Antiohia Siriei – leagănul creștinilor dintre Neamuri

În afară de Ierusalim nu există nici un oraș mai important ca Antiohia în mișcarea creștină descrisă în cartea Faptele Apostolilor. A fost un port la Mediterana, capitala provinciei romane Siria. Ca mărime a fost cel de al treilea oraș din Imperiul Roman, după Roma și Alexandria, renumit pentru cultura,  dar și pentru imoralitatea păgânilor care locuiau acolo.

Urmașii lui Isus Christos s-au refugiat la Antiohia după persecuția dezlănțuită împotriva lor cu ocazia ucideii cu pietre a lui Ștefan (Fapte 11). Calea dintre Ierusalim și Antiohia a fost bătută adesea de ucenici. Barnaba a fost trimis și el din Ierusalim să vadă ce se întâmpla în mulțimea de convertiți care creștea surprinzător în comunitatea de acolo (Fapte 11:22). În Antiohia a a luat ființă prima adunare din afara granițelor Israelului și tot acolo li s-a dat ucenicilor pentru prima dată numele de ,,creștini“ (Fapte 11:26), un derivat grecesc de la termenul ,,Christos“ , la rândul lui o traducere a cuvântului evreiesc ,,Mesia“ (,,Unsul“). În felul aesta, adunarea credincioșilor în Christos a încetat să mai fie identificată drept o simplă sectă a iudaismului și a primit statutul une noi religii.

Antiohia a devenit baza misionară din care a fost trimis în lume cu Evanghelia apostolul Pavel (Fapte 13:1-3) și a fost locul în care creștinii dintre evrei au încercat, dar n-au reușit, să-i convingă pe convertiții dintre Neamuri să se taie împrejur și să țină Legea (Fapte 15:1-2). Pe drept cuvânt, Antiohia este numită în istorie ca ,,leagănul creștinilor dintre Neamuri“.

Din cauza importanței majore din cartea Faptele Apostolilor, ,,Antiohia“ a fost un nume preluat de-a lungul istoriei de foarte multe biserici locale de pretutindeni. Cetatea există și astăzi în Turcia sub numele de Antakia, pe malul ,,Mării de Turcoaz“, o parte a Mediteranei. , Foarte puține din construcțiile magnifice de altă dată se mai văd, printre ele ,,Poarta lui Adrian“ și ,,turnul Hidrilic. Una dintre ele ar fi fost enormul amfiteatru rotund, numit Circus, amintit și reconstruit pentru faimosul film ,,Ben Hur“.Categories: Studiu biblic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: