Ca un vultur, nu ca o scoica!

scoica

Cand Dumnezeu a facut scoica, El i-a dat tot ce-i trebuie ca sa fie in siguranta si s-o duca bine. Scoica are casa ei, cu pereti tari care s-o protejeze de lovituri si s-o pazeasca de dusmani. Cand ii e foame, tot ce trebuie sa faca aceasta fiinta fara imaginatie si initiativa este sa-si deschida casa si mancarea ii pica singura in gura. Scoica se multumeste cu ce cade la fundul apei, unde traieste jumatate ingropata in nisip. N-are grijuri, n-are pasiuni, nu ia decizii si nu face valuri in jur. Foarte putini o baga in seama. Nu-i place sa fie deranjata si nu lupta nicodata cu nimeni, pentru nimic. Nu se agita pentru ca este multumita unde se afla si nu vrea sa mearga nicaieri.

vultur

Cu vulturul insa, Dumnezeu a procedat cu totul altfel. Cand l-a facut, Dumnezeu i-a dat in stapanire cerul. Vulturul isi aseaza cuibul pe varful celor mai inalte stanci, unde bate vantul, cade plaoia si bantuie furtuna. Ca sa-si gaseasca de hrana, vulturul trebuie sa se inalte sus si zboare multi kilometrii prin ploaie, zapada sau grindina, mereu cu ochii la panda, ridicandu-se din greu in inaltimi, aruncandu-se in picaj si ridicandu-se iar spre bolta cea larga, curajos, neobosit, maiestuos, puternic si semet. Din cand in cand,el scoate cate un tipat scurt, care baga groaza in celelalte zburatoare. Cand este provocat, este formidabil. Nici o alta pasare nu-i poate sta impotriva.

Nu-i de mirare ca toti suntem impresionati de vulturul viteaz, nu de scoica puturoasa. In fiecare an, chipul vulturelui in zbor prin vazduh se vinde in mii de tablouri care se asorteaza magulitor cu peretii caselor noastre si alte mii de vulturi in miniatura se vand ca sa ne impodobeasca birourile. Cum se face atunci ca asa de multi dintre noi visam sa ducem o viata de scoica, nu una de vultur?Categories: Maxime si cugetari

5 replies

  1. Perla este rezultatul starii de incomoditate (disconfort creat de un graunte de nisip nepoftit…) a scoicii celei puturoase. Starea de durere produce inevitabil iesirea din caldicelul starii de confort, dar numai acea durere produce perle. In aceasta situatie speciala, disconfortul scoicii incepe sa devina asemanator cu cel specific vulturului. Putem spune in acest caz si despre scoica: cand este “provocata”…, devine formidabila!

  2. Scoicile cu perle sunt putine si rare … Majoritatea celorlalte traiesc in apele dulci ale nepasarii, jumatate ascunse in noroiul de la fund.

  3. O fi ea, scoica, asa cum ati descris-o, dar sa nu uitam ce perle minunate stie sa faca si cat de multi bani aduce oamenilor care poseda aceste perle! Cu toata modestia ei, este si ea buna la ceva.

  4. Cand eram mic mi se spunea uneori “scoica”, (de la Stoica, numele meu), atunci nu imi placea numele acesta, dar acum cu atat mai mult nu imi place. Aspir sa fiu un vultur prin puterea lui Dumnezeu, desi vad in firea mea adesea “scoica”, dar este scris ca El te face sa intineresti ca vulturul 🙂
    Doamne ajuta!

Trackbacks

  1. Maini-Deschise » Ca un vultur, nu ca o scoica!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: