Obiceiuri vechi

am crezut ca merita tradus… (Rodica Botan)

Imi plac obiceiurile vechi; cum era obiceiul ca mama sa stea acasa cu copii, tata sa mearga la munca. Fratii mai mari sa mearga la armata si surorile mai mari sa se casatoreasca inainte de a avea copii.

Pe vremea aia, crimele nu aduceau venit numai munca cinstita…si oamenii intelegeau acest concept.

Mamele stiau sa gateasca, tatii stiau ca trebuie sa lucreze si copii stiau ca trebuie sa se poarte cu respect.

Sotii erau iubitori, iar sotiile erau de mare ajutor in timp ce copii erau crescuti cu bun simt.

Femeile purtau giuvaeruri, iar barbatii purtau pantaloni. Femeile aratau ca niste doamne, iar barbatii erau niste domni politicosi, iar copii aratau si ei decent.

Oamenii iubeau adevarul si urau minciuna. Veneau la Biserica sa se conformeze nu sa defaimeze.

Cintarile erau dumnezeiesti, predicile erau constructive; bucuria nu era prefacuta si plinsul era sincer.

Injuraturile erau vocabularul celor stricati; drogurile erau medicamente pentru cei bolnavi si divortul ceva de neconceput.

Steagul era onorat, America era minunata si Dumnezeu era glorificat.

Se citea Biblia in public, se rugau copii in scoala, se predica pe la casele oamenilor si sa fii American era un privilegiu pentru care se merita sa iti sacrifici viata; ca sa te numesteasca cineva crestin trebuia sa traiesti ca un crestin, si sa te numeasca cineva tradator era o rusine.

Predicatorii predicau pentruca aveau un mesaj din Biblie de impartasit; cintaretii cintau din toata inima si pacatosii se intorceau la Domnul ca sa fie salvati.

Fiecare sarcina insemna inceputul unei noi vieti, salvarea aducea schimbarea la o viata noua si a te numi urmas a lui Cristos insemna ca aspiri la viata eterna.

Daca erai un predicator trebuia sa proclami cuvintul Sfint a Lui Dumnezeu; a fi diacon insemna ca il vei sluji pe Dumnezeu; fiind credincios insemna ca vei trai pentru Isus si fiind un pacatos implica ca cineva se roaga pentru tine.

Legile tarii se bazau pe Biblie; Biblia se citea in casele oamenilor iar bisericile studiau Biblia.

Dumnezeu era slavit si onorat, Cristos era proslavit si Duhul Sfint era respectat.

Biserica era locul unde in Ziua Domnului ii gaseai pe credinciosi nu prin gradini, la iarba verde, pe terenul de golf sau fiind distrati prin alte locuri…

******************************************************************************

I wish the old paths were before us instead of behind us.

THE OLD PATHS

I liked the old paths, when Moms were at home. Dads were at work. Brothers went into the army.
And sisters got married BEFORE having children!

Crime did not pay; Hard work did; And people knew the difference.

Moms could cook; Dads would work; Children would behave.

Husbands were loving; Wives were supportive; And children were polite.

Women wore the jewelry; And Men wore the pants. Women looked like ladies;
Men looked like gentlemen; And children looked decent.

People loved the truth, And hated a lie; They came to church to get IN, Not to get OUT!

Hymns sounded Godly; Sermons sounded helpful; Rejoicing sounded normal; And crying sounded sincere.

Cursing was wicked; Drugs were for illness; And divorce was unthinkable.

The flag was honored; America was beautiful; And God was welcome!

We read the Bible in public; Prayed in school; And preached from house to house To be called an American was worth dying for;

To be called a Christian was worth living for; To be called a traitor was a shame!

Preachers preached beca use they had a message; And Christians rejoiced because they had the VICTORY!
Preachers preached from the Bible; Singers sang from the heart; And sinners turned to the Lord to be SAVED!

A new birth meant a new life; Salvation meant a changed life; Following Christ led to eternal life.

Being a preacher meant you proclaimed the word of God; Being a deacon meant you would serve the Lord;
Being a Christian meant you would live for Jesus; And being a sinner meant someone was praying for you!

Laws were based on the Bible; Homes read the Bible; And churches taught the Bible.

God was worshiped; Christ was exalted; And the Holy Spirit was respected..

Church was where you found Christians on the Lord’s day, rather than in the garden, on the creek bank, on the golf course, Or being entertained somewhere else.

I still like the old paths the best!

(“The Old Paths” was written by a retired minister who lives In Tennessee)Categories: Uncategorized

11 replies

 1. Multa lume se crede a face parte din inalta societate.Cred ca daca au bani,functii inalte si isi permit orice,au valoare si cred ei ca sunt “cineva”.Dar atita timp cit in viata lor nu se mai implinesc vorbele de mai sus si nu au un nivel de moralitate,credinta si respect ca cei “dinaintea noastra”,nu vor avea niciodat o adevarata valoare si nu vor fi niciodata CINEVA in ochii celorlalti.>>>Fiti buni,fiti buni unii cu altii, traiti in dragoste si faceti lucruri demne de numele vostru.Nu fiti pricina de poticnire pentru nimeni.Fiti demni,…fiti…oameni.<<<(jidiuc_ovidiu@yahoo.com)

 2. Nu trebuie sa insirati nimic. Biblia rezerva inchinarea si “cultul” doar pentru Dumnezeu. Nici ingerul din apocalipsa n-a acceptat altfel!
  In alta ordine de idei, frazarea dumneavoastra este aproximativ exacta pentru ca toti credinciosii in Christos sunt sfinti, asa cum ii numeste apostolul Pavel in epistolele lui (vezi Filipeni 1:1).
  Numai purtati-va intr-un chip vrednic de chemarea voastra!

 3. Eu nu vreau să înşir aici o listă cu citate biblice care să susţină cultul sfinţilor, dar mi se pare sugestivă întâmplarea că ateiştii, sectele de toate felurile şi persoane de genul lui Nietzsche îşi dau mâna atunci când e vorba de negarea vehementă a cultului sfinţilor.

  Sfinţenia este singurul lucru cu care nu poţi să te mândreşti, pentru că deîndată o pierzi. Sfinţenia este mai degrabă propăşirea continuă în conştientizarea propriilor neputinţe (Sf. Nil de la Sorska) şi nu ştiu dacă cineva din adversarii cultului sfinţilor invidiază această ocupaţie. Aceşti oameni sunt cinstiţi nu ca nişte dumnezei, ci ca nişte prieteni şi îndrumători, ca simple persoane care ne întrec în vreo vrednicie (Sf. Ioan Damaschin). La urma urmei, cultul sfinţilor confirmă că Hristos este prezent în istorie şi că El lucrează prin oameni “până la sfârşitul veacurilor”.

 4. Cred ca s-a strecurat o greseala..”femeile-nu- purtau givaeruri-”

  Cand am citit postarea am anuntat si pe altii,iar azi unde am fost,,am vorbit despre,,asta.
  Daca pe atunci baietii ar fi avut tunsorile caraghioase de azi,,,lumea i-ar fi blamat tare pe stada..mama si bunica nu aveau pantaloni in dulapul lor(multumesc Domnului ca acum si eu,calc pe urmele lor)
  Barbatii erau barbati..si nu “spereitori de ciori” ca acum,cu parul galben si verde,cu cercei si rasi pe diferite portiuni ale capului,cu dungi.UFFF!

  Domnul vrea sa umblam pe cararile vechi.
  Frumos a redatt sora,,,era nevoie de asta…face bine.

 5. Domnul Isus spune Bisericii din Efes: “Adu-ti dar aminte de unde ai cazut; pocaieste-te, si intoarcete-te la faptele tale dintai. Altfel, voi veni la tine si-ti voi lua sfsesnicul din locul lui, daca nu te pocaiesti. Ap. 2:5.

 6. Si totusi, exista un verset in Biblie care-mi da mult de furca: Eclesiastul 7: 10

  “Nu zice: “Cum se face cã zilele de mai înainte erau mai bune decât acestea?” Cãci nu din înþelepciune întrebi asa.

 7. Mi-ati trezit nostalgii, desi traiesc in Romania si am doar 37 de ani. ..

 8. Comparand ce reprezenta Biserica acum 15-20 ani cu ceea ce este astazi ne dam seama cat de mult a patruns lumea in Biserica schimbandu-i manifestarea in loc ca Biserica sa schimbe lumea. Odata un fr. American mi-a spus ca pana prin anii 1950, in baruri si restaurante se cantau si cantari si melodii crestine. Acum in Biserici se canta melodii din baruri. Asta ca sa fie o balansare….Inainte nu se primeau la botez tineri imbracati extravagant, acum botezam copii cu coafura in forma de creasta de cocos. Domnul primeste oricum…! Inainte la postul de radio crestin din Riverside se cantau imnuri (Hevenlly music), acum se canta la, la, la, si alte melodii de pe market. Cred ca pastorii ar trebui sa fie mai fermi in a aplica disciplina bisericeasca, INAPOI LA LEGE SI LA MARTURIE!

 9. Desi nu e vorba decit de citiva zeci de ani in urma, parca au trecut sute de ani. trist ca si Biserica e dusa pe ape.

 10. Credeam ca nu mai sint frati care sa le placa obiceiurile vechi sau chiar daca si le mai amintesc cu nostalgie cine are puterea sa le expuna intro lume in care totul este asa de schimbator , cine sta sa te mai asculte cind avem nevoie de atita technologie cine mai are timp sa-si ia biblia la biserica cind totul este expus pe ecran. Imi amintesc ca eram copil si mergeam la or 9 la biserica cu cartea de cintari si cu biblia intram in biserica si nu aveam voie sa ies pina la ora 12 nu aveam programe dar imi placea sa ascult predicile.Ma uit la copii mei astazi si nu trce 20 minute ca li se face sete ,pe urma trbuie sa mearga la WC,pe urma au nu stiu ce program cu copii.Toate lucrurile ce le facem astazi sint foarte bune dar imi pun citeodata intrbarea oare nu le-am inlocuit penru a nu avea partea cea mai buna cum D-L ISUS IA SPUS LUI MARTA CA MARIA SI-A ALES PARTE CEA BUNA.Ma intrb cum va fi peste o 50 de ani daca D-l nu vine.

Trackbacks

 1. era lui si si

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: