Ortodoxia bulgărească ne-a adus slavona !

Stiati ca prin bulgari am fost inrobiti vreme de opt secole din punct de vedere cultural?Fotografiile ne arata cum toate provinciile locuite de romani au fost incorporate imperiului bulgar!

Acest eveniment istoric este consemnat de istoricul D. Onciul:

“În atârnare politică de statul Bulgar, Românii au urmat să fie şi în atârnare bisericească de acesta, aşa încât şi la ei s’a introdus limba slovenească în biserică, în locul celei latine dela început. Prin statul bulgar şi prin biserica bulgară, Românii din Dacia au fost despărţiţi definitiv de

atingerea cu imperiul şi de lumea latină, rămânând supuşi mult timp influenţei slave. Stăpânirea bulgară în Dacia a fost desfiinţată prin Unguri; iar influenţa bisericii bulgare a continuat până la organizarea bisericii române în secolul al XIV-lea, după întemeierea principatelor”.

În altă parte, D. Onciul scrie:

„Pe atunci toată Dacia, afară de Moldova, era dependentă de imperiul bulgar, în această dependenţă Românii din Dacia au primit şi ei ritul slav, păstrat în biserica bulgară şi după restabilirea legăturilor cu Roma sub Simeon. Legăturile noastre cu biserica bulgară continuând şi după desfiinţarea imperiului bulgar (1018), ritul slav a prins rădăcini atât de adânci la noi, încât el se menţinu în biserica noastră până în secolul XVII-lea. Aşa ne-a fost fatalul destin al istoriei”.

Încă un citat din D. Onciul referitor la aceleaşi evenimente:

„De imperiul lui Boris atârna aproape toată Dacia Traiană (Ţara Românească, Ardealul şi părţile răsăritene ale Ungariei), cu voievodate şi cnezate dependente de imperiul bulgar. Stăpânirea asupra acestor părţi (în formă de suzeranitate) până la cucerirea ungurească şi parte până la desfiinţarea imperiului (1018), adeverită prin mai multe mărturii şi indicii istorice, este netăgăduită, afară doar de cine nu vrea să înţeleagă istoria noastră…”

“În asemenea legături cu Bulgarii, Românii din Dacia, ca şi cei din dreapta Dunării din cuprinsul imperiului bulgar, au împărţit cu ei soarta în stat şi biserică. Prin Bulgari şi odată cu dânşii, noi am fost despărţiţi de biserica romană; dela dânşii am primit limba slavonă în biserică şi stat, care domină apoi vieaţa noastră intelectuală până în secolul XVII. Aşa ne-a fost fatalul destin al istoriei”.

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
Comments
Anton Ciprian
Anton Ciprian Asa a patruns ortodoxia la noi in tara. Multi romani sunt legati sufleteste de ortodoxie dar nu stiu ca Alexandru cel Bun sfatuit de calugari bulgari a introdus scrisul slavon in actul de cult dar si in actele oficiale daca imi aduc aminte. Un roman din sec 14-15 care mergea la slujbe dar auzea cantand slujbele doar in slavona cum avea sa auda evanghelia Lui Hristos?
Like · Reply · 4 · 18 hrs

Anton Ciprian
Anton Ciprian Raman la parerea ca prtodoxia este cel mai antiromanesc lucru posibil si dusmanul cel mai mare al poporului roman. Biserica ortodoxa rusa este mana lunga a kgb ului si se implica in activitati politice din alte tari inclusiv in Romania si R Moldova.Preotii ortodocsi au facut reclama pt Dodon la alegeri si au numit-o pe contracandidata lui in toate felurile inclusiv “stearpa”.
Like · Reply · 3 · 18 hrs

Daniel Cristian Florea replied · 1 Reply
Iustinian Dragan
Iustinian Dragan Da acord numai că această ortodoxie nu duce pe nimeni în cer.
Like · Reply · 1 · 17 hrs

Daniel Branzai
Advertisements


Categories: Teologice

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: