Wurmbrand cu regele

S-au cunoscut, s-au indragit, s-au vizitat, s-au respectat …

Richard si Mihai

Nu va spun o noutate daca va zic ceva: nenea Richard n-a fost un om obisnuit! Eu l-am poreclit odata “Richard, inima de leu!” Iata un exemplu care-mi da dreptate. Pavel Nicolescu, mi-a trimis niste copii ale unor documente de prin 1945. Au amprenta inconfundabila a “unicatului” …

(din revista “Prietenul, nr. 16, 31 Octombrie 1945)

Richard Wurmbrand la Congresul Cultelor din Romania, in anul 1945

Cuvantul nostru la Congresul Cultelor

La Bucuresti a avut loc in zilele de 16 si 17 Octombrie un congres al tuturor cultelor din tara. Evreii crestini, fideli invataturii Mantuitorului ca Imparatia Lui nu este in lumea aceasta, convinsi ca Isus este acelas ieri, azi si in vecii vecilor, asa ca indatoririle noastre, ale ucenicilor Lui este sa nu fim sub vremi, ci sa facem in toate imprejurarile unul si acelas lucru, singurul trebuitor, adica sa preamarim numele Lui si sa-I urmam pilda, au tinut sa ia parte la acest Congres, care a avut loc in incinta Parlamentului, pentru a aduce si acolo Cuvantul cel bun al lui Dumnezeu.

Delegatul nostru a primit cuvantul chiar in prima zi a Congresului, imediat dupa Eminenta Sa, Dr. Alexandru Safran, seful rabin. El a spus urmatoarele:

“Stiu ca este tarziu (era ora 1 cand i s-a dat cuvantul) si ca sunteti obositi. Nici nu as mai fi luat cuvantul daca si eu as fi avut sa va aduc banale salutari oficiale din partea vreunei organizatiuni. Dar eu cred ca atunci cand se intalnesc ucenici ai lui Isus, cei care-L iubesc pe Mantuitorul si-I slujesc, au mai mult de facut decat sa schimbe intre ei formule de curtoazie si cuvinte politicoase. In Scriptura spune ca “sfintii de pe pamant sunt toata bucuria noastra”. Si noi ne adunam aici cu bucurie pentru a spune adevarurile lui Hristos.”

“Sunt insarcinat sa iau cuvantul din partea Misiunii Bisericii Suedeze, care – continuand acitivitatea Bisericii Anglicane – lucreaza pentru raspandirea Evangheliei in mijlocul poporului evreu.” (Aplauze furtunoase.)

“De 2000 de ani cerul ofteaza dupa oile ratacite ale casei lui Israel. Isus, Fiul lui Dumnezeu, murind pe cruce pentru a ispasi pacatele noastre ale tuturor, lacrima cea mai amara si picatura de sange cea mai dureroasa, le-a varsat pentru acest obidit popor.” (Aplauze furtunoase.)

“Si avem nadejdea ca se va implini cuvantul scris in cartile vechilor prooroci ai evreilor ca ei isi vor intoarce privirile spre Cel pe care L-au strapuns si-L vor primi pe Isus”. (Aplauze furtunoase.)

Rabinii se scoala indignati, protesteaza, sar sa-l bata pe delegatul nostru si vor sa se retraga din incinta. Congresistii striga: Sa vorbeasca! Sa vorbeasca! Pastorul! Pastorul! Vacarmul devine general. Rabinii continua sa ceara sa se retraga cuvantul delegatului nostru. Mii de insi aclama pe delegatul nostru si cer sa fie lasat sa vorbeasca. Presedintele Congresului, P.S. Episcop Gafton, sta nemiscat. Prea Cuviosia Sa, Parintele Preot Burducea retrage cuvantul delegatului nostru, care paraseste calm trimbuna. La iesire este viu felicitat de toata asistenta. In sala, timp de zece minute continua vacarmul, se striga: “Sa vorbeasca Pastorul! Pastorul! Pastorul! Vrem sa auzim!”

Rabinii striga in sens contrar. La urma totul se linisteste si congresul isi continua lucrarile.

Pe noi ne bucura faptul ca, macar si in scurte cuvinte, Numele Domnului Isus a putut fi preamarit in Parlament, cu atat mai mult cu cat sedinta congresului a fost radiodifuzata.
Ne bucuram ca si de la aceasta tribuna, Dumnezeu, prin gura unui copil al Sau a indemnat poporul evreu la pocainta, l-a indemnat sa primeasca cu dragoste pe Isus, adevaratul lui Mesia.

——————–
Dumnezeu a spus:

“Atunci voi turna peste casa lui David si peste locuitorii Ierusalimului un duh de indurare si de rugaciune si isi vor intoarce privirile spre Mine pe care L-au strapuns. Il vor plange cum plange cineva pe singurul lui fiu si-L vor plange amarnic, cum plange cineva pe un intai nascut.” (Zaharia 12:10)

Nu este indestulator sa nu faci nici un rau – trebuie sa cauti sa faci tot binele posibil.
*
Clevetitorii sunt ca tigri: de acestia ne temem chiar cand se joaca.
*
Convingerea ca sunem pacatosi, deschide in inima noastra drumul spre credinta, spre har si spre alte daruri duhovnicesti.

**************************************

(din “Biserica si viermii neadormiti” de Mihai Urzica, pag. 296)

Richard Wurmbrand la Congresul Cultelor din Romania in anul 1945

In Romania, in 1945, marele rabin Safran, la un congres al tuturor cultelor, tinut la Bucuresti, sub ocarmuirea regimului comunist, a cerut in fata intregului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si a reprezentantilor celorlalte culte, adunati la acel congres, sa se termine o data pentru totdeauna cu acuzatiunile aduse impotriva evreilor in legatura cu uciderea lui Iisus care, in realitate, a fost condamnat la moarte de procuratorul roman si nu de evrei, iar ca urmare ei nu poarta nici o raspundere.

Ca raspuns la cutezanta marelui rabin, s-a auzit atunci un glas care a rasunat in toata adunarea. Era glasul evreului misionar crestin Richard Wurmbrandt, care i-a strigat lui Safran (si celorlalti rabini prezenti) cateva cuvinte cu putere profetica: “Voi, care reprezentati Sinagoga si Il tagaduiti pe Mesia, pana nu veti sta in genunchi in fata Crucii si pana cand nu veti cere iertare Rastignitului pentru faradelegea comisa, nu vi se cade sa-I pomeniti numele!”

La aceste cuvinte, rostie, ca altadata de proorocii Vechiului Testament, tot clerul ortodox, de fata la acel congres hibrid, a izbucnit in ovatii si aplauze, in timp ce marele rabin si suita lui au parasit ostentativ adunarea, intr-o larma generala, iar congresul s-a spulberat.Categories: Amintiri

12 replies

 1. Cand eram in Germania prin anii ’92 mi s-a spus sa nu vorbesc romaneste in tramvai pentru ca pun intr-o situatie penibila persoanele care ma insotesc… Comportamentul multor romani de ieri si de azi te fac deseori sa te simti penibil pentru ca esti roman, atunci cand, fie esti intr-o tara straina, fie ca esti intr-un tren sau avion cu romani, sau la un picnic, unde conationalii tai vorbesc tare ca niste barbari, arunca hartii si tigari pe jos fara nici o jena, arunca coji de seminte, hartii de la sandviciuri, etc., direct pe pajistea verde din preajma, direct de la fereastra vagonului sau mai nou, din jeep-uri scumpe si alte masini de lux (ei arunca gunoie direct pe soseaua din centrul orasului, probabil dintr-un sentiment de tip “eu sunt buricul pamantului, am bani si pot sa fac tot ce vreau”), dar si din tractoare si Dacii , dau muzica la maximum, fie ca sunt in apartamentul unui bloc, sau pe o straduta linistita dintr-un sat, sau intr-o masina – ca sa convinga probabil pe toata lumea ca ei asculta o muzica atat de “buna”…, etc..
  Ma simt deseori ca un Lot in Sodoma si ma gandesc ce legatura am eu oare cu acest popor… si de ce m-am nascut intr-o tara ca Romania (desigur, este mai bine decat in Bangladesh, Coreea de Nord, India sau Iran…).
  Dar cand ma gandesc la Wurmbrand, pentru moment uit de toate relele amintite mai sus si MA SIMT MANDRU ca sunt roman, ca Romania aceasta de “barbarians” (cum aparea pe hartile medievale) a dat totusi si eroi ca Richard sau ca altii precum cei exemplificati in “Amintiri cu sfinti”! Nu stiu cate popoare, care se lauda ca sunt mai civilizate decat noi, un avut un asemenea Wurmbrand in istoria lor (cel putin in ultimii 50 de ani).
  Ma simt mandru ca am avut (si am inca in inima mea) un conational ca el. Dar daca Wurmbrand, un om totusi, (deci cu imperfectiuni ), imi provoaca un asemenea sentiment al demnitatii, ce sa mai spun de Domnul nostru Isus? Toti crestinii ar trebuie sa se “umfle in pene” ca au un asemenea Domn glorios! A te rusina de Cristos este mai mult decat o blasfemie. Sa slavim deci cu multa bucurie si mandrie Numele Sau scump si minunat!

 2. La vizita pe care mi-a fåcut-o la la Dallas-Texas, fr Richrad mi-a istorisit despre vizita pe care o fåcuse la Versoix, familiei regale, Mi-a spus cå regele s-a purtat cu el ca un crestin autentic: “A våzut cå nu pteam så m-aple så-mi pun încåltåminea si s-a aplecat si m-a ajutat så må încalt”. Am fost impresionat de amabilitatea lui,

  SC

 3. Daca ar mai fi astazi oameni ca Wurmbrand care sa spuna adevarul in congresele ecumenice!!! Poate s-ar pocai, sau poate s-ar termina cu sincrestismul ingrijator care ne ameninta de-o vreme; ma tem ca ar ajunge sie ei la inchisoare ca si Rchard.
  Multumim pt amintirea exemplelor de copiii ai lui D-zeu care au avut curajul sa spuna adevarul cu orice risc.

 4. Avem nevoie si astazi de oameni devotati care sa stea in spartura .
  Ce pacat ca privirile noastre se indreapta spre alte lucruri pieritoare si-l
  scapam din privire pe cel ce merita sa fie incentrul atentiei.
  D-zeu sa aiba mila de noi,si sa scoata oameni dependenti de voia sa.

 5. Wurmbrand: un om care a avut ceva de spus si a spus cu maiestrie si intelepciune. Cuvintul lui a lucrat in multe vieti si a scimbat in bine multi oameni.
  S-a luptat, dar nu cu fratii lui si a fost un invingator . Fratii l-au iubit si a iesit printre cei mai mari romani. A lasat in urma lui o mostenire frumoasa. Dumnezeu ni l-a dat si ma bucur ca Dumnezeu ridica in istorie oameni ca acesta.
  Sa ne ajute Domnul sa fim si noi intelepti ca omul acesta, sa luptam cu dusmanul si sa fim biruitori.
  Multumesc frate Daniel ca ne-ai improspatat cu acest minunat caracter.
  Cu dragoste frateasca
  Vasile Bel

 6. …slava Domnului pentru saminta buna care aduce roade

 7. F A N T A S T I C !!!

Trackbacks

 1. Richard Wurmbrand şi Regele Mihai | Monarhia Salvează România
 2. Wurmbrand cu Regele Mihai – CrestinTotal.ro
 3. Richard Wurmbrand şi Regele Mihai – „S-au cunoscut, s-au îndrăgit, s-au vizitat, s-au respectat …” | agnus dei - english + romanian blog
 4. Richard Wurmbrand şi Regele Mihai – „S-au cunoscut, s-au îndrăgit, s-au vizitat, s-au respectat …” – CrestinTotal.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: