Ce facem cu Craciunul?

In ciuda tuturor sfortarilor cercetarilor, termenul “Craciun” nu este potrivit pentru marea sarbatoare a nasterii Domnului Isus in ieslea Betleemului. Cu ce-am putea sa-l inlocuim in perimetrul lumii evanghelice?

Spaniolii au “Feliz Navidad!”, englezii au “Merry Christmas”.

Lansez aici un concurs (o alta “leapsa”) pentru autori si cititori de bloguri: “Care ar fi cea mai frumoasa urare pentru crestini cu ocazia sarbatoririi nasterii Domnului Isus?”

a. Putem traduce din spaniola: “Nastere fericita” ?

b. O putem lipsi de artoma medicala prin “Intrupare fericita”?

c. O putem asocia cu Pastele printr-un “Christos s-a nascut!”

d. ….

(Iata raspunsul cel mai popular pana acum:

“Laudat fie Isus

Slava Celui ce-i de sus”)Categories: Articole de interes general

13 replies

 1. Nasterea Mantuitorului

 2. Cred ca

  Nasterea lui Hristos
  Sa va fie de folos!

  e si suficient de traditional si suficient de evanghelic, de aceea va si urez asa din toata inima.
  Cristi

 3. Cu citiva ani in urma am primit salutari de la un foarte bun frate din America, era aproape ” Craciunul” .Iata cum suna : Numai inima ce-i iesle stie ce e un Craciun, numai unde este PRUNCUL bucuriile s-adun. Mi-a placut enorm acest salut. Pentru ca ati solicitat pareri cum ar trebui sa ne salutam de sarbatoarea nasterii Mantuitorului va sugerez sa introducem unul care este des folosit in judetul Maramures printre crestini. Iata cum suna : LAUDAT FIE ISUS ! Intii este foarte Christic, doi provoaca lauda, slavire, trei este usor,dar , cel mai mult, ar inlocui mullte altele ne….potrivite. Evident pot fi si altele daca ne vom apleca sa le gasim de dragul LUI. Deci: Laudat fie ISUS.

 4. Intr-un viitor mult prea apropiat decat noi vrem fratii sub calauzirea Duhului Sfant vor fi nevoiti sa nu mai foloseasca termenul de ,,Craciun ” sau chiar de ,,Pasti”. Motivele le gasim in diversiunile Satanei .
  _ craciunite imbracate sumar ce sarbatoresc dansand si cantand ,,craciunul” !Nu ar face asa daca ar sarbatori,, Nasterea Mantuitorului Isus “.
  _ colinzi cu texte desuchiate pt carnati ,mosi si gazde bogate ,nu mai sunt sunt la moda cele cel slavesc pe Domnul Isus ,sunt de ,,craciun”!
  _ concentrarea la maximum pe darurile trecatoare aduse de mosi craciuni si abandonarea totala a Darului celui Mare facut de Dumnezeu noua sa ne mantuiasca .
  Ca atare cei ce vor sarbatori ,,craciunul ” il vor face mereu fara Sarbatorit iar cei ce vor sarbatorii Nasterea si Intruparea lui Isus il vor slavi ,i se vor inchina , vor predica altora si vor astepta sa vina a 2 a oara .

 5. Pety,

  Sa elucidam o mica neintelegere: initiativa de a schimba numele sarbatorii era menita o afacere interna, “in perimetrul lumii evanghelice”, dupa cum se propunea in articol. Nu ma refeream, nici eu, nici Daniel, la cimpul de misiune evanghelica. Dar tocmai apelativul de “Craciun”, cunoscut formal de crestinii nominali, poate fi utilizat ca punte intre cele doua tabere. O terminologie noua, straina lor, nu face decit sa-i tina departe de fondul proclamarii adevarului despre nasterea Domnului.
  Cit despre tine, de acord ca nu-ti pierzi timpul aratind ca Isus Christos este sarbatoritul, dat tocmai acesta este aspectul vizat de mine; a ne ocupa timpul cu lucrurile esentiale, nu cu cele periferice ale credintei noastre. Schimbarea terminologiei poate degenera in situatii neprincipiale, tocmai ceea ce incepem noi sa facem acum. (vezi 2 Timotei 2:14).
  Yours in Christ,
  Archie

 6. “Ni S-a nascut un Mantuitor!”

  sau o varianta de urare mai detaliata:
  “Ni S-a nascut un Mantuitor! Fiul lui Dumnezeu S-a intrupat in mic prunc pentru tine si pentru mine! Sa ne bucuram dar, si sa-I dam slava!
  Infinita Dumnezeire S-a straduit, S-a silit sa se auto-limiteze ca dimensiuni, Cel Necuprins S-a “auto-inghesuit”… pentru a incapea intr-o mica farama de om! Si aceasta doar de dragul tau si-al meu! Cat efort pentru Dumnezeu, dar si cata onoare pentru om!
  Haide sa ne “intrupam” si noi in mici “prunci de Dumnezeu” de dragul Mantuitorului nostru minunat!”

 7. Archie,
  Te inseli. Nu toata lumea cunoaste semnificatia. Am vazut cateva emisiuni tv in care mergeau reporteri pe strada si luau intervuiri oamenilor cu privira la semnificatia sarbatorilor. Stiai ca sarbatoarea Pastelui era identificata cu … iepurasul? Si ca sarbatoarea Craciunilui este identificata cu Mos Craciun si cu porcul taiat si vinul fiert? Si multe alte bazaconii.

  Eu unul nu cred ca-mi pierd timpul incercand sa arat ca de fapt ISUS CHRISTOS este sarbatoritul, cel care s-a nascut, a trait in sfintenie facand voia Tatalui si la urma a murit nevinovat pe-o cruce de lemn pentru tine si pentru mine, ca sa ne mantuiasca. Aceasta nu e pierdere de timp.

  Iti doresc sarbatori fericite alaturi de Mantuitorul.

 8. “Craciun”, “Paste”, “Rusalii”, “Florii”, sunt termenii traditionali in crestinismul romanesc si toata lumea le cunoaste semnificatia. Continutul confera valoare unitatii lexicale. De ce ne-am descotorosi de ei? Din motive de corectitudine politica? Am auzit pastori chinuindu-se a folosi expresii ca “sarbatoarea nasterii Domnului nostru …”, si altele asemanatoare, in efortul de a inlocui termenii traditionali, pe fondul unei saracii de idei de-a dreptul jalnice in predicile lor.
  Preocuparea cu aspectele ne-esentiale ale credintei poate indica faptul ca avem prea mult timp liber la dispozitia noastra si nu stim ce face cu el. Va mai amintiti cum schimbau comunistii terminologia filosofiei lor materialiste? …

 9. “Sa te nasti din nou!”

 10. mi se pare binevenita si bineintemeiata propunerea… aceste termen, craciun, nu are legatura cu sarbatoarea nasterii Mantuitorului. cred ca propunerea lui wes e buna si la fel varianta `c` propusa pe blog adica: ,,S-aveti folos de Nasterea lui Christos ” si “Christos s-a nascut!” 🙂

 11. Ce frumos, Wes.
  Multumesc de urare.

  As spune asa o urare:

  Sa-ti fie inima o iesle.

  sau:

  Sa-Ti urmezi “steaua”

 12. Pe mine bunicii m-au invatat de mic sa-i salut pe oameni cu : ,,S-aveti folos de Nasterea lui Christos ” ! …si o spun de peste 40 de ani la fel !

  PS. Multumesc de ocazie !
  Tuturor fratilor si prietenilor le doresc din inima :,,S-aveti folos de Nasterea lui Christos ” !
  Cu drag Wes ( Vasile Bonda)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: