Sintagma ,,ne-a cercetat Soarele care răsare din înălțime“

Teologul american John Piper scria într-o meditație din luna Decembrie ceva despre ,,ziua în care au dispărut umbrele“. Acceptul era pus pe legătura dintre apariția Fiului lui Dumnezeu sub chipul Fiului omului, pruncul Mariei și încetarea rânduielilor religioase active până atunci în Israel.

,,În adevăr, Legea, care are umbra bunurilor viitoare, nu înfăţişarea adevărată a lucrurilor, nu poate niciodată, prin aceleaşi jertfe care se aduc neîncetat în fiecare an, să facă desăvârşiţi pe cei ce se apropie.“ (Evrei 10:1).

Aceste forme religioase au fost prevestitoare, pregătitoare pentru marele eveniment al întrupării, iar valabilitatea lor a încetat în momentul începutului activității mesianice a Domnului Isus. Un alt teolog american, John MacArthur, observa într-un interviu apărut și pe blogul nostru că, semnificativ, sistemul jertfelor și preoția levitică au încetat providențial odată cu dărâmarea templului acum două mii de ani și nu au mai fost reluate în Israel nici cum, la șaptezeci de ani de la întoarcerea lor în țară.

La cele de mai sus aș vrea să adaug ceva din limbajul profetic al metaforelor. În cântarea preotului Zaharia se găsește expresia ,,Soarele care răsare din înălțime“:

,,… datorită marii îndurări a Dumnezeului nostru, în urma căreia ne-a cercetat Soarele care răsare din înălţime, ca să lumineze pe cei ce zac în întunericul şi în umbra morţii şi să ne îndrepte picioarele pe calea păcii!” (Luca 3:78-79).

Momentul în care dispare umbra lucrurilor este ceasul amiezii, când soarele este ,,deasupra capului“ în ,,înălțimea cerului“. Sintagma ,,Soarele care răsare din înălțime“ devine astfel expresia unui paradox. Isus Christos nu vine la noi din extremele timpului, ci din inima eternității, de sus, din înălțimea cerului. Sintagma definește divinitatea pruncului născut din Maria și marchează momentul în care ,,umbrele“ istoriei religioase timpurii a omenirii trebuie să își înceteze activitatea.

La etajul superior te poți urca numai pe o scară adevărată, nu pe umbra ei, când stă sprijinită de perete.Categories: Teologice

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: