De ce ortodoxia răsăriteană nu face convertiți?

Ortodoxia are în suflet mândria orgolioasă și disprețuitoare a grecilor. Nu uitați cum au reacționat atenienii la prima lor întâlnire cu creștinul Pavel. Aduceți-vă aminte de mândria lor orgolioasă și batjocoritoare.

S-ar putea ca grecii să se fi infatuat cu creștinismul, dar n-au renunțat nici azi la mândria orgolioasă și batjocoritoare. Vizionați filmul ,,My Greek Fat Wedding“ și veți vedea caraghiosenia grecilor.

Ortodoxia i-a încreștinat pe greci, dar grecii, așa cum se știe, se cred buricul pământului și pretind, așa cum am văzut cu ochii mei la Meteora, că singura greșeală pe care a făcut-o Dumnezeu în istorie este că L-a trimis pe Fiul Său la evrei, nu la greci, care, spun ei, primiseră oricum din partea zeilor misiunea de a civiliza lumea. Grecii susțin și azi că Dumnezeu și-a reparat repede greșeala făcând ca documentele Noului Testament să fie traduse și răspândite în limba greacă …

Tragedia este că ortodoxia este un soi de creștinism grecizat, mândru, orgolios și batjocoritor, care nu crede că cineva poate fi creștin dacă nu este în țarcul organizatoric al staului lor. Iar în țarcul lor nu există loc de diversitate! Uitați-vă ce au făcut cu Oastea Domnului și care este măsura dialogului lor social cu populația. Nu are drept de propovăduire decât ,,ierarhia specialiștilor“, iar aceștia o fac într-un limbaj de lemn arhaic și neînțeles de plebe.

Știrile din ultimul an ne arată că ortodoxia din Rusia se vrea absolută și exclusivistă în teritoriul ,,național“. La fel aud și de ,,ortodoxia din Bulgaria“. Pe când așa ceva și în România? Cu ar fi dacă ortodoxia ar fi tratată în America așa cum sunt tratați misionarii americani în Rusia?

Grecia are azi o cultură stearpă, mândră de trecut, dar trădată de prezentul lipsit de valoare și semnificație. La fel este și cu așa numita biserică ,,ortodoxă“, care trăiește uitându-se perpetuu în oglinda retrovizoare. Uitați-vă bine și-mi veți da dreptate. Culoarea preferată a ortodoxiei este culoarea negru, iar doliul acesta spune totul despre lipsa lor de vitalitate.

Excepțiile, așa puține câte sunt, nu fac altceva decât să confirme regula.

.

P.S. – m-am amuzat să văd orgoliul cu care sunt traduse în limba română în publicațiile ortodoxe întâmplări pilduitoare din lumea creștinismului occidental. De fiecare dată, termenul păstor este înlocuit invariabil cu acea de ,,preot“. Orgoliu? Mândrie? Batjocoră?Categories: Teologice

Tags:

2 replies

Trackbacks

  1. De ce ortodoxia răsăriteană nu face convertiți? | 1novelty7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: