Un miting fără ,,mitici“

Se pare că bucureștenii (,,miticii“) n-au venit la miting pentru că aveau altceva mai bun de făcut. Mâine, o mulțime dezamăgită se va întreba:

,,La ce folosește un miting?“

Există câteva posibile răspunsuri:

  1. El poate fi scânteia unei revoluții, ca în cazul celei ruse din Noiembrie 1917, când mulțimea a luat cu asalt Palatul puterii țariste. Prin definiție, o revoluție este o ,,răsturnare violentă a unei situații“. O minoritate motivată catalizează astfel valul general de nemulțumire.
  2. El poate fi mișcarea vocală prin care se schimbă părerea și poziției opiniei publice înaintea unor alegri viitoare. Un astfel de miting este însoțit de obicei de discursuri explicatoare, rostite de persoane cu apel la public.
  3. El poate fi o simplă ,,ventilare“ permisă de autorități pentru dezamorsarea nemulțumirilor unui anumit segment al populației. Există chiar și un proverb: ,,Câinii latră, ursul (sau caravana) trece“.

Puterea mitingurilor generate de situația tragică a familiei Botnariu, a căror copii au fost sechestrați de autoritățile norvegiene, a fost tocmai în discursurile și scrisorile adresate de lideri cu trecere și aflați în poziții de influență. A fost o mișcare unică, providențială pentru un popor ca românii, irepetabilă până acum și inconfundabilă cu … mitingurile actuale.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: