O intrebare

Exista exprimari frumoase fara sa fie adevarate si exprimari adevarate fara frumusete. Unele sunt si adevarate si frumoase. Altele sunt si urate si neadevarate.

Din ce categorie face parte aceasta: “Si-au trait singuratatile impreuna” ?Categories: Maxime si cugetari

6 replies

 1. Acest oximoron poetic face parte din categoria expresiilor adevarate dar tragice. Ce e mai trist e ca unii care n-au putut impartii pamintul impreuna, vor sa imparta cerul, si asta dupa ce si-au mai si despletit “singuratatile ” in fata altora. Zilele trecuta a fost ziua mea, ocazie cu care le-am reamintit alor mei (sotia si copii si sunt foarte mari)ca ei sunt singurii de care sunt dependent, nu pot trai fara ei . Expresia aceasta imi induce atita durere in suflet fiindca e fara speranta;”si-au trait singuratatile” exprima o actiune trecuta si finalizata. Au dus-o asa pina la capat si nu cred ca au mai trecut nici macar la treapta superioara “celei platonice”.

 2. E posibil sa se treaca la o treapta “superioara” celei platonice. A fi “colegi de apartament” e prea dezavantajos. Atunci se trece la etapa “economiei capitaliste”. Daca tot suntem condamnati sa traim impreuna, hai sa castigam ceva din asta. Oricum, in doi se castiga mai mult: suport financiar, suportul rudelor, care rude acum sunt mai multe, suport interpersonal,social – daca tu esti bolnav, preiau eu si responsabilitatile tale si invers. Si tot asa.

  Acum, in aceasta etapa, exista “riscul” ca cei doi sa se redescopere si sa se reindragosteasca. Dar, treaba lor.

 3. Foarte frumos!

  S-ar putea ca aceasta expresie sa defineasca si casniciile in care unor casnicii platonice in care conflictele i-au redus pe cei doi in simpli “colegi de apartament” ?

 4. Ma incumet eu.
  E valid enuntul si din punct de vedere psihologic.
  O relatie interpersonala presupune:
  – doi indivizi (oameni 🙂 );
  – cu intreaga lor personalitate;
  – trairile psihice ale partenerilor sunt orientate unele spre altele (chiar daca sunt pozitiva sau negative sau si-si.).

  Cum oamenii sunt atat asemanatori cat si diferiti, ii avem si impreuna, dar si
  cu singuratati. Ei sunt impreuna ca entitati fizice si sufletesti, dar si cu
  singuratati, ca elemente valorice personale (si nu numai). De exemplu pasiuniea unuia pentru animale sa nu-si gaseasca corespondent in structura de valori a celuilalt, iar aici avem o “separare”, chiar daca, poate, pasiunea celuilalt este ingaduita.

  Dar cum peronalitatea umana este un ansamblu hipercomplex, iar datele din enuntul prezentat sunt goale de continut (adica nu au valoare in analiza psihologica: in ce constau singuratatile, cum se manifesta, ce efecte au etc.), eu nu le pot incadra in nici o “categorie de exprimari”.

  Dar in general, noi presupunem, conform unei grile de lectura sociala (m-am exprimat “a la adama”), ca ceva nu e in regula acolo si s-ar putea incadra in ce-a de-a 2-a.
  Si eu zambind,
  Petru Ciucur.

 5. Wow! Nu stiu cine mai scrie ceva dupa acest comentariu asa de frumos si de competent … Multumesc frumos, “lumina lina” … luminand.

 6. În primul rând, e o exprimare oximoronică: “singurătăţi împreună”. În al doilea rând, avem un oximoron poetic. Valoarea de adevăr nu se stabileşte în raport cu criteriile axiologice cu care suntem noi obişnuiţi, cu “adevărul” limbajului comun. E improprie întrebarea.

  Dacă eu afirm: “am prins o stea de pe cer şi ţi-am împletit-o în păr”, afirmaţia mea e corectă gramatical, dar semantic invalidă. E validă în logica poetică.

  “Singurătăţile împreună” sunt adevărate într-o altfel de logică, cea care transcende criteriile obişnuite. Şi frumoase pentru că tânjim după logica aceea ilogică.

  Zâmbind,

  A.Dama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: