Principii versus Porunci

Conducătorii scolastici și religioși ai timpului nu L-au considerat pe Domnul Isus un teolog veritabil.  Din punctul lor de vedere „Nazarineanului” Îi lipsea cu desăvîrșire „sistemul” obișnuit de porunci și de legi.  Aceasta a fost cauza pentru care fariseii și cărturarii nu I-au primit „învățătura”: „Cum are omul acesta învățătură, căci n-a învățat niciodată !” (Ioan 7:15)

În anumite cercuri scolastice de azi și chiar în anumite biserici, Domnul Isus n-ar fi considerat „teolog” din aceleași motive. Învățăturile expuse de Învățătorul din Nazaret i-au uimit pe cărturarii tuturor veacurilor, tocmai prin faptul că ele nu s-au pierdut niciodată în lucruri abstracte.  Vorbirea Lui era cu desăvîrșire practică – legată de realitățile vieții de fiecare zi, urmărind cu stăruință dezvoltarea unui caracter sănătos, printr-o lărgire continuă a capacității de a-L cunoaște pe Dumnezeu și de a trăi în părtășie cu El.  Învățătura Lui s-a bazat mereu pe „principii” aplicabile la viața cotidiană, transformînd-o pe aceasta în viețuire la nivelul familiei eterne.

Dumnezeu a hotărît ca omul să fie pus în mișcare de PRINCIPII iar nu de PORUNCI.

Ca să te supui unei porunci nu ți se cere o inteligență deosebită.  Trebuie să faci doar ceea ce ți se spune și… pînă și cățelușul meu este în stare de o asemenea ispravă.  El vine cînd îl strig, stă cînd îi spun…, și așa mai departe. Cu totul alta este situația cînd este vorba despre un principiu.  Pentru așa ceva se cere o inteligență superioară – inteligență de natură mentală și se mai cere o mare doză de curaj moral. Oricît de straniu ar părea, mulți oameni preferă să trăiască mînați de porunci, căci se cere mai (restul aici)Categories: Teologice

2 replies

  1. Da, asa este, numai ca durerea cea mare este ca cei care au scris depre Moise si tablele de piatra au folosit cuvintele lege si porunci si societatea s-a dezvoltat utilizand aceste cuvinte. Mi de ani omul a fost educat ca trebuie sa respecte legea si sa implineasca porunci. In limbajul lui Isus i se atribuie expresiile,, ati auzit ca s-a zis dar eu va spun” . Nu se mai foloseste cuvintul porunca. Pacat ca societatea ,, crestina” nu a prins nimic din aceasta practica si parlamentele elaboreaza legi cu nuanta de porunca cu respectare obligatorie sau sanctiune si nu elaboreaza legi cu principii universal recunoscute si cu liberatea de a le aplica lasandu-le ca sa-si faca efectul in mod liber.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: