Ce sunt iluziile optice?

Iluziile optice folosesc culorile, lumina și modelele pentru a crea imagini care pot fi înșelătoare sau care „păcălesc” creierul. Informațiile „culese” de ochi sunt procesate de creier și creeză o percepție care, în realitate, nu se potrivește cu imaginea reală. Percepția ține de interpretarea a ceea ce noi „luăm” din lumea înconjurătoare prin intermediul ochilor. Iluziile optice sunt posibile deoarece creierul încearcă să interpreteze ceea ce vedem și încearcă să dea un sens lumii din jurul nostru. Tocmai de aceea iluziile optice ne pot „păcăli” creierul, care „vede” lucruri ce pot fi sau nu reale.

.

Iluziile geometrice, de pildă, sunt simple iluzii optice în care modele de fundal alcătuiesc forme și linii ce par să se îndoaie, să se rupă sau să se înfășoare în moduri bizare. Oamenii de știință încă încearcă să găsească explicații satisfăcătoare pentru aceste fenomene. E posibil ca unele din aceste iluzii să apară din cauza unor sincope apărute în creierul nostru în timp ce informațiile vizuale bidimensionale sunt procesate pentru a crea percepții tridimensionale.

Un lucru e cert: aceste iluzii au fascinat oamenii de generații întregi. De pildă, la mijlocul secolului al XIX-lea, astrofizicianul german Johann Zöllner descoperea întâmplător la un material textil iluzia care îi poartă de atunci numele:  liniile paralele, încrucișate cu numeroase linii oblice mai scurte, par să se îndepărteze.Categories: Glume sarate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: