Credința la români și în Europa: studiul Pew Research Center

de Alianța Familiilor din România

Periodic mentionam sondaje de opinie care reflecta declinul drastic al crestinismului in Marea Britanie (unde tot la 26 de persoane care se lasa de crestinism doar o persoana se converteste); ascensiunea uluitoare a ateismului in Norvegia (unde crestinismul e minoritar iar ateismul majoritar); indiferenta germanilor fata de religie; inchiderea bisericilor in Olanda pentru ca olandezii au incetat sa mearga la biserica; ori analfabetismul biblic al americanilor.

Studiul Pew Research Center

Dar noi, romanii? Unde stam la capitolele acesta? Care este „temperatura credintei” romanilor la inceputul noului Mileniu, dupa 2000 de ani de crestinism? Se cuvine sa ne facem si noi o analiza proprie. Momentul e oportun pentru ca datele de care avem nevoie ne-au fost oferite acum citeva saptamini, de un vast studiu intocmit de Pew Research Center, un institut de sondaje de opinie si studii din Statele Unite.

De ce din Statele Unite? Pentru ca studiile de acest gen sunt vaste, extrem de costisitoare, migaloase, iau timp si e nevoie de un nivel de expertiza ridicat pentru a procesa datele obtinute. Studiul are 176 de pagini, a durat aproape doi (2) ani sa fie conceput si finalizat, si cuprinde o baza de date extrem de vasta privind sentimentele religioase ale populatiei fostelor tari comuniste din Europa de Est si Uniunea Sovietica.

Studiul intriga deasemenea pentru ca dovedeste ca ceea ce ratiunea ar intui ca e gresit – si anume ca, dupa 70 de ani de comunism si ateism in Uniunea Sovietica, si 45 de ani de comunism si ateism in Europa de Est, sentimentele religioase ale oamenilor din aceasta parte a globului sunt mai pronuntate ca oriunde in lume. Iar o alta concluzie este ca, in timp ce est europenii au pasiune pentru crestinism, trairea si practica lor crestina lasa de dorit ici si colo.

Date statistice

Conform studiului Pew, cea mai „ortodoxa” tara din Europa, si de fapt din toata lumea ortodoxa, e Republica Moldova, unde 92% din populatia tarii apartine de Biserica Ortodoxa. Romania e pe locul sase (6) cu 86% ortodocsi, inaintea Ucrainei, Bulgariei, Bielorusiei si Rusiei. Republica Ceha e o exceptie majora privind sentimentele religioase, deoarece 72% din locuitorii ei se declara neafiliati religios.

Dar, in ciuda nivelului ridicat de identitate crestina, est europenii practica crestinismul cu mai putina pasiune decit crestinii din Statele Unite ori America Latina. In temenii studiului Pew, est europenii ar putea fi plasati in grupul de crestini care cred si apartin …

(continuare)

Advertisements


Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: