David Lavric – din Canada spre lumea largă

Se pare ca prorocul Daniel intelegea de pe atunci ce trebuie făcut atunci când clasa politică este coruptă.

Daniel 4:7 ” De aceea, imparate, placa-ti sfatul meu! Pune capat pacatelor tale si traieste in neprihanire, rupe-o cu nelegiuirile tale si ai mila de cei nenorociti, si poate ca ti se va prelungi fericirea!”

Tăcerea este sfântă, însă uneori este păcătoasă.

+++

Rugăciune specială pentru România!

Pentru fraţii noștri români din aria Vancouver,

Mâine seară de la ora 5 pm. vă așteptăm la biserica baptistă Emanuel să ne rugăm împreună pentru România.

Nu fiți nepăsători!

Adreasa bisericii Emanuel: ​1415 Noons Creek Dr Coquitlam, BC, V3E 2T7 Canada

+++

Ce tăcere adâncă…

Oamenii în sutane vor să adoarmă, însă nu pot. Stau cu ochii fixați în ecrane, mai trantesc pe ici pe colo un “Doamne ai milă”, însă mai apoi își trag pătura pe cap.

Mă gândesc în aceste momente la Dietrich Bonhoeffer, spion și teolog din timpul Nazismului. Om cu cap, însă fără pătură. L-a folosit Dumnezeu. Toate războaiele Lui Dumnezeu spunea El au fost și sunt războaie sfinte.

Cum am mai spus; am ajuns prea sărați și prea luminați ca să mai fim sare și lumină. Am uitat că sarea și lumina le-am primit nu pentru noi, ci pentru ceilalți. Acum ne-am îmbolnăvit, cele doua nu ne fac bine decât în cantități decente, ne-am îmbolnăvit de uitare.

Am uitat că a fi lumină înseamnă prin excelență modalitatea prin care întunericul este îndepărtat și încercăm să “evoluăm” vorbind despre proteste, gaze și jandarmi fără că să vorbim despre Dumnezeu.

Nu poți să vorbești despre corupție și violență dacă nu vorbești despre păcat, Cristos și cruce, evident ca poți să vorbești însă vorbești ca să nu taci.

+++

CRESTINUL SI PROTESTELE

Creștinismul nu reprezintă doar ceea ce nouă ni se întâmplă (suntem salvați de Dumnezeu) și ceea ce noi suntem chemati să trăim, ci creștinismul înseamnă si ceea ce noi devenim pentru lumea din jurul nostru – “Voi sunteți lumina lumii.”

Credința în Dumnezeu restabilește raportul corect între noi și societate. Nu suntem definiți nici de atitudinea de protest și nici de ceea de simpatie, ci suntem lumina societății in care ne-a așezat Dumnezeu. Iar lumina nu este asezată în locuri marginașe, ci în centrul casei. A fi lumină este mai mult despre pătrunderea în structurile vizibile ale societății decât despre segregaționalism. Cel mai mult am pierdut, spunea Mark Noll, pentru că ne-am autoprivatizat – ne-am făcut scolile noastre si radiourile noastre crestine. De fapt, as putea spune eu, am creat munti de sare si lumină în curțile și cazematele noastre. Iar acum suntem prea sărați ca să mai avem gust pentru alții și prea luminați ca să mai luminăm pe alții. Sarea și lumina nu ne fac bine decât în cantități decente. Nu le-am primit pentru noi, le-am primit pentru alții.

Lumina este singura forma prin care întunericul este îndepărtat, iar a fi lumină nu înseamnă ceva ce devenim prin predicare sau prin cădelnițele pe care le fluturăm, ci prin ceea ce suntem în urma experimentării acelui creștinism care transformă și nu doar îmbunătățește – deoarece Cristos nu a venit să ajusteze omul vechi, ci a venit să-l transforme. Lumina este omul nou, este extraordinarul din viața creștinului, este iubirea dușmanului, este întoarcerea obrazului: “Dacă iubiți doar pe cei care vă iubesc, ce lucru extraordinar faceți; nu fac așa și păgânii?” A fi lumină nu însemnă prozelitism, nu înseamnă fanatism si agresivitate, ci inseamna mai degrabă integrarea a tot ce cuprinde viața de la politică, divertisment și vestimentație sub noua cupolă a credintei, pentru că acolo lucrurile nu doar se imbunătățesc, se transformă.

Candidați ca primari și senatori, absolviți în universități de stat, lucrați in poliție și învătămănt, maturați strada și inventați. Mergeți! A fi lumină nu este despre retragere, ci despre inaintare organizată, despre pătrundere în locurile vizibile ale societații; in acest fel, nu trebuie sa fim nici protestatatori și nici simpatizati, ci cei prin care Dumnezeu transformă.

Si dacă nu se va întâmpla acum, dacă este tarziu pentru generația noastră, încă nu s-a mers prea departe. Lumina nu poate (și dacă vrea) sa rămână ascunsă, chiar dacă este îngropată de formalismul nostru, de structurile osoase și grele ale unui Creștinism prea sărat pentru a mai fi prezent în arena publică…intr-o zi va răsări din nou, va tâșni din inima pământului. Pentru că ea nu poate să rămână ascunsă.

Drum bun și să ne vedem în alte locuri!Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: