De ce nu ești un Timotei ?

Spiros Zodhiates

Mă întorceam acasă obosit după munca unei zile grele. Era pe vremea dinainte de a mă înrola în armată. Pe drum, mi-a răsunat în minte o întrebare ciudată care nu știam de unde vine și la care nu știam cum să răspund. Întrebarea era: ,,De ce nu ești un Timotei ?“

Am căutat să o alung din minte ca pe un musafir nedorit, dar întrebarea se ținea ca scaiul de mine. Abea când m-am gândit la semnificația acestui nume, am putut să găsesc un sens acestui gând care îmi răsărise în minte.

,,Timotei“ este un nume compus din verbul ,,Timo“, care înseamnă ,,a onora“ și din substantivul ,,Theos“, care înseamnă ,,dumnezeu“. Este un nume plin de importanță, cum sunt mai toate numele din Orient. Întrebarea mi-a apărut dintr-o dată într-o cu totul altă lumină:

,,De ce nu ești un Timotei ?“

Zgomotul străzii a fost însă prea mare ca să mă pot concentra mai mult asupra acestei întrebări ca să-i dau un răspuns mulțumitor.

Am revenit la această problemă când m-am dus la culcare. Am îngenuncheat să mă rog, dar n-am putut rosti ca altădată rugăciunea. mi-a răsărit iarăși în minte. Un superficial și atoatecuprinzător n-ar fi fost „adevărul, tot adevărul și numai adevărul“, așa că am îngânat: „Doamne, Tu ști că în parte am căutat să fac aceasta.“ Atunci mi-am dat seama că fusesem un așa zis creștin ,,cu vâsle“, cum m-ar fi numit E. Stanley Jones.

El ne spune în cartea lui că există trei feluri de creștini: cel ,,cu vâsle“, cel ,,cu pânze“ și cel ,,cu motor“.

Primul este creștinul puternic dependent de propriile lui puteri, străduindu-se mereu să se descurce singur.

Cel de al doilea este dependent de vânturi și de valuri, adică de circumstanțe. El știe că nu se poate descurca singur și că depinde în foarte mare măsură de ceilalți. Dacă cei din jur vor fi de acord cu el și dacă-l vor ajuta, va reuși să meargă mai departe.

Al treilea fel de creștin este pus în mișcare de izvorul energiei divine dinăuntrul lui (după lucrarea puterii Lui care lucrează în mine“ – Col. 1:29) și înaintează și atunci când vântul îl ajută și atunci când vântul îi stă împotrivă.

Vremea rea s-ar putea să-l facă să meargă mai încet, dar este sigur că nu va reuși să-l împiedice să-și îndrepte barca spre portul din țara biruinței spre care se îndreaptă.

În preziua respectivă nu reușisem să fiu un Timotei veritabil pentru simplul motiv că încercasem să ajung în țara bucuriei și biruinței vâslind din răsputeri cu mâinile mele și așteptând vremea prielnică și uitându-mă peste tot după ajutorul oamenilor. Vai! Vâslele și mâinile mele nu fuseseră destul de puternice ca să facă față circumstanțelor nefavorabile ale vieții. Dacă barca mea ar fi avut un motor, cârmaciul ei ar fi reușit să fie un adevărat , iar răspunsul la chinuitoarea mea întrebare ar fi putut fi un răsunător ,,Da“.

Cum ești tu? Îl slăvești tu prin viața ta pe Dumnezeu? Ești cu adevărat un ,,Timotei“?

Recunosc, nu este ușor să fi un astfel de om, dar este posibil să ajungem un asemenea creștin prin puterea Celui care ne iubește și care S-a dat pe Sine însuși pentru noi, punându-ne astfel la dispoziție tot ceea ce ne trebuie ca să nu mai vâslim prin neguri, nesiguri unde vom ajunge. ține minte că întrebarea cere un răspuns direct și personal.

Ce vei răspunde?Categories: Studiu biblic, Uncategorized

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggers like this: