Banii trimiși în țară de românii din străinătate au fost tot mai mulți în 2022. Țara din care vin cele mai mari sume

STIRI ECONOMICE

09-01-2023 | 20:30

Banii trimiși în țară de românii din străinătate au fost tot mai mulți în 2022: peste cinci miliarde de euro, în zece luni.    PRO TV

  • Deși toată Europa a trecut prin momente grele din cauza inflației și a crizei din energie, românii care lucrează peste granițe au reușit să își ajute familiile rămase în țară.

Drept dovadă și consumul a crescut ușor spre finalul anului, în ciuda scumpirilor.

Potrivit datelor provizorii de la BNR, cele mai mari sume vin din Marea Britanie, care a detronat Germania, de la mijlocul anului.

Cu bugete mai mari, în medie de 2.000 de euro pentru cadouri și alte cheltuieli de sărbători, mulți dintre românii care lucrează în străinătate nu s-au uitat la bani când au venit în țară la finalul anului.

CITEȘTE ȘI

Nicolae Ciuca, Parlament

Nicolae Ciucă, la întâlnirea cu comunitatea românilor din Franţa: „Avem nevoie să reconectăm românii din diaspora cu ţara”

Femeie: „Nu ne-am gândit la câți bani vom cheltui. Întotdeauna ne-am permis orice și am cumpărat ce am crezut de cuviință pentru fiecare. Bugetul nu e limitat. Poate suntem norocoși și ne permitem”.

Femeie: „Peste tot toate s-au scumpit. Și în Germania. Am alocat un buget mai mare, dar cu mai mari eforturi să facem cadouri și celor dragi. Foarte multe dulciuri. Am venit cu mașină full”.

De altfel, anul trecut românii stabiliți în alte țări și-au susținut financiar familiile rămase acasă. Au trimis peste cinci miliarde de euro, în primele zece luni.

Dacă în anii trecuți cei mai mulți bani veneau de la cei stabiliți în Germania, în a doua jumătate a lui 2022 situația s-a schimbat.

Germania coboară din fruntea clasamenului

Este pentru prima dată, în ultimii nouă ani, când Germania coboară din fruntea clasamenului țărilor de unde românii trimit acasă cei mai mulți bani, potrivit datelor provizorii trimise de Banca Naționala.

Erich Mocanu, jurnalist român în Germania: „În anul 2021, 2022 a fost acel șomaj tehnic din pauza pandemiei. Clar scumpirile au avut loc, bani nu mai sunt destui și atunci au ținut mai mult de banii pe care i-au primit de la angajator”.

A urcat pe primul loc Marea Britanie

Asta pentru că mulți români au plecat din Italia și Spania, unde erau mai prost plătiți, și au ajuns în această țară unde condițiile de muncă sunt mai bune.

În ultimii șapte ani, sumele trimise în țară de românii stabiliți în Marea Britanie au crescut constant.

Dacă în 2016 ne-au venit de acolo 383 de milioane de euro, în 2022, numai în primele 10 luni, suma s-a ridicat la peste un miliard de euro. Ce-i drept, și comunitatea de români de acolo s-a tot mărit de la un an la altul. Ultimele statistici oficiale arătau că România are în Regatul Unit a patra cea mai mare comunitate de migranți.

Diana Stroia, consulul onorific al României în Țara Galilor: „Erau foarte mulți români și încă sunt, care lucrează în HoReCa, în sistemul medical, în sistemul universitar. Mulți și-au deschis propriile afaceri, în special cei din HoReCa, iar cei din sănătate clar au progresat, s-au calificat pentru joburi mult mai bine plătite, sunt mult mai mulți care merg la universități”.

Potrivit economiștilor, banii trimişi în ţară susţin consumul, care spre finalul lui 2022 a crescut, în ciuda scumpirilor.

Lucian Fanea, economist: „Foarte mulți din acești bani se duc către părinții celor plecați în străinătate și care au rămas în România și, de obicei, cea mai mare parte a acestor bani se duc pe cheltuieli uzuale, de pe o zi pe alta. Utilități și așa mai departe. Și nu neapărat în investiții foarte mari. Este un flux financiar care ajută foarte mult economia României”.

Românii din diaspora rămân principalul investitor, cu peste 65 de miliarde de euro trimise în țară în ultimii 15 ani.

Sursa: Pro TVCategories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: