Richard Wurmbrand – ,,Un om controversat“

Mă amenință cineva ca va ieși în România o carte despre Richard Wurmbrand. Amenințarea constă în faptul că, se zice, autorul se va abține de la orice fel de comentarii personale, lăsând doar documente scoase din arhivele Securității să vorbească despre Wurmbrand.  Asta, bineînțeles, este o formă voalată de a spune: ,,Nu mă oate învinui nimeni de intenții rele.“

Eu pot să vă spun încă de pe acum concluzia cărții: Richard Wurmbrand a fost un om controversat.

Cartea face parte din ritualul românilor care distrug statuile eroilor și monumentele istoriei de neam. Nu suntem mulțumiți până nu-i facem pe toți ,,o apă și-un pământ“, coborându-i pe cei mari în pulberea murdară a existenței noastre purecioase.

Richard Wurmbrand ,,un om controversat“. Îmi place această definiție. Controversați au fost și Isus din Nazaret, diaconul Ștefan și apostolul Pavel. Dacă s-ar aduna documentele cu mărturiile contemporanilor lor am obține tot cărți de felul celei în curs de apariție în România.

Unii oameni funcționează ca oglinzile: fiecare are iluzia că îl vedepe celălalt, dar de fapt se vede pe el însuși în cel privit. ,,Mărturiile“ pușcăriașilor, ale preoților, ale torționarilor și ale colegilor de celulă vor alcătui un mozaic de portrete caricaturale, fiecare filă, fiecare ,,notă informativă“, fiecare ,,turnare“, fiecare raport din dosarul Securității dând la iveală reacțiile oamenilor prinși între persoana lui Wurmbrand și pumnul puterii de constrângere comuniste.

Chiar sunt curios … Oare ce a scris Pilat și Irod în raporturile date Securității de la Roma … Ce au scris Agripa și Festus despre Pavel în rapoartele lor imperiale? Nu știu conținutul lor ,,secret“, dar știu un lucru: rapoartele au semănat mult mai mult cu persoanele care le-au dat decât cu persoanele despre care vorbeau ele. Chipul onor oameni mici care s-au văzut pe ei înșiși în oglinzile uriașe ale unor titani ai lui Dumnezeu.Categories: Amintiri, Teologice

1 reply

Trackbacks

  1. Richard Wurmbrand – “Un om controversat“ – ARMONIA MAGAZINE – USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: