Cântarea Mariei – Profeții împlinite și neîmplinite în viața celui născut din fecioară (IV)

mary_annunciationAceasta este o serie despre profeții împlinite sau neîmplinite, redusă deci la anunțuri despre viitor. Altfel, s-ar cuveni să spunem că Maria a avut o cântare teribil de asemănătoare cu cântarea Anei, mama lui Samuel (1 Sam. 2:1-10). Femeile din Israel aveau probabil cântări bazate pe întâmplări cu femeile din vechime și s-ar putea ca una din acestea s-o fi influențat-o și pe Maria.

Dacă am crezut în ceea ce ne-a comunicat Dumnezeu prin îngeri, trebuie să credem cu atât mai mult ceea ce ne spune Dumnezeu prin Duhul care a inspirat cântările cu conținut profetic. O cântare sub călăuzirea Duhului este o comunicare în care sufletul persoanei care cântă este ,,inspirat“ să comunice voia lui Dumnezeu. Biblia conține și alte cântări de  genul acesta.

În numărul profețiilor din cântarea Mariei care au fost deja împlinite putem enumera pe acestea:

 1. Faima Mariei. ,,Deacum încolo, toate nemurile îmi vor zice fericită, pentru că cel Atotputernic a făcut lucruri mari pentru mine. Numele Lui este sfânt“ (Luca 1:48-49). La vremea acea, ca întotdeauna, evreii aveau un patriotism feroce și exclusivist. Pentru ei, ,,Neamurile“ erau totuna cu niște câini. Disprețul și dușmănia erau și continuă să fie reciproce. Faptul că Maria a anunțat o vreme în care Neamurile vor lăuda o evreică a fost o veste cu puține șanse de împlinire. Și totuși … astăzi, creștini dintre Neamuri o cinstesc pe Maria, ,,în ciuda faptului că a fost evreică“! Antisemiții se închină de mama focului fecioarei Maria! Ce ironie!
  Într-o predică de Ziua Mamei, tatăl meu, Vasile Brânzei, a șocat adunarea din Anaheim, mărturisind că vrea să se întâlnească cu PATRU femei în viața de dincolo: cu Eva, mama tuturor celor vii, cu Maria, mama Domnului Isus, cu Domnica, mama lui și cu Carolina Brînzei, mama copiilor lui.

Celelalte profeții din cântarea Mariei sunt mai greu de încadrat în timp. Într-un anumit sens, în planul spiritual al salvării sufletelor și al luptei de idei din lume, unele din aceste profeții s-au împlnit. În alt sens însă, în sensul împlinirii lor literale, anunțurile acestea sunt încă despre viitor:

 1. ,,Îndurarea Lui se întinde din neam în neam peste cei ce se tem de El“ (Luca 1:50). Aplicată strict în planul mântuirii, se poate spune că, parțial, această profeție a fost deja experimentată de noi toți.
 2. ,,El a arătat putere cu braţul Lui; a risipit gândurile pe care le aveau cei mândri în inima lor“ (1:51). Lumea a fost ,,creștinată“ doar o vreme, dar se decreștinează și intră iar sub autoritatea celor ne-creștini.
 3. ,,A răsturnat pe cei puternici, de pe scaunele lor de domnie şi a înălţat pe cei smeriţi“ (1:52). La recenta înmormântare a fostului președinte George Buș, un politician a lăudat smerenia acestui om, remarcând că cine circulă pe coridoarele smereniei din Washington nu are parte de mare trafic.
 4.  ,,Pe cei flămânzi i-a săturat de bunătăţi, şi pe cei bogaţi i-a scos afară cu mâinile goale“ (1:53). Greu de identificat o vreme în care așa ceva s-a întâmplat deja.
 5. ,,A venit în ajutorul robului său Israel, căci Şi-a adus aminte de îndurarea Sa“  cum făgăduise părinţilor noştri – faţă de Avraam şi sămânţa lui în veac” (1:54-55).  Cred că pot spune fără să exagerez că profețiile Mariei, ca și persoana ei controversată, aparțin mai mult Neamurilor decât celor din poporul Israel.

Maria însăși avea să audă cuvintele unor profeții rostite de la Templu de bătrânul Simeon, care de privit, i-a privit pe ambii părinți ai pruncului, dar de vorbit a vorbit doar cu Maria:

,,Simeon i-a binecuvântat şi a zis Mariei, mama Lui: „Iată, Copilul acesta este rânduit spre prăbuşirea şi ridicarea multora în Israel, şi să fie un semn, care va stârni împotrivire. Chiar sufletul tău va fi străpuns de o sabie, ca să se descopere gândurile multor inimi” (Luca 2:34-35).

Ultima frază, cea cu ,,sufletul Mariei străpuns de o sabie, ca să se descopere gândurile multor inimi“ este una din cele mai misterioase fraze din Evanghelie. Pot să-mi dau o părere, dar trebuie să recunosc sincer că nu știu precis ce înseamnă. Ori de câte ori este vorba despre profeții, fiecare dintre noi trebuie să păstreze adorarea modestă și uimirea necesară.

Nașterea din fecioară este o realitate. Ea a fost vestită de îngerul Gabriel, acceptată de Maria și te poate mântui și pe tine.

 Îngerul i-a zis: „Nu te teme, Marie; căci ai căpătat îndurare înaintea lui Dumnezeu.  Şi iată că vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu, căruia îi vei pune numele Isus. El va fi mare, şi va fi chemat Fiul Celui Preaînalt; şi Domnul Dumnezeu îi va da scaunul de domnie al tatălui Său David. Va împărăţi peste casa lui Iacov în veci, şi Împărăţia Lui nu va avea sfârşit” (Luca 1: 30-33).

Ea a fost vestită de îngerul Gabriel. În doar câteva cuvinte, mesagerul divin i-a dat Mariei toată doctrina întrupării. Secolele au trecut și teologii încă n-au reușit să explice acest eveniment. Nici Maria n-a înțeles, dar a acceptat. Ea a știut doar că Dumnezeu poate face orice, oricând și cu oricine. Paradoxal, cel ce trebuia să ia chip în pântecele ei era Creatorul care o făcuse, Cel care avea să aibe nevoie de paza și protecția ei era Cel atotputernic. Cel ce avea să se nască era Cel fără început și fără sfârșit.

Nu-mi spune că Maria a fost altfel decât noi și că ea a înțeles toate acestea! N-a înțeles. Ea doar a acceptat prin credință. Cel ce s-a născut din pântecele ei trebuia să se nască și în inima ei ca să-i dea mântuirea.

Ea a fost dovedită de atitudinea Mariei. Există o singură persoană în univers care știe precis dacă Isus a fost născut în mod supranatural sau a fost rezultatul unirii unei femei cu un bărbat: Maria. Numai ea știe! Priviți-o cum îl urmează în toți cei trei ani ai misiunii Lui publice și cum se raportează la El. Este clar că femeia aceasta care-i este mamă are un respect neobișnuit față de un fiu … Priviți-o cum stă liniștită la piciorul crucii. Maria L-a văzut bătut, schingiuit, înălțat pe lemnul blestemat și … n-a spus nimic. Ar fi putut să se ridice și să strige: ,,Opriți toată mascarada asta! Lăsați-L în pace. Nu este Fiul lui Dumnezeu! Este fiul meu cu ,,cutare.“ N-are rost să moară pentru o minciună! Vă spun acum adevărul.“

Atitudinea Mariei la cruce este una din cele mai mari dovezi despre divinitatea lui Isus Christos. Ea a acceptat destinul ei și nu s-a opus atunci când Cel de pe cruce a încredințat-o lui Ioan. Și de pe cruce, El avea autoritatea de a decide. El a zis și ea așa a făcut.

Ce faci tu cu această veste? Ea te privește direct și personal pentru că Cel născut în chip supranatural are o lucrare care te include și pe tine. Ascultă ce i s-a spus unui alt spectator al nașterii din fecioară, lui Iosif logodnicul Mariei:

„Iosife, fiul lui David, nu te teme să iei la tine pe Maria, nevastă-ta, căci ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt. Ea va naşte un Fiu şi-i vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale” (Mat. 1:20-21).

Dumnezeu nu a intrat în istorie doar ca să facă o scamatorie ieftină. Întruparea Lui din fecioară îi arată divinitatea, dar scoate în evidență și motivarea acestei acțiuni: El vrea să se nască și în inima ta ca să te mântuiască de păcatele tale. Dumnezeu a venit să poarte pedeapsa păcatelor tale și să te umple cu cerul prezenței Sale. Cerul a coborât pe pământ pentru ca tu să poți gusta din realitatea cerului încă de pe acum.Categories: Studiu biblic, Uncategorized

5 replies

 1. A VIDEO THAT EVERY ROMANIAN CHRISTIAN must visit (at the link below). I did similar magnitude federal processes in my life, plucking up American Christian families and Romanian families from the vicious hands of our corrupt system. A doctor said to my wife, that we need one thousand like Anthony in America to shake our corrupt system. Yeah, and here, I will add, that we need one thousand Harry Mihetz in America to make a real impact in America’s 50 States which entertain Canaanite–driven laws in their books. Here’s Harry Mihetz:
  UN PROCES JURIDIC AMERICAN IMPOTRIVA UNEI OFITERE CRESTINE AMERICANE, ESTE EXPLICAT DE AVOCATUL EI ROMAN, HARRY MIHET, LA CONVENTIA ASOCIATIEI CRESTINE PENTICOSTALE DIN AMERICA….[Merita Vazut]…

 2. Too kind, Sir. But you are right on one thing: I am fascinated by Bible prophesy. Hope to expound on my study in Isaiah.

 3. I was correct in my (some years ago) assessment (by observation), that Rev. Daniel Branzai is the most educated Romanian pastor in biblical matters…and his breathtaking Sermon in Portland, Oregon, on Dec. 9, 2018 stunned the leaders, both Rev. Brisc and Rev. Ardeleanu! They will never expound prophet ISAIAH as good as Rev. Branzai, let alone think so profound about prophetical matters! Nor, Iosif Tzon…never, never! It is humorous that there are some Iosif Tzon supporters who don’t want to accept the fact that some part of his craft included snitching on Christian people to the odious and dreadful Securitate! AS all Christians who worked at the infamous Romanian ONT. And failing to repent, just as Apostle Paul showed admirably! Yeah, I think Rev. Daniel Branzai should have earned a doctorate in Bible prophecy (ThD). He speaks with such real biblical authority on prophecy, now in 2018! I don’t get impressed so easily by my fellow Romanian pastors. I’m educated in 23 areas of Anglo-American jurisprudence (our federal 50 Titles plus U.S. Constitution and the cloisterous Due Process of Law). My doctors clients think that I write like a poet. I plucked up U.S. Citizens from federal prisons in foreign lands–by force of law! But, yet, this distinguished, highly educated Romanian pastor, Daniel Branzei, demonstrated a unique sophistication of and knowledge for Bible prophecy! I never heard a most distinguished church sermon on Isaiah, the prophet, in 43 years living here in USA. I would urge this remarkable Romanian pastor to preach more often in the Romanian congregations both in diaspora and in Romania. He has an exceptional personal and professional image before large Christian-oriented crowds! I wish many Romanian pastors would procure the video of his wonderful Sermon in Portland, Oregon, USA, on December 9, 2018. God bless Rev. Daniel Branzei and his family!
  [cc: Rev. Liviu Puraci]

Trackbacks

 1. Nașterea din fecioară – Profeții împlinite și neîmplinite în viața Celui născut din fecioară (Intro) – B a r z i l a i – e n – D a n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: