De ce nu-și pot păstra românii din diaspora limba, așa ca evreii?

Aud iar întrebarea aceasta naivă și ignorantă  … și cred că trebuie să dau un răspuns.

Evreii, ca popor, și-au schimbat de câteva ori limba vorbită, dar asta nu i-a împiedicat să-și păstreze identitatea. Dumnezeu i-a forțat s-o facă, pentru că sunt poporul ,,ales“, lucru unic și nerepetabil la alte popoare.

Evreii au vorbit ,,ebraica“ până la exilul babilonian și s-au întors acasă vorbind ,,aramaica“. Cartea Daniel, scrisă în perioada de tranziție, folosește ambele limbi (un fel de rom-english deci). Capitolele profetice sunt scrise într-o limbă, iar capitolele narative sunt în cealaltă. Vă las pe voi să identificați care și de ce …

Pentru cei ce vor să știe mai mult, trebuie să spun că ordinea istorică a fost cam aceasta:

Familia lui Terah, Avraam și Laban, plecați împreună din Ur, din Caldeea, au vorbit … aramaica. Aceasta le-a fost limba și identitatea etnică.

Isaac era în vârstă de patruzeci de ani când a luat de nevastă pe Rebeca, fata lui Betuel, Arameul din Padan-Aram, şi sora lui Laban, Arameul.

Şi Isaac a trimis pe Iacov, care s-a dus la Padan-Aram, la Laban, fiul lui Betuel, Arameul, fratele Rebecăi, mama lui Iacov şi a lui Esau.

şi Iacov a înşelat pe Laban, Arameul, căci nu l-a înştiinţat de fuga sa.
Dar Dumnezeu S-a arătat noaptea în vis lui Laban, Arameul, şi i-a zis: „Fereşte-te să spui o vorbă rea lui Iacov!”

Apoi să iei iarăşi cuvântul şi să spui înaintea Domnului, Dumnezeului tău: ‘Tatăl meu era un arameu pribeag, gata să piară; s-a pogorât în Egipt cu puţini inşi şi s-a aşezat acolo pentru o vreme. Acolo, a ajuns un neam mare, puternic şi mare la număr.

2. După cei 430 de ani petrecuți în Egipt, evreii nu și-au însușit heroglifele de acolo, ci au practicat o scriere influențată foarte mult de limbile popoarelor din Canaan. Din acest amestec s-a născut ,,ebraica“, asemănătoare cu aramaica așa cum spaniola se aseamănă cu italiana. Ambele sunt limbi semitice, ale urmașilor lui Sem. Un exemplu despre asemănarea dintre cele două limbi, dar și despre deosebirile dintre ele este în
,,Eliachim, fiul lui Hilchia, Şebna şi Ioah au zis lui Rabşache: „Vorbeşte robilor tăi în limba aramaică, fiindcă o înţelegem; nu ne vorbi în limba iudaică, în auzul poporului de pe zid.”Rabşache le-a răspuns: „Oare stăpânului tău şi ţie m-a trimis stăpânul meu să spun aceste vorbe? Oare nu acestor oameni care stau pe zid să-şi mănânce balega şi să-şi bea udul cu voi?”Atunci, Rabşache, înaintând, a strigat cu glas tare în limba iudaică şi a zis: „Ascultaţi cuvântul marelui împărat, împăratul Asiriei! (2 Regi 18:26-28).

3. După întoarcerea din Babilon, evreii au vorbit iar aramaica. Ultimele cărți ale Vechiului Testament au fost scrise în aramaică.

4. Domnul Isus a vorbit aramaica. Poporul di vremea lui nu cunoștea ebraica, de aceea, studierea cărților străvechi era doar la îndemâna ,,scolaților“. care aveau datoria să le ,,cerceteze“ și să le explice poporului. Lucru pe care l-au făcut și Ezra cu Neemia, când s-a întors din babilon: Ezra 8:8).

5. În perioada de 2000 de ani cât au stat în diaspora departe de vatra străveche, evreii și-au schimbat de câteva ori limba așa că au ajuns să vorbească limbi diferite în zone diferite:

Printre variatele limbi vorbite de evreii din diaspora cităm  Yiddish, Ladino, and the Judæo-Arabic group of languages. Yiddish este un dialevt Iudeo-german dezvoltat de Ashkenazi Jews care au trăit în  Central și Eastern Europe înainte de Holocaust. Ladino, numită și Judezmo and Muestra Spanyol, este un dialect Judeo-Spanish dezvoltat de cei din grupul Sephardic care au trăit în  Iberian peninsula înainte de Spanish inquisition. Judeo-Catalan (numită și Catalanic sau Qatalanit), a fost limba folosită de comunitatea evreiască din Catalonia, Valencia, ași Balearic Islands. Judeo-Provençal (sau Shuadit) a fost dialectul Occitan language  vorbită de evreii din sânul comunităților  French Jews, fără să se fi ridicat ca limbă distinctă, ci în totul asemănătoare cu limba  Occitan vorbită de ne-evrei.[13]Multe din dialectele vechi și distincte vorbite de evrei Judaeo-Georgian, Judeo-Arabic, Judeo-Berber, Krymchak și Judeo-Malayalam au fost lepădate între timp din cauza holocaustului, a Jewish exodus din țările arabe, tde procesul de asimilare suferit de evrei în primi ani ai strămutprii înapoi î israel și a altor factori.Yiddish era imba cu cea mai mare răspândire printre evrei în anii 1850, dar astăzi cele mai folosite limbi de evrei sunt  English, ebraica modernă și limba rusă—exact în această ordine.[14]. Yiddish, ca și alte dialecte vorbite de evrei au împrumutat la rândul lor cuvinte evreiești limbilor popoarelor în mijlocul cărora au trăit, chiar și limbii engleze sau franceze[15]. (From Wikipedia)

6. Înainte de holocaust, evreii din europa au vrut să renunțe la identitatea lor națională evreiască, să iasă din ghetouri și să se integreze total în societate. Așa se explică de ce numele lor de famiie au culoarea limbilor țărilor în care s-au găsit. Ironia face ca până astăzi evreii să poarte nume de familie ,,nemțești“. Terminația ,,stein“ nu este ebraică, ci germanică, însemnând ,,stâncă“. ,,Troțchi“ colegul lui Lenin a purtat nume rusesc, iar la noi, am avut un Valter ,,Roman“, al cărui fiu ,,revoluționar“ aeste Petre Roman. Frații Grigoriu, bine cunoscuți compozitori de muzică ușoară au fost evrei pur sânge, la fel ca și Mircea Crișan, etc. etc.
7. La întoarcerea în Israel, după 1948, evreii și-au reluat limba strămoșească, numită astăzi ,,ebraica“, inventând cuvinte pentru realități și obiecte care n-au existat în vremurile de demult. A fost și este un efort extraordinar, unic în istoria lumii.

Limba română, care este o însumare de caractere stră-dacice, romane, slavone, tircești, ungurești și germane nu poate fi considerată o garanție de ,,identitate“ a românismului. Cei ce pretind așa ceva sunt sau ignoranți sau răuvoitori. Mai mult, limba română este în continuă evoluție. Noi, cei plecați de 40 de ani din România, rămânem surprinși cât de mult s-a schimbat limbajul celor rămași în țară, mai ales prin combinarea cu elementele limbii țigănești (!!!), dar și prin împrumutarea de cuvinte din limba engleză. Uneori am ajuns să cred că noi, cei plecați din țară, suntem singura minoritate care luptă din răsputeri pentru păstrerea unei limbi pe care au abandonat-o deja cei din România …Categories: Teologice

Tags:

7 replies

 1. Sorin O
  Ungurii, desi sunt un popor mic, nu duc lipsa de identitate–sunt mandri (sau cel putin nu i deranjeaza) ca sunt maghiari–deci, nu li se pare important sa si “uite” limba materna. Am ajuns sa cred ca scopul unor romani, cand vin in America, nu este atat sa invete engleza cat e sa “uite” romana. In tara e mai grav–mai ales printre snobi. Apropo de snobi…..

 2. Am găsit ceva interesant despre ..evreul“ aici: http://dictionarbiblic.blogspot.com/2011/11/evrei.html
  Deasemenea, o altă explicație conform căreia Avraam evreul ar însemna ,,Avraam pribagul de dincolo de râu“ aici: https://www.biblestudytools.com/commentaries/gills-exposition-of-the-bible/genesis-14-13.html

 3. Sigura solutie era sa nu vorim decit romaneste in primii ani de viata a9ca si ungurii). Am pierdut trenul i ne-am lenevit. Am o intrebare din Scriptura, fr Daniel. Cum de scrie Avraam “evreul”? Oare de unde a aparut termenul de evreu? Multumesc!

 4. În Elveția se vorbesc trei limbi oficiale. În Belgia se vorbește în mai multe limbi. În America, menoniții și amișii vorbesc un dialect de germană. De fapt, în toată America a fost la un moment dat un plebiscit de alegere a limbii oficiale între germană și engleză (se știe cine a câștigat, dar nu se știe că a câștigat pe muchie de cuțit, doar la puține voturi.)etc Asta nu are legătură însă cu subiectul nostru.

 5. Sa nu uitam ca ungurii din România încă mai vorbesc ungureste, si inca foarte bine….

 6. De remarcat pragraful de incheiere (cu care sunt complet de acord, fiind plecat definitiv de numai un sfert de secol doar):

  “Uneori am ajuns să cred că, noi, cei plecați din țară, suntem singura minoritate care luptă din răsputeri pentru păstrerea unei limbi pe care au abandonat-o deja cei din România …”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: