Viteza vacanței

Kauai este ,,insula grădină“ din arhipelagul Hawaii. Numele nu se dezminte în practica celor ,,obligați“ să o ia mai ușor. Legile acestei insule au hotărât ca mașinile să se adapteze la viața oamenilor, nu invers. Vreți un exemplu?

Doar 20% din suprafața insulei-grădină poate fi străbătută cu mașina. Pentru restul, trebuie să o iei pe jos, cu piciorul sau pe sus, cu elicopterul. Ieri am condus până în cel mai înalt punct care poate fi atins cu mașina.

Pe majoritatea traseului, viteza limită maximă a fost … 25 de mile pe oră. Pe foarte mari porțiuni, nici măcar această limită nu este posibilă. Mașinile merg ,,bară la bară“, obligându-te să te enervezi sau să te ,,re-educi“și să-ți aduci mereu aminte că ai venit aici ca să fii în vacanță.

Există și porțiuni de șosea pe care limita crește la 35, 40 și foarte, foarte rar la 50 de mile pe oră. N-am văzut multe mașini de poliție, dar toată lumea respecta cu strictețe limitele de viteză.

Mașina închiriată de noi are cu ceva peste 4.000 de mile la bord. Computerul arată că media tuturor călătoriilor de până acum a fost … este și probabil va rămâne … 22.6 mile pe oră. Inima mea de evreu și-ar dori să cumpere o mașină ,,uzată“ în astfel de condiții … dar cum să o duc în California ?

..

Dacă te grăbești și vrei să ajungi undeva mai repede, poți închiria un elicopter sau un zmeu pe apă, că nici nu știu cum îi spune altfel (cred că este ,,kite surfing“).

Am împărțit insula pe sectoare de cerc (Am folosit o hartă dintr-o revistă) și ne-am propus să o explorăm câte puțin în fiecare zi. Ieri am parcurs partea estică și aproape toată partea sudică.

Credincios unei ,,șmecherii“ folosită acum 16 ani, când fetele noastre erau mici, ne-am strecurat la un ,,Grand Hyatt“ de mare lux. Se merită să o facem măcar pentru câteva ore ca să vedem cum trăiesc oameni bogați în lumea lor … Ce-am văzut acolo întrece chir și cea mai bogată imaginație a noastră.

.

Dacă ar mai fi în viață, fratele Relu Băbuț ne-ar fi spus, așa cum a făcut-o când ne plimbam în drum spre România prin Germania și Austria: ,,Bâlciul deșertăciunilor!“ Bine că cei din insulă au afișat din loc în loc semnul ,,pocăinței“:

signCategories: Uncategorized

2 replies

Trackbacks

  1. Hello world! | Jurnale de drum Daniel Branzai
  2. Motivație | Jurnale de drum Daniel Branzai

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: