Unde este mai bine sa stai in America ?

Migratia spre “mai bine” nu este ceva nou, iar romanii nu sunt cei care au inventat-o. Tinerii satelor s-au mutat dintotdeauna “la oras”. Satul tatalui meu din Moldova (e drept, impreuna cu toate celelalte sate moldave) si-a raspandit fii si fiicele prin toate orasele Romaniei, iar acum romanii au “speriat vestul” cu valurile celor “plecati spre mai bine”. Glumind, cineva mi-a spus ca, dupa New Zeeland, Noua Caledonie, Nova Scotia si New Hampshire, in Banat exista chiar o colonie numita “New Moldavia” (Moldova Noua), despre care aud acum ca a facut pui si inMassachusetts.

Daca vreti sa va mutati intr-un anumit loc din America, este bine sa tineti cont de parerea unui evreu care a facut multe milioane si multi milionari la viata lui:

1. Cauta statul cel mai bogat
2. Identifica orasul cu cel mai mare venit pe cap de locuitor
3. Cauta cartierul in care locuiesc cei mai bogati si …
4. … nu te muta in el, ci pe undeva pe aproape.

Cand eram venit de curand in America, am intrebat: “Un pastor functioneaza ca o matca, dupa care roieste un grup. Fac eu bine ca stau intr-un loc cu case si chirii asa de scumpre? Sunt eu o binefacere pentru cei care vin aici din Romania pentru ca avem o biserica romana? N-ar fi mai bine sa ma mut intr-un loc mai sarac din America? “

Mi s-a raspuns: “Nu gandesti bine. Nu-i important cat cheltuiesti, ci cat castigi ca sa poti cheltui! Daca vrei sa stii cat de buna este zona in care stai, intreaba-te: Au membrii bisericii mele de lucru sau sunt someri? Ce salarii au, de mizerie sau decente? Daca aveti de lucru si se plateste bine, inseamna ca stai intr-un loc bun unde se vor inghesui si altii sa vina si asta va creste automat chiriile si nivelul pretului la case. Preturile caselor sunt cel mai cinstit indicator al nivelului de viata dintr-un anumit loc. Ce-ai folosi daca v-ati muta printre saraci, intr-un loc unde o casa costa numai $40.000, dar nu se gasesc locuri de munca sau sunt salarii foarte mici si n-veti cum castiga banii pentru chirii sau pentru ratele de la casa? De ce-ati vrea sa va incorporati in “saracimea” Americii? Noi credeam ca voi, romanii, sunteti oameni harnici, cu educatie si priceputi. Oare nu puteti “razbate” voi acolo unde “razbat” cam patru milioane de “ilegali” veniti din Mexic si mai toate tarile inapoiate din America centrala si de sud?

Va marturisesc, am fost ispitit sa-mi sfatuiesc prietenii sa se mute in state unde chiriile si preturile la case sunt mai mici, in Montana, in Alabama, inapoi in Romania, in Moldova sau in … Mexic, dar cine ar vrea sa traiasca din salariile de acolo? Am renuntat si de-atunci … ne “chinuim” zilele prin California …

M-am gandit atunci ce diferit suna aceste cuvinte fata de “moto”-ul din ograda mea moldoveana:

Unde-i bine, nu-i de bine
Unde-i greu, hop si eu!

Imi amintesc de povestea unui emigrant evreu nou venit in America. Si-a facut un plan in minte si s-a dus sa-l pandeasca pe proprietarul unei a dintre cele mai mari banci din New York. A facut el ce a facut si a intrat in lift odata cu marele magnat. In cele doar douazeci de secunde petrecute in lift s-a petrecut totul. Dialogul a fost cam asa:

– Domnule, sunt nou venit in America si as vrea sa lucrez la banca dumneavoastra?
– Si de ce doresti sa lucrezi tocmai la banca noastra?
– Mi-am zis ca daca ma duc sa lucrez la o brutarie, am sa ma aleg cu faramiturile de paine care cad pe jos, dar daca lucrez la o banca, pana si faramiturile sunt … de aur.
– Imi place cum gandesti, tinere. Vino maine la lucru.

Asa a fost si, era sa uit, peste nu prea multa vreme bancherul i-a dat si fata …

Pana cand cineva ne va pune la dispozitie cu o statistica buna pentru orientarea romanilor in Europa, iata clasamentul cu locurile cele mai bogate si cele mai sarace in USA:

The Richest (and Poorest) Places in the U.S.

Maryland knocked New Jersey out of the top spot this year, while Mississippi and West Virginia were the poorest states in the Union.

Maryland is now the wealthiest state in the union, as measured by median household income, according to the latest stats from the Census Bureau.

The typical Maryland household earned $65,144 in 2006, propelling it past New Jersey, which came in second with earnings of $64,470, but had led the nation in 2005. Connecticut finished in third place both years, recording a median income of $63,422 in 2006.

Maryland’s income was nearly double that of Mississippi, which, with a median of $34,473, was the nation’s poorest state. West Virginia, where the median household earned $35,059, was second poorest and Arkansas, at $36,599, was third.

The median income for the United States as a whole came to $48,451.

Income growth was highest in the District of Columbia, where it rose 6.4 percent for the year.

Median income in both Nevada and New Mexico jumped 4.5 percent. Delaware, down 2.9 percent, took the biggest dip, followed by Rhode Island (down 2.0 percent) and Maine (down 1.6 percent).

Among places with 250,000 or more residents, the affluent Dallas suburb of Plano, Texas, boasts the highest median income: $77,038. San Jose came in second at $73,804 and San Francisco was third with $65,497.

The list of the 10 poorest cities was filled with mostly old, northeastern and mid-western industrial locales.

Cleveland had the lowest median income of any city in the nation with more than 250,000 residents; households there earned just $26,535.

Miami was the next poorest at $27,088, followed by Buffalo ($27,850), Detroit ($28,364), St. Louis ($30,936) and Cincinnati ($31,103).

Other poor sun-belt cities included Memphis ($32, 593) and El Paso (33,103). With median income of $33,229, Philadelphia was the only city among the nation’s 10 biggest that was also among the 10 poorest cities.

Among towns of between 65,000 and 250,000 in population, Yorba Linda, California, where six-figure incomes are the rule, had the highest median income at $121,075. The Orange County town is considerably wealthier than the second place city, Pleasanton, California, in the Bay area, which had a median income of $105,956.

The lowest income town of any with more than 65,000 population was Youngstown, Ohio at $21,850, which finished last by a large margin. Muncie, Indiana was its closest rival for this dubious distinction, with residents there earning $25,859, a difference of 18 percent.

Centre urbane cu densitate mare

Harta cu “inghesuirea” in centre urbane atrgatoare:

Top 10 wealthiest states

Here’s where the median household income is highest

State Income

Maryland $65,144

New Jersey $64,470

Connecticut $63,422

Hawaii $61,160

Massachusetts $59,963

New Hampshire $59,683

Alaska $59,393

California $56,645

Virginia $56,277

Minnesota $54,023

Source: U.S. Census Bureau

densitatea populatiei pe state

Harta cu desnitatea populatiei pe “counties”

The 10 poorest states

The states with the lowest median household income

State Income

Montana $40,627

Tennessee $40,315

Kentucky $39,372

Louisiana $39,337

Alabama $38,783

Oklahoma $38,770

Arkansas $36,599

West Virginia $35,059

Mississippi $34,473

Source: U.S. Census Bureau

Densitatea populatiie pe state in USA

Harta cu densitatea populatiei pe state

Dar, mai este loc in America? Bineinteles ca mai este? In harta urmatoare am sa va arat cat de “artificiala” este “criza” fabricata astazi de cei care “tin in mana” robinetele dela granitele acestei tari minunate. Fata de Europa si Asia, America este inca … nepopulata:

population density of world

Harta cu densitatea populatiei in statele lumii

http://finance.yahoo.com/real-estate/article/103432/The-Richest-(and-Poorest)-Places-in-the-U.S.?mod=oneclickCategories: Stiri din America

8 replies

 1. Visul meu New Zeeland 🙂

 2. Frate Dumitru Muresan,felul sincer si simplu cum ai spus in cele scrise,ma face sa cred ca sunt printre noi si oameni ff rari(tot ai lui Dumnezeu) si dvs sunteti unul din acestia.Mi-ati umplut inima de bucurie scriind atit de crestineste cum trebuie sa fim ca si crestini.M-as bucura sa va cunosc.Dumnezeu sa va tina tare si o buna marturie! Cu imbratisari in Hristos Domnul nostru, M D

 3. Imi place sa apreciez sinceritatea si transparenta lui Tudor,felicitari.Puterea lui Dumnezeu sa te tina curat si tare.

 4. As fi venit dar sunt penticostal, si aici in banat romani curati mai greu, eu am si ceva procente sarbesti si unguresti prin sange.

 5. Căutati pe Google:
  Best Places to Retire in U.S. – Home prices, air quality, etc.

 6. …..si ce sfaturi dati pensionarilor ??!!

 7. AS VREA SA RASPUND LA INTREBARE..
  DE EXEMPLU EU TRAIESC DE 24 DE ANI IN STATUL WA. VANCOPUVER WA 98662 U.S.A.
  PANA AICI DOMNUL NOSTRU ISUS NEA-U AJUTAT.DACA-I VORBA DE CLIMA ESTE O CLIMA BUNA IARNA NU-I CA IN CENTRU AMERICI VARA NU-I PREA CALD SI UITE ASA AM VETUIT COPII MEI AU 22 DE ANI IN ACEIASI COMPANIE SUNT 5 LA CASELE LOR.NOI BATBNI TRAIM DECENT SI AVEM PAINEA DE TOATE ZILELE.ASTA-I LA NOI AICI.E O ARIE UNDE TE POTI RELAXA TURISTIC.CHEAR VAROG POTI SA FACI SKII PE ZAPADA.SI PE COLUMBIA LA PESCUIT SI LACUURI MULTE.VA INVIT SA VENITI SA VEDETI.POATE STATI UN ANI SI VA LAMURITI SI NU MAI PLECATI
  NICAIRI. DMURES2000@YAHOO.COM
  V-A ASTTEP. DOMNUL ISUS SA BINECCUVINTEZE PE FRATI MEI BAPTISTI SI ROMANI.!

 8. Dar, mai este loc in America? Bineinteles ca mai este? In harta urmatoare am sa va arat cat de “artificiala” este “criza” fabricata astazi de cei care “tin in mana” robinetele dela granitele acestei tari minunate. Fata de Europa si Asia, America este inca … nepopulata:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: