Întreb și eu, așa … În ce constă valoarea ei: în mulțimea anilor, în calitatea picturii, în efectul ei sau în semnificația ei?

Icoana ținută de o bătrână în bucătărie a fost vândută cu 24 de milioane de euro

27.10.2019 22:07

tablou

DIN ARTICOLCum a fost descoperită capodopera

Un tablou al pictorului italian Cimabue, realizat acum mai mult de șapte sute de ani, și ținut până de curând în bucătăria unei femei care nu avea idee de valoarea acestuia a fost vândut la licitație cu peste 24 de milioane de euro.

„Hristos umilit” este o icoană realizată în tempera pe bază de ou şi fundal din aur pe o planşă din lemn de plop. Capodopera a fost descoperită întâmplător, în casa unei femei din Franța care nu îi cunoștea valoarea.

Nu se știe cine va fi noul proprietar. La licitație au particpat și trei muzee. Este, de altfel, pentru prima dată, în ultimele decenii, când un tablou de Cimabue este scos la licitaţie.

În momentul în care a fost descoperit autorul tabloului, acesta era estimat la o sumă cuprinsă între 4 şi 6 milioane de euro.

Cenni di Pepo, numit Cimabue, a trăit între 1272-1302 și este una dintre cele mai mari figuri ale artei pre-reanscentiste. Pictorul florentin a deschis calea pentru alți pictori italieni celebri, cum ar fi Giotto.

Cum a fost descoperită capodopera

Proprietara tabloului, o bătrână din Compiegne, la nord de Paris, a adus tabloul în atenţia casei de licitaţii Actéon din Compiegne, care l-a trimis pentru expertiză la cabinetul Turquin, dar familia a crezut mereu că este vorba despre o simplă icoană.

O țineau în bucătărie, deasupra plitei, și niciodată nu s-au gândit că ar avea o mare valoare.

Cu ajutorul tehnicii reflectografiei cu infraroşu a fost pusă în evidenţă o stare de conservare excelentă, a precizat maestrul Eric Turquin, care e estimat că „atribuirea nu este subiect de controversă întrucât este evidentă după compararea cu alte tablouri cunoscute ale acestuia, fiind vorba despre aceeaşi mână”. Liniile punctate, stilul, ornamentele, totul indică identitatea pictorului, potrivit expertului.

Editor web: Monica BoneaCategories: Teologice

1 reply

  1. De multe ori valoarea e data de multimea snobilor interesati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: