Se trezește până și Papa!

Vatican calls on Muslim leaders to condemn Christian persecution in Iraq

Statement suggests dialogue with Islamic representatives may be cut if leaders fail to denounce crimes in name of religion
 
Displaced people from the minority Yazidi sect flee violence in the Iraqi town of Sinjar

Displaced people from the minority Yazidi sect flee violence in the Iraqi town of Sinjar. Photograph: Reuters

The Vatican has called on Muslim leaders to denounce unambiguously the persecution of Christians and Yazidis in Iraq – and hinted that it is considering breaking off dialogue with Islamic representatives if they fail to do so.

In a statement on Tuesday, the department in charge of inter-religious dialogue said: “The dramatic situation of the Christians, the Yazidis, and other minority religious and ethnic communities in Iraq demands that religious leaders, and above all Muslim religious leaders, people engaged in inter-religious dialogue and all people of good will take a clear and courageous stance. All must be unanimous in their unambiguous condemnation of these crimes and denounce the invoking of religion to justify them.”

In a departure from its customary language in the highly sensitive area of inter-faith relations, the Vatican statement asked: “Otherwise, what credibility will religions, their followers and their leaders, have? What credibility could the inter-religious dialogue [which has been] patiently pursued in recent years have?”

COMENTARIU:

Da până acum ce rost au avut acele ,,dialoguri“? Oare nu acesta este tocmai ,,rezultatul“ lor? Nu au fost destule alte ,,fapte de neimaginat ale musulmanilor “ facute in Africa si in alte parti? Se pare ca Biserica Ortodoxa, direct apasata de musulmani la Constantinopol, stie mult mai bine decat Papa cu ce se mananca islamul … si cât de ,,deschiși“ sunt ei pentru ,,dialog“.Categories: Articole de interes general, Uncategorized

2 replies

  1. Papa… o alta marioneta pe marea scena a lumii. Niciodata nu am vazut un papa sa mearga direct la locul conflictului si sa predice acolo teoriile pe care le enunta din spatele garzii de corp a palatului in care-si duce veacul… saracul de el! In afara de politica si diplomatie, nu am vazut sa faca nimic serios de intr-ajutorare. Poate mi-a scapat mie ceva. Va rog sa imbogatiti acest material, voi, ceilalti cititori si chiar autorul insusi, cu informatii in acest sens. Insa ma indoiesc ca cineva ar detine astfel de indicii si atestari de fapte demne de lauda.
    Pana la urma e doar un om, un muritor care nu is intelege “minunatul” sau rol in pozitia pe care o ocupa, nu pricepe responsabilitatile pe care le presupune aceasta pozitie/functie. Probabil ca noi suntem cei care avem asteptari ridicole, cand de fapt pozitia asta de “papa” nu include aceste responsabilitati, in consecinta e numai normal sa nu si le asume.

    Mi-e mila de sufletul astor oameni.

Trackbacks

  1. Se trezește până și Papa! | radupopescublog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: