Un Model Previzibil

Gelu Murariu

În fiecare an, mass-media pune în discuție nașterea și învierea lui Isus. Este efortul ei de a discredita evenimentele majore ale credinței creștine. Alături de presa scrisă, multe stații de radio și TV invită la discuții deschise reprezentanți, aleși pe sprânceană, ai unor biserici, alături de sceptici și atei declarați. Se aduc tot felul de argumente pro și contra, dar primul câștig al detractorilor este chiar faptul că nașterea din fecioară și învierea lui Isus sunt puse în discuție. În mod subtil se seamănă îndoiala în mințile multor oameni.

Dezbateri de felul acesta constituie un elogiu camuflat adus rațiunii umane. Se sugerează că rațiunea ar fi capabilă să analizeze fapte istorice, indiferent cu câte mii de ani în urmă s-au petrecut, să confirme pe unele și să eticheteze pe altele ca legende și superstiții. Vedem la lucru, în astfel de pretenții, aroganța intelectuală a omului modern, care vrea să aleagă singur cui i se închină. Nimic nou sub soare, căci rațiunea a fost întotdeauna ridicată la rang de zeitate.

O viață fără credința în înviere, fără scop final și fără nădejdea veșniciei, ar însemna deznădejdea unei filosofii a zilei de azi, ”să mâncăm și să bem, căci mâine vom mri”. La ce bun să trăim o astfel de viață? Am putea să murim chiar astăzi, scăpând de suferințele inerente viețuirii pe un pământ condamnat, pe care am fost chemați în existență fără să fi fost consultați, ajunși, cum se văita Iov, ”o povară chiar pentru mine însumi.” Alegând să trăiască, oamenii confirmă faptul că nădejdea învierii este înscrisă cu litere de neșters în ”moștenirea lor genetică.”

În agora dezbaterilor publice din Atena de acum două mii de ani, înțelepții antici l-au ascultat pe apostolul Pavel până când acesta a menționat învierea din morți. Atunci, unii au început să-și bată joc de el, iar alții l-au oprit ceva mai politicos cu ”te vom asculta altădată.”

Înaitea împăratului Agripa, apostolul își striga frustrarea prin cuvinte pline de logică și bun simț, ”Ce, vi se pare de necrezut că Dumnezeu înviață morții?” Cu alte cuvinte, în ce fel de dumnezeu credeți voi? Un dumnezeu al trecutului, neputincios în prezent și care n-are nimic de spus cu privire la viitor?!

Pentru ”nădejdea făgăduinței, pe care a făcut-o Dumnezeu părinților noștri”, striga Pavel, sunt dat eu în judecată de Iudei, adică din pricina lui Christos, făgăduință ”a cărei împlinire o așteaptă cele douăsprezece seminții ale noastre.” Cât de trist că poporul ales așteaptă încă împlinirea unei făgăduințe care fusese deja împlinită cu două mii de ani în urmă!

Evreii au avut la dispoziție aceleași dovezi ale identității lui Mesia. Nu s-au putut plânge că au fost lăsați ”în neștiință”, dar L-au respins ”în necredință” – lucrarea aceleiași rațiuni umane, care-și închipuie că se poate descurca fără Dumnezeu.

De multă vreme, atacurile lansate de mass-media asupra Nașterii Domnului și împotriva Învierii, au devenit un model previzibil. Singura necunoscută este, în fiecare an, de cine se va folosi ca să-și cânte litania otrăvită. Același decor, aceleași straie, îmbrăcate de alți actori. Încă o istorie, scornită de media și cusută cu ață albă de industria de filme.

Ca și credincioși, ar trebui să știm de-acum cine ne sunt inamicii și cine prietenii, cui ne plecăm urechile și la cine ne ațintim ochii.

agapianus.wordpress.com

May be an image of 2 people

Cusman Cionca

Da, vechi obicei… dar fara izbinda. Domnul Isus a inviat si noi vom invia!



Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: