CLERICI

Exista o categorica diferenta intre binecuvantatul “om al lui Dumnezeu” (man of God) si scrobitul “om al sutanei” (man of cloth). Cel dintai este “aproapele lui Dumnezeu” printre noi, cel din urma este “aproapele Bisericii” printre oameni.
Exista o inchistare functionareasca; o intepenire a grumazului si a “buzei de sus” (stiff upper lip) in cei care, uitandu-si propria fragilitate umana, se dau drept “iluminatii cu puteri supra umane” printre muritorii de rand.
Orice vestitor al Cuvantului este in pericol sa decada din calitatea de slujitor al lui Dumnezeu si al oamenilor in pozitia de functionar sau demnitar al Bisericii.

Orice Biserica este in pericolul de a cadea sub dominatia umana a “specialistilor” in lucrurile sfinte. Teologia ii “te-ologeste” pe unii si-i impiedica sa mai paseasca normal printre ceilalti crestini. – C.H. Spurgeon

Clericarismul este goana dupa putere, in special dupa puterea politica, exersata in interiorul ierarhiilor religioase, prin metode seculare si pentru scopul nedeclarat al dominatiei sociale.

Mesajul Domnului Isus pentru “clerici”? Paziti-va de carturari, carora le place sa umble in haine lungi si sa le faca lumea plecaciuni prin piete. Ei umbla dupa scaunele dintai in sinagogi si dupa locurile dintai la ospete; casele vaduvelor le mananca si fac rugaciuni lungi de ochii lumii. O mai mare osanda va veni peste ei.” ” …le place sa le faca oamenii plecaciuni prin piete si sa le zica: “Rabi! Rabi!” Voi sa nu va numiti Rabi! fiindca Unul singur este Invatatorul vostru: Christos, si voi toti sunteti frati. Si Tata (parinte) sa nu numiti pe nimeni pe pamant; pentru ca Unul singur este Tatal vostru: Acela care este in ceruri. Sa nu va numiti “Dascali”; caci Unul singur este Dascalul vostru: Christosul” (Marcu 12:38,39; Matei 23:7-10).Categories: Teologice

1 reply

Trackbacks

  1. CLERICI | 1novelty7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: