De la Beni Cruceru

Elveția renunță la neutralitatea ei istorică. Blochează banii a vreo 350 de înalt funcționari ruși (inclusiv Putin). Îmi înghit cu bucurie cuvintele de ieri. Nici în al doilea Război Mondial nu a făcut așa ceva, de-asta eram atât de convins că nu o vor face! (un cititor din Elveția îmi spune că au făcut referendum). Războiul acesta are foarte multe surprize, evident că nu pot fi anticipate.
Suedia, am anunțat de ieri, ajută cu armament. Țara premiului Nobel era tot o țară neutră de fel, dar după ce au fost amenințați de Rusia au luat-o personal. De așteptat. Și Finlanda, tot o țară neutră, ajută militar. Când te amenință vecinii nu stai cu mâinile în sân. Se transformă tot mai mult într-un război proxy.
Ajutoare militare vin de peste tot. Viktor Orban nu va da voie armamentului militar letal să treacă prin Ungaria. Probabil că îi curg balele privind la fostele teritorii ungare din Ucraina. Sigur, se gândește și la viitor și la prețul petrolului și gazului. Se apropie alegerile în Ungaria, atunci se va vedea dacă mișcarea asta l-a costat sau l-a ajutat. Cifrele din sondaje erau destul de strânse înainte de război. Ucraina Din acest motiv, Polonia, Slovacia și România sunt esențiale pentru aprovizionarea Ucrainei cu armament.
Am citit o știre, nu pot garanta pentru ea, că rușii vor încerca să controleze granița de vest a Ucrainei. Are logică, pe acolo vine armamentul. În cazul în care vor controla vestul, România și Moldova va rămâne singura poartă de intrare a armamentului în Ucraina. Acest lucru este esențial.
Convoaie militare ruse extrem de lungi sunt în apropierea Kievului. Pare o noapte extrem, extrem de grea și lungă.
În est are loc un fratricid. Acolo se află majoritatea rușilor din Ucraina, însă foarte mulți susțin Ucraina, surprinzător pentru Putin și mulți alții. Deși ruși, se simt invadați. Estul este sub radarul știrilor pe care le văd eu. Se dau mari bătălii acolo. Și mari atrocități se întâmplă. Astăzi s-a tras mai mult decât de obicei în civili și zone rezidențiale. Se încearcă distrugerea punctelor strategice precum porturi și unirea cu republicile Donbas.
Ucraina a trimis o cerere către UE de aderare. Nu cred că va fi acceptată, dar vor să arate direcția în care vor să meargă. Plus că ajută la negocieri. Ar fi normal să nu fie acceptată cererea în ciuda momentului dificil. Ucraina rămâne o țară foarte coruptă, mult mai coruptă ca a noastră, și trebuie să treacă prin toți pașii ceruți de UE.
Ucraina a cerut ca Abramovich să fie la negocieri! Se pare că a fost. E unul dintre cei care nu-l mai susține pe Putin. Nu vă așteptați ca negocierile să aibă rezultate, mai ales așa repede. Să nu treacă cuiva prin cap că Zelenski merge la negocieri în Belarus. Șefii de stat vorbesc cu șefii de stat, în rest își trimit echipele de negocieri. În prima rundă, fiecare și-a prezentat cerințele. Ucraina vrea toate teritoriile dinainte de 2014, inclusiv Crimeea! Sunt doar negocieri de început. Rusia rămâne la vechile pretenții.
După mine, războiul se poartă acum pe două flancuri foarte importante: cel din teren și cel economic. E o cursă contra-cronometru. Cu cât rezistă mai mult ucrainenii, cu atât economia rusă se va duce la vale. Vestul luptă alături de Ucraina pe plan economic, altfel i-ar fi ciuruit rușii chiar dacă dura războiul mai mult decât anticipau aceștia. Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, a pierdut 70% din valoarea ei la bursa de la Londra! Europenii își retrag banii din băncile filială. Probabil că va falimenta banca mamă dacă nu intervine statul.
Lukoil, Gazprom și multe alte companii rusești de stat au pierdut peste 50% pe bursele din Europa de vest. E Black Friday. Și Black Monday. Încă nu a venit Black Tuesday, sau Black Wednesday, adică momentul când vor da drumul la bursa din Moscova. Nu o pot ține închisă până se termină războiul. Ei speră asta, dar ucrainenii sper să reziste în continuare. MOEX nu s-a deschis astăzi, după cum am anticipat de dimineață. Rămâne de văzut când o vor deschide. Întârzie deschiderea pentru a lua măsuri care să aplaneze picajul. Încerc de fel să rămân optimist aici, dar se poate întrezări o criză globală.
Am citit tweetul unui rus(?) care spunea că 6 prieteni din Moscova au fost dați afară fără explicații astăzi. Trebuie luată cu sare știrea asta, dar pare cât se poate de credibilă. Cerneala și hârtia nu sunt suficiente. Rămâne de văzut cât de abili sunt economiști din Moscova, dar populația este disperată. Caută să se refugieze în valută și cash. Economiștii n-au cum să facă minuni, mai ales pe termen scurt.
Pe partea de media, ucrainenii câștigă la greu. Acesta este un alt flanc important. Da, mai apar fakenewsuri pentru a întări moralul și sentimentul național, în război e normal să existe astfel de tactici. Soldații de pe insula Șerpilor nu au fost uciși, ci sunt prinși de război. A fost o știre folosită pentru a ridica moralul ucrainean în primele zile.
Apar tot mai multe înregistrări cu prizonieri de război care își sună mamele și rudele pentru a le spune unde se află. Multe din aceste persoane sunt, evident, șocate. În mod normal, după Convenția de la Geneva, nu este voie să fie înregistrați. Nu par însă deloc torturați, ci colaborează spunând partea lor de poveste. E foarte important ca ucrainenii să-i trateze bine și să nu-i abuzeze. Din când în când mai omoară câte un militar cu grad înalt, dar nu simpli soldați.
Ultima oară când a fost asediat Kyivul și Harkivul a fost de către Hitler, în WW2. Prin urmare, mi se pare legitimă comparația la acest moment, păstrând însă proporțiile.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: