Priveghi pregatitor

Sambata a fost cea mai grea zi din viata mea de fiu. Am fost singur cu tata. M-a luat in “camera lui”.
Si-a “pus casa in randuiala”, ca cei ce se pregatesc pentru ultima calatorie. Apoi, ne-am rugat impreuna.

De rugat, s-a rugat de fapt numai dansul. Cand mi-a venit randul, … eu n-am mai putut ajunge la capat. Sunt sigur insa ca Dumnezeu m-a inteles.

Este interesant ca in preajma tatalui meu nu am nicodata sentimentul mortii iminente. Totul in dansul este numai despre viata! O viata care nu se sfarseste, care n-are niciun gand sa se termine, ci doar se muta dintr-un palier intr-altul, superior.

Azi, luni, am stat iar impreuna cu “bunicii”, cum le spunem noi parintilor din cauza nepotilor (chestie total lipsita de logica, pe care n-o pot intelege decat cei aflati intr-o situatie familiara asemanatoare cu a noastra). L-am intrebat pe tata: “Ce bucurie putem sa-ti facem astazi?” A inchis ochii si mi-a raspuns:

“Cea mai mare bucurie posibila mi-a facut-o deja Dumnezeu. Ce mi-ati mai putea adauga voi?”

Ca mereu in ultima vreme, cuvintele lui Vasile Branzei sunt “vorbe mari”, cu semnificatii multiple si indesate.

Dupa un timp, s-a uitat Traian Ban, tatal sotiei male, si i-a spus: “Pana la urma, Dumnezeu v-a incorpora toate lucrurile in Sine insusi. Atunci o sa fie totul bine.”

Tati i-a raspuns cu un hohot de ras: “Da pana atunci o sa mai fie multa vreme!”

“Poate sa fie, eu nu ma grabesc!” a venit raspunsul.

N-am priceput, dar am inteles ca eram iar “spectator” la una din disputele lor “teologice” care se purtau de luni, daca nu de ani de zile.

“Nu ma grabesc pentru ca si pana atunci o sa fie frumos” a spus tatal meu.

Traian Ban a continuat: “Tii minte ca Spurgeon a spus ca cei care fixeaza date profetice, risca sa piarda bucuria asteptarii! Si asteptarea nestiutoare isi are si ea farmecul ei.”

Amin, amin! Asa este: Asteptarea nestiutoare isi are si ea farmecul ei …Categories: Amintiri

1 reply

 1. Si pana atunci o sa fie frumos!

  Oare cum este frumusetea din mijlocul suferintei? Sa percepi frumusetea inseamna sa o simti inainte de toate. Frumosul e o placere estetica.
  Apostolul Pavel simtea placere in suferinta. Cred ca placerea in suferinta e apanajul oamenilor mari ai lui Dumnezeu. Frumosul din Dumnezeu formeaza o “pojghita” protectoare, pe care suferinta n-o poate destrama.

  Pentru mine e o scena cel putin intresanta. Doi oameni “se dueleaza” teologic, intr-o atmosfera care nu mai are aceeasi semnificatie, dar nici acelasi efect (suferinta). Pe langa faptul ca “nu mai puteti adauga nimic”, in acest timp, “Nu ma grabesc pentru ca si pana atunci o sa fie frumos”. E de domeniul irealului, fabulosului. Sunt doua lumi. Nu pot sa nu observ cum fratele Vasile gestioneaza cel putin comunicational interactiunea ele.

  Am observat asa ceva si la rudele mele dragi care au plecat la Domnul si la altii apropiati. Se intampla ca “ei” sunt deja pe alt palier existential. Inteleg lucrurile mai bine, comunica ma eficient, sunt mai atenti, mai blanzi si sunt mai “luminosi”, mai “stralucitori”. Incep sa aiba un fel de “aura invizibila”. Incep sa fie “de dincolo”. Parc-ai vrea sa te agati de ei, nu in sensul disperarii, pentru ca nu traiesti in preajma lor asa ceva in momentele acelea. E dorinta, poate, putin “invidioasa”, de a avea si tu ceea ce ei deja au. Iti vine sa “gusti” macar putin din ceea ce ai deja savureaza in mod continuu.

  Gustati si vedeti ce bun este Domnul.
  Nici macar suferinta nu poate lua placerea gustului. Aici e vorba de alte “bucate”. Numai copiii lui Dumnezeu stiu.
  Sa fie oare un mod de mangaiere al lui Creatorului?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: