Trei paliere de luptă

Mult msi mult decât ce izbește privirea …

În pasajul din Matei 4:1-11 am fost surprins să descopăr lucruri noi într-o întâmplare veche. Știm foarte puțin despre lucrurile pe care credem că le știm foarte bine.

Există de exemplu trei paliere distincte la care are loc înfruntarea dintre Satan și Fiul lui Dumnezeu.

Primul palier este lumea materială din jur. Pietrele se pot transforma în pâine.

Al doilea palier este dincolo de dimensiunile de spațiu, nevăzut pe streașina Templului. Nu cred ca cineva din cei de la Templu l-au văzut cu ochii lor pe Isus din Nazaret și cu atât mai puțin pe Satan. Din pustie până pe streașina Templului au făcut o călătorie dincolo de dimensiunile spațiului în care evoluau ceilalți oameni.

Al treilea palier depășește nu numai spațiul, ci și timpul. Expresia peste care trecem prea ușor din descrierea textului este aceasta “un munte foarte înalt”. Despre ce fel de munte a fost vorba? În Israel nu există un astfel de munte! De fapt, în toată lumea nu există un astfel de munte! Pentru o asemenea panoramă, “i-a arătat toate împărățiile lumii și strălucirea lor”, este necesară ridicare la un palier al existenței dincolo de spațiu și timp.

Expresia „munte foarte înalt“ mai apare și în profetul Ezechiel (Ezechiel 40:2 „M-a dus acolo, în nişte vedenii dumnezeieşti, şi m-a aşezat pe un munte foarte înalt; spre miazăzi de acest munte era ceva ca o cetate zidită.“) Ea apare apoi în contextul în care „cerul și pământul dintâi pieriseră“ descris în cartea Apocalipsa: „(Apocalipsa 21:10 „Şi m-a dus, în Duhul, pe un munte mare şi înalt. Şi mi-a arătat cetatea sfântă, Ierusalimul, care se pogora din cer de la Dumnezeu“)

Cei doi care s-au înfruntat atunci în pasajul numit „ispitirea lui Isus Hristos“, și-au început lupta la nivelul nisipului prăfuit din deșertul Iudeii, dar s-au ridicat apoi dincolo de spațiu, călătorind în sfera eternității.

Interesant, foarte interesant …Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: