalitatea si interculturalitatea sa“, a declarat Paul Costin, presedintele Comunitatii Evreilor din Timisoara.

Societatea “Timisoara” precizeaza ca este ingrijorata “de modul profund neecumenic in care unii prelati din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane s-au manifestat in ultima perioada. Banatul in general, Timisoara in special, sunt zone in care convietuirea armonioasa, respectuoasa si fraternala intre numeroase grupuri etnice si religiose e o caracteristica ce onoreaza aceasta parte a Europei si o transforma intr-un exemplu pentru toti locuitorii ei“, spun reprezentantii societatii civile.

Ca raspuns al acestei initiative laice, Patriarhia Romana a lansat un apel joi “la calm si intelepciune“. “Patriarhia Romana recomanda clerului si credinciosilor sai abtinerea de la manifestari sau demonstratii publice animate de duh lumesc, intrucat astfel de actiuni slabesc credibilitatea crestina in societate. Problemele bisericesti trebuie rezolvate in forurile bisericesti competente“, se arata in comunicatul transmis de Patriarhia Romana. Comunicatul integral al Patriarhiei Romane il gasiti aici.

Mitropolitul Banatului a anuntat sambata ca nu va participa la meeting. “Fiind eu in cauza nu ma pot pronunta. Fiecare are constiinta proprie. Nu o sa merg la adunare“, a declarat sambata, conform site-ului ziare.com, IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.

Conform mai multor comunicate ale Patriarhiei Romane, cazul IPS Nicolae Corneanu va fi analizat in cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane care va avea loc la inceputul lunii iulie. Totusi, deja au fost cateva voci din Ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane care au cerut caterisirea Mitropolitului Nicolae Corneanu. “Am cerut caterisirea Mitropolitului Corneanu. Prin ce a facut, s-a exclus singur din comunitatea bisericeasca, a Bisericii Ortodoxe Romane si a Bisericii Ortodoxe Universale“, a spus, in urma cu cateva zile, IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Ortodox al Clujului.

* * * *

Reactia Patriarhiei Romane vis-a-vis de acest eveniment poate fi gasita la urmatoarea adresa: http://www.greco-catolica.org/a358-Patriarhia-Romana-face-precizari-in-legatura-cu-impartasania-IPS-Corneanu-in-cadrul-unei-liturghii-greco-catolice-la-Timisoara.aspx

Pozitia oficiala a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica: http://www.greco-catolica.org/a359-Comunicat-al-Bisericii-Romane-Unite-cu-Roma-Greco-Catolice-referitor-la-evenimentul-de-la-Timisoara.aspx

5 iunie 2008 – Interventia telefonica a IPS Nicolae Corneanu in care ofera lamuriri cu privire la gestul sau de a se impartasi in cadrul unei Liturghii greco-catolice: http://www.greco-catolica.org/a363-Interventia-telefonica-a-IPS-Nicolae-Corneanu-la-dezbaterea-AZEC-in-care-ofera-lamuriri-cu-privire-la-gestul-sau-de-a-se-impartasi-la-greco-catolici.aspxCategories: Uncategorized

1 reply

Trackbacks

  1. Pro şi orp « Vindecătoru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: