De ce latră câinii?

Psihologia animală atribuie ne-umanilor un comportament uman. Își are limitele ei și nu de puține ori este de-a dreptul caraghioasă.
Va propun un exercițiu hazliu, dar și folositor. Citiți aceste paragrafe căutând să înlocuiți cuvântul câine cu termenul „om“, pentru că, nu-i așa?, și unii oameni latră. Veți ajunge la niște concluzii extrem de practice în relațiile cu gălăgioșii care ne tulbură viața de grup și comunitate, în biserici și nu numai … (Căci nu pe câinii aceia îi avea în vedere … ).

caine latrat

Cainii au acompaniat si protejat oamenii de cel putin 20.000 de ani, de cand au inceput sa fie domesticiti, scrie National Geographic. Una dintre trasaturile distinctive ale speciei e latratul, insa te-ai gandit vreodata de ce latra patrupedul tau?

In primul rand, nu te poti astepta ca un caine sa nu latre niciodata. Toate organismele de pe Terra comunica intr-un fel sau altul, inclusiv patrupedul tau, asa ca nu trebuie da apelezi niciodata violenta, fie fizica sau verbala, atunci cand incepe sa latre.

Acestea fiind zise, unii caini latra in exces si primul pas in a controla comportamentul intr-un mod sanatos e aflarea cauzei.

DE CE LATRA CAINII?

Daca observi ca patrupedul tau a inceput sa latre mai mult decat obisnuia, iata cateva posibile motive, potrivit PetMD.

Vrea sa isi protejeze teritoriul/familia

Daca un animal sau un om se apropie prea mult de zona pe care cainele tau o considera teritoriul sau, poate latra in exces. Pe masura ce “pericolul” se apropie, cainele va latra din ce in ce mai tare si va arata agresiv.

Acest gen de comportament poate parea neobisnuit in ziua de azi, dar reprezenta un adevarat atu pentru oamenii din trecut, avertizati si protejati de latratul patrupezilor lor.

Ii e frica

Unii caini latra la orice zgomot sau obiect le atrage atentia sau ii sperie. Acest lucru se poate intampla oriunde, nu doar in teritoriul lor.

E plictisit sau se simte singur

Cainilor le place sa traiasca in haita. Daca sunt lasati singuri pentru o perioada indelungata, fie ca e vorba de curte sau casa, se pot plictisi sau pot deveni melancolici, asa ca vor latra pentru ca sunt nefericiti.

Vrea sa salute/sa se joace

Unii caini latra atunci cand saluta oameni sau alte animale. Daca ai un patruped acasa, stii sa distingi intre un latrat agresiv si unul fericit, ca cel de salut/joaca. Un alt mod prin care iti poti da seama daca patrupedul e fericit e sa te uiti  daca da din coada.

Vrea atentie

Multi caini vor latra atunci cand vor ceva, de la iesitul afara, la joaca, mancare, atentie etc. Daca vezi ca patrupedul tau latra in directia ta des, e momentul sa ii acorzi mai multe atentie.

Anxietate de despartire/latrat compulsiv

Cainii carora le e frica sa fie lasati singuri vor latra excesiv, scrie PetMD. De cele mai multe ori vor avea si alte simptome, precum umblatul fara directie, tendinta de a distruge mobila sau alte obiecte, depresie si urinare nepotrivita.

Daca patrupedul tau latra compulsiv, va da dovada de miscari repetitive, precum alergatul in cerc sau langa un gard. Daca observi acest gen de comportament la patrupedul tau, consulta un medic veterinar si intotdeauna acorda destula atentie cainelui tau.Categories: Articole de interes general, Pentru lucrători

1 reply

  1. Pentru ca caravana trece…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: