O exegeză execrabilă care trebuie exclusă

Într-o pledoarie pentru excese eretice, cineva scria deunăzi că noi, creștinii, putem face „mai mult decât credem sau gândim“. Este o insultă la adresa lui Dumnezeu și un exemplu de exegeză schioapă.

Ea deschide poarta spre mitologia greacă și importă în creștinism imaginea „semi-zeilor“, a demizeilor, jumătate oameni-jumătate zei.

Nu există așa ceva! N-avem nevoie de „muncile lui Hercules“ în creștinism! Nu trebuie să propovăduim așa ceva în bisericile Dumnezeului cel viu. N-avem nevoie de legenda unui Prometeu care a furat focul sacru și l-a dăruit oamenilor. Există lucruri care trebuiesc lăsate în sfera dumnezeirii și nu ne-au fost date pe pământ, muritorilor de rând.

Textul biblic sună cu totul altfel:

Iar a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi,  a Lui să fie slava în Biserică şi în Hristos Isus, din neam în neam, în vecii vecilor! Amin.“ (Efeseni 3:20-21).

„Cel care poate să facă (nu „să facem“!) nespus mai mult decât cerem sau gândim noi“ este Dumnezeul nemuritor, nu omul! A Lui trebuie să fie slava în Biserică și în Hristos Isus! Nu nouă!

Singurele lucruri pe care putem să le facem noi „mai mult decât gândim“ sunt aberațiile de genul „teologului“ de mai sus. Suntem plini de surprize nu numai unul pentru altul, dar chiar și pentru Dumnezeu! Câteodată avem capacitatea de a-L surprinde chiar și pe Creator:

„Au zidit înălţimi lui Baal în valea Ben-Hinom, ca să treacă prin foc lui Moloh pe fiii şi fiicele lor; lucru pe care nu li-l poruncisem şi nici nu-Mi trecuse prin gând, că au să facă asemenea grozăvii ca să ducă pe Iuda în păcat” (Ieremia 32:35).

Exagerările hiper-spiritualilor de azi seamănă în jur blasfemie și moarte. Fugiți de ele! Nu lăsați la amvoane pe cei care dau apă otrăvită preiubiților lui Dumnezeu! Rămâneți la cele smerite și numai atunci, doar atunci, Dumnezeu își va arăta slava Sa și va face lucrările Sale nebănuite și nemăsurate. De fapt,  … o face în fiecare zi! Care dintre noi ar fi gândit sau crezut acum două zeci de ani că vom fi unde suntem azi și mai ales, că vom fi ceea ce suntem azi. Iar ce vom fi … nu s-a arătat încă!Categories: Teologice

2 replies

Trackbacks

  1. O exegeză execrabilă care trebuie exclusă |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: