Care este maxima ta preferată ?

Toamnea este anotimpul melancoliilor, iarna, al introspecțiilor, primăvara, al nebuniilor, iar vara, al superficialității.

Ne aflăm deci în pericol! Vă supun atenției o culegere de maxime și cugetări care pot face vara aceasta un anotimp al rodirilor eterne. Dacă nu vă este prea greu, indicați și comentați care este cea care v-a părut mai potrivită.

CALITATE

 1. Numai un om mediocru este intotdeauna egal cu sine insusi.
 2. Dumnezeu este partenerul nevazut in orice lucrare de calitate.
 3. Dumnezeu nu ne vrea intotdeauna sa facem lucruri extraordinare;
  de cele mai multe ori El ne vrea sa facem lucruri ordinare,
  dar extraordinar de bine.

CARACTER

 1. La originea cuvantului “caracter” este semnul sau “litera” facuta in piatra sau metal cu dalta sau priboiul gravorului. Caracterul nu se stergea, ci ramanea uneori peste veacuri. Asa ceva este si la om. Caracterul este o “inscriere” in launtrul lui, care ramane si ii directioneaza gandurile, gusturile, nazuintele, actiunile si intregul lui comportament.
 2. Biblia nu da definitii, ci prezinta caractere si face referiri la caracter, numindu-l “omul dinlauntru.” Omul din afara reprezinta persoana; omul dinlauntru reprezinta personalitatea. Omul de afara imbatraneste, omul din launtru nu imbatraneste, nu este supus entropiei (2 Cor. 4:16).
 3. Personalitatea are  devarata valoare: “Comoara aceasta o purtam in niste vase de lut” (2 Cor. 4:7). Nu vasul de lut are valoare, ci comoara din vas. Unii cauta sa impodobeasca vasul de lut, omul de afara, dar apostolul Petru a scris: “Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara, care sta in impletitura parului, in purtarea de scule de aur sau in imbracarea hainelor, ci sa fie omul ascuns al inimii, in curatia nepieritoare a unui duh bland si linistit, care este de mare ret inaintea lui Dumnezeu” (1 Petru 3:3,4). si aici se arata ca valoarea cea mare nu o are omul de afara, ci omul din launtru. O persoana poate avea o fata frumoasa, dar daca nu are caracter, nu are valoare. Frumusetea de afara nu este mai adanca decat pielea si e atat de trecatoare! Frumusetea launtrica este cea care fericeste viata si care are valoare si inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor. Ce valoare are o fata frumoasa la fata, daca e lipsita de caracter, e usuratica?
 4. Caracterul trebuie format, dezvoltat. Tim LaHaye a scris: “Caracterul nu se naste odata cu persoana. El se formeaza prin dragostea si grija parintilor. Este datoria lor sa instileze in inima copiilor principiile pe care Dumezeu le-a instilat inlauntrul lor.”
 5. Vrand sa arate importanta preocuparilor pentru caracter, Ioan Gura de Aur a scris: “Mai presus de orice pictor, mai presus de orice sculptor sau orice alt artist, eu il pretiuesc pe cel ce este dibaci in arta formarii sufletului copiilor.”
 6. Distinsul predicator S.D. Gordon a scris: “Instruirea unui copil este cea mai inalta, cea mai sfanta si cea mai fascinanta ocupatie.”
 7. Cu mult inainte de Christos, oamenii intelepti au dat o foarte mare importanta cunoasterii de sine. Pittacus din Mitilene (652-569 i.Ch) considerat unul din cei sapte intelepti ai lumii antice, avea dictonul: “Cunoaste-te pe tine insuti”, care a fost sapat cu litere de aur in templul lui Apolo din Delfi. Acest principiu a fost preluat mai tarziu de Socrate, ca principiu de baza al filosofiei. Acest Socrate a spus: “Caracterul omului este ca umbra ce il insoteste pretutindeni; cateodata merge inapoia lui, altadata merge inaintea lui; uneori e mai lunga, alteori e mai scurta.”
 8. Caracterul ne da adevarata identitate. De aceea trebuie sa acordam o mare atentie formarii lui. Stanley C. Baldwin a scris: “Intrebam ce ar trebui sa facem, nu ce ar trebui sa fim. Intrebam cum am putea schimba mediul inconjuratr, dar nu cum am putea schimba caracterul nostru. Ceea ce suntem are valoare, de aceea trebuie sa ne formam un caracter bun.
 9. Johann Amos Comenius a scris: “Omul trebuie format ca sa devina om.” Omul se naste cu un mare potential de atitudini, dar trebuie format, altfel creste deformat. Trebuie sa veghem asupra formarii caracterului nostru.
 10. Caracterul este o carte de vizita, nescrisa pe hartie, dar sapata in adancul fiintei, care te prezinta oriunde, oricand si oricui. El se exprima prin felul in care te imbraci, cum te comporti in familie, in biserica, in societate, prin felul in care conduci bicicleta, caruta sau masina; prin felul in care iti alegi prietenii. Nu uita vorba din batrani: “Pasarile de aceleasi pene zboara impreuna” sau “Spune-mi cu cine te imprietenesti, ca sa-ti spun cine esti.” Toate adeveresc, fara grai, ce fel de caracter ai tu. Faptul ca iti ti cuvantul sau ti-l calci, ca esti punctual sau vesnic intarziat, ca esti ordonat sau dezordonat, ca privesti lucrurile de fond sau doar pe cele de suprafata, ca iubesti curatia sau ca te complaci in murdarie, ca esti aprins sau bland, ca esti certaret sau pasnic, ca esti mandru sau smerit, ca te bucuri de lucrurile usuratice sau de cele serioase, toate acestea, absolut toate, spun ce fel de caracter ai. Nu putem sa ni-l ascundem. Toate vorbele, toate miscarile, toate faptele noastre ne tradeaza. Ele spun in gura mare ce fel de caracter avem.
 11. Caracterul este o forta superioara care iti inlesneste succesul in actiune. Si aceasta fara prea mare efort din partea ta. Daca tu te preocupi de caracter, el va rezolva o serie intreaga de lucruri. Cuvantul tau, chiar si cu greseli de exprimare, va avea efect asupra celor ce te asculta. Ei nu se vor opri la greseli, ci vor avea in vedere scopul pe care-l urmaresti. Benjamin Fran\lin, care a urcat de la treapta de om de rand la aceea de sef al statului, si-a atribuit succesul sau nu atat de mult talentelor sale sau puterii in vorbire, caci a fost slab in aceste privinte, ci integritatii caracterului sau: “Acesta a facut sa am greutate in fata concetatenilor mei. Am fost un vorbitor slab, nu am fost niciodata elocvent. Eram supus multor ezitari in alegerea cuvintelor si n-am fost mereu corect in limbajul meu; totusi mi-am atins scopul.”
 12. Caracterul ajunge sa fie cunoscut pana la mari departari si iti asigura o protectie mai buna decat imbracamintea de zale a cavalerilor de altadata sau decat paza multor gardieni. E ceva divin in aceasta protectie. Se istoriseste descpre Michel de Montaigne (1533-1592), eseist si moralist francez, ca, in tipul razboaielor, el a fost singurul om din toata natiunea franceza care nu-si avea portile castelului barate si pazite de o garda. Caracterul lui era o forta mai mare decat un regient de cavalerie. Il pazea felul lui de a se impune atat prietenilor, cat si dusmanilor sai.
 13. Caracterul este o invincibila forta launtrica. Dusmani iti pot rapi bunurile, iti pot rapi drepturile, libertatea, te pot imbraca in zdrente sau in straie de batjocura cu diavoli zugraviti pe ele, ca pe vremea inchizitiei, dar cu atat va straluci mai mult caracterul omului dinlauntru; ei pot, prin batai sa-ti striveasca trupul, dar nu-ti pot strivi caracterul. El este invincibil.
 14. Iata o ilustratie a acestor adevaruri printr-un caz din istorie. Bernard de Palisy a fost olarul care a redescoperit secretul egiptenilor de a pune un strat de zmalt pe oalele de pamant. El a fost u simplu olar deci, dar, datorita smaltului, a ajuns celebru, iar renumele sau i-a atras prietenia regelui Henric al III-lea al Frantei. Acest Palisy era insa crestin “hughenot” (reformat). Regele l-a ocrotit pentro o vreme de prigoana Inchizitiei. Dupa o vreme insa, cu toata mila regala, Henry i-a spus ca se vede fortat de imprejurari sa-l dea pe mana persecutorilor lui. Iata cum a raspuns Palisy: “Sire, adeseori mi-ai spus ca ti-este mila de mine. Astazi trebuie sa-ti spun ca mie mi-e mila de altetea voastra. Un rege ca tine a trebuit sa spui ca esti fortat. Astfel de cuvinte nu sunt potrivite pentru gura unui rege si eu iti spun, in cuvinte regesti, ca nici dinastia Guise, nici tot poporul tau, nici tu insuti nu vei fi in stare sa fortezi pe un biet olar sa-si plece genunchiul in fata statuilor tale de sfinti.” Caracterul lui Palisy nu a putut fi infrant. El amurit moarte de martir. caracterul da statornicie in crez, indiferent de situatiile prin care trebuie sa treci. In lumea credintei de azi si in necazurile care vor urma, e nevoie de credinciosi cu caracter de otel. Numai acestia vor fi mai mult decat biruitori. O, Doamne, fa ca in generatia tanara sa fie multi oameni cu un asa caracter! – Petru Popovici – din cartea “Formarea caracterului”
 15. Nu exista inlocuitor pentru caracter.
  Poti cumpara cunostinte, dar caracterul nu se gaseste de vanzare.
 16. Fii ceea ce vrei sa pari altora!
 17. Cel ce nu vrea sa gandeasca este un bigot;
  cel ce nu poate sa gandeasca este un prost;
  cel ne nu indrazneste sa gandeasca este un sclav.
 18. Spunemi la ce fel de glume razi, ca sa-ti spun cine esti.
 19. Caracterul este ceea ce esti tu pe intuneric.
 20. Singura persoana din lume care-ti poate ruina caracterul esti tu insuti.
 21. Ii admiram pe oamenii de geniu, ii invidiem pe oamenii bogati,
  ne temem de oamenii aflati la putere, dar de increzut,
  nu ne incredem decat in oamenii de caracter.
 22. Ce faci cand n-ai nimic de facut spune iti da pe fata caracterul.
 23. La jocuri, caracterul se vede cel mai bine din felul in care sti sa pierzi.
 24. Daca vrei sa-l cunosti pe dusmanul care-ti poate face cel mai mult rau,
  priveste atent … in oglinda!
 25. Una din dovezile despre valoarea Biblieie este
  si caracterul celor ce o batjocoresc.
 26. Cea mai mare rasplata pentru stradaniile unui om
  nu este ceea ce castiga prin munca sa, ci ceea ce devine prin ea.
 27. Candva, un scorpion a rugat o broasca testoasa sa-l duca de pe un mal pe altul.
  “Si daca ai sa ma intepi> i-a replicat broasca.
  “N- am sa te intep”, a raspuns scorpionul, “ca asta ar insemna sa mori, ne-am scufunda amandoi si asta n-ar avea nici o logica.”
  La mijlocul raului, scorpionul a intepat sarmana broasca. In timp ce murea tragandu-l si scorpionul la fund, ea a apucat sa-l mai intrebe: “De ce-ai facut-o? Care-i logica?”
  “N-are nimic de a face cu logica”, i-a raspuns sufocandu-se scorpionul. “Asta-i felul meu de a fi si n-am ce-i face.”
 28. O cobra te va musca si daca-i vei spune cobra si daca-i vei spune doamna cobra.
 29. Caracterul nu este un cadou, ci o cucerire!
 30. Reputatie este ce avem la sosire, caracter este ce suntem la plecare.
 31. Caracterul unui om este ca si gardul de scanduri:
  nu poate fi facut sa stea mai bine in picioare daca-l dai cu vopsea.
 32. Caracter este ceea ce ai face daca ai fi sigur ca nimeni nu va afla vreodata.
 33. Slava lumii trece, popularitatea este doar un accident, bogatiile prind aripi,
  cei ce ne canta osanale astazi, ne vor blestema maine;
  singurul lucru cu adevarat durabil este caracterul!
 34. Reputatia este pentru o vreme, caracterul pentru eternitate.
 35. In clipa mortii lasam in urma tot ce avem,
  dar luam cu noi tot ceea ce suntem.
 36. Daca vrei sa cunosti caracterul cuiva,
  uita-te la felul in care-i trateaza pe cei de la care nu poate castica nimic.
 37. Fiecare va trebui sa mearga prin viata cu sine insusi;
  iata de ce, cu cat isi va modela mai frumos caracterul,
  cu atat va avea o companie mai placuta!
 38. Reputatia este ceea ce cred oamenii despre noi;
  caracterul este ceea ce ne vede Dumnezeu ca suntem.
 39. Dumnezeu este mult mai interesat in caracterul nostru,
  decat in confortul nostru. El are ca scop nu sa ne intareasca in trup,
  ci sa ne desavarseasca in spirit.
 40. Caracterul este ceea ce pierdem ori de cate ori sacrificam un ideal inalt
  pe altarele popularitatii si profitului.
 41. Nu inseamna de loc ca-i ajuti pe oameni daca incerci sa faci
  intotdeauna pentru ei ceea ce ar putea face si ei insisi.
 42. Un crestin nu este unul care cauta iertarea si bunavointa lui Dumnezeu,
  ci unul care le-a gasit deja.
 43. Judeca pe cineva dupa reputatia dusmanilor sai.
 44. Un crestin trebuie sa fie o persoana care sa faca mai usor
  pentru altii sa creada in Dumnezeu.
 45. Adevaratii crestini care influenteaza lumea
  sunt aceia care nu se lasa influentati de ea.
 46. Nu ceea ce facem noi este important, ci ceea ce Dumnezeul atotputernic alege sa faca prin intermediul nostru. Dumnezeu nu are nevoie de succesele noastre, ci ne vrea pe noi insine. El nu asteapta infaptuirile noastre, ci ascultarea noastra deplina.
 47. Ce suntem, este darul lui Dumnezeu pentru noi;
  ce devenim, este darul nostru pentru Dumnezeu.
 48. Poti judeca dimensiunile unui om prin marimea problemelor pe care le abordeaza. Aproape intotdeauna, oamenii se apuca instinctiv sa rezolve ceva pe masura lor, lasandu-le pe celelalte in seama unora mai mari sau mai mici ca ei insisi.
 49. Ca sa vezi cat de mare este un om, masoara-i inaltimea idealurilor,
  adancimea convingerilor, largimea vederilor si lungimea rabdarii.
 50. Daca cineva nu-si scoate palaria in ascensor
  sa sti ca n-are maniere sau are … chelie.
 51. Fiul lui Dumnezeu a devenit om
  pentru ca oamenii sa poata deveni fiii lui Dumnezeu.
Advertisements


Categories: Articole de interes general

1 reply

 1. Superba colectie de maxime. Mulțumim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: