Cristian Bărbosu – cuvântul unui prieten

M-am găndit să-i dau dreptul să vorbească singur, fără să comentez declarația lui. Îmi este însă prea drag ca să o pot face.  Împărtășim prea multe convingeri ca să nu spun din capul locului că sunt alături de el în aceste clipe dificile.

Am preferat întotdeauna prietenia celor care greșesc încercând prea mult și dorind prea tare, decât să stau în compania celor care, de teama de a nu greși, preferă să nu încerce. Părerea mea în privința structurii de conducere a Bisericii locale este clară și publicată de mult. Ca misiune a bisericii lui John MacArthur și ca unul care am fost cooptat alături de cei 43 de presbiteri ai lor ca să învăț și să transmit și românilor învățătura lor biblică, am tipărit și am difuzat mult material despre pluralitatea presbiterilor. (Vă invit să-l revedeți aici).  La Bethel, în California, noi suntem de 30 de ani o biserică cu pluralitate de presbiteri.

Dumnezeu poate să lucreze în orice structură de-a noastră, dar ne-a recomandat una care merge mai bine și ne ține în balans pornirile nedisciplinate, scutindu-ne și de dictatura episcopaliană și de glasul mulțimii care nu este întotdeauna și vox dei. Uneori, înfrângerile noastre sunt necesare pentru a ne da un pas înapoi, pentru o reevaluare necesară și, mai ales, pentru a le da răgaz celorlalți să ne ajungă din urmă. Dacă așteptăm în tăcere și în dragoste, Dumnezeu ne va readuce părtășia fraților noștri. Am experimentat-o și eu. Luptele cu frații sunt conflicte laterale. Mersul nostru trebuie să fie înainte și mai ales … împreună.

Lucrătorii sunt și astăzi puțini. Să învățăm să-i prețuim, să-i protejăm și să-i ajutăm. Este foarte ușor să dai cu pietre, mai ales când le-ai luat din edificiul la care n-ai trudit tu însuți. Este mult mai greu să iei aceste pietre vii și să le zidești la loc, pentru ca edificiul să crească. Numai cei care lucrează cu Dumnezeu o pot face. Nu de demolatori avem noi nevoie azi … Diavolul se descurcă și singur, iar mulțimile care-i stau la îndemâna nu sunt puține.

Dragă Cristian și dragi frați care v-ați retras temporar pentru ca să nu vă luptați în firea pământească, sunt alături de voi. Pasul vostru răspândește deja în jur parfumul biruinței.

Mi-ar place să fiți biserica noastră soră din România. Va trebui însă să mă sfatuiesc cu … ceilalți presbiteri din biserica noastră.

COMUNICAT DIN PARTEA LUI CRISTIAN BARBOSU

Avand in vedere ca in ultima perioada, am luat cateva hotarari importante care-mi influenteaza viata si lucrarea, si tinand cont de recomandarile unora de a-mi face publica pozitia mea fata de cele intamplate, am hotarat sa scriu acest comunicat.

Am facut-o deasemenea si din dorinta de a clarifica anumite aspecte si de a linisti anumite framantari pe care unii dintre dvoastra mi le-ati marturisit in urma citirii sau auzirii unor afirmatii sau acuzatii la adresa mea. In spiritul Apostolului Pavel, vreau sa apar chemarea si lucrarea pe care Dumnezeu mi-a incredintat-o, care la acest moment este discreditata.

ANUNTUL & MOTIVATIA

Acum cateva zile mi-am dat demisia din functia de pastor al bisericii Metanoia Arad si m-am retras ca membru al bisericii. Totodata, m-am retras si din Uniunea Baptista din Romania. Am facut-o pentru a nu angaja biserica locala intr-un conflict care i-ar fi produs multe rani; am facut-o in baza convingerii mele biblice ca in biserica lui Hristos, avem o alta misiune cu mult mai nobila decat aceia de a lupta cu fratii nostri cand e vorba de diferente in convingeri si pareri, si mai ales sa apelam la metode neprincipiale sau nebiblice pentru a ne atinge scopul. Eu cred ca avem un singur Adversar si acela este Satan, nu fratii nostri, iar metodele folosite in conflictele dintre noi trebuie sa fie cele scripturale. Cand am vazut si am simtit ca se trece de aceasta limita, am ales sa ma retrag si impreuna cu mine s-a retras si fratele pastor Raul Todinca si intreg comitetul cu exceptia unei singure persoane.

CAUZELE

Cauza principala a retragerii mele din biserica a fost determinata de subiectul si motivul conducerii bisericii. Subiectul – fiindca pe aceasta tema am avut multe multe dezbateri cu fratii din vechea conducere a bisericii, discutii care s-au rezumat la diferente de convingeri: eu si o parte a comitetului considerand ca argumentele biblice cele mai solide sustin conducerea prin presbiteri, pe cand un alt grup din conducerea bisericii sustineau congregationalismul ca model de conducere. Evident o incompatibilitate si totodata o alegere pe care biserica trebuia sa o faca. Motivul – dorinta unora din conducerea bisericii de a-si implementa propria viziune, din pacate prin anumite metode discutabile dpdv biblic si moral.

ISTORIA

Aceste diferente am dorit sa le solutionam in mod legal si principial in cadrul bisericii. Am croit astfel un model de conducere prin presbiteri care era compatibil cu Statutul UBR, o noua directie, cu o noua echipa. Le-am supus toate votului bisericii, in 3 Adunari Generale consecutive, in care fratii au avut libertatea de a-si exprima convingerile si contra-argumentele, si de fiecare data biserica a sustinut viziunea si a votat pozitiv. In schimb grupul de lideri care nu au fost de acord cu aceasta directie si-a dat demisia si a inceput sa actioneze in opozitie influentand timp de cateva luni de zile grupurile lor mici producand dezbinare. Au ajuns sa mearga din casa in casa si sa convoace o alta AG in care au revocat hotararile celorlalte 3 AG schimband modelul si conducerea bisericii. Din pacate acest ultim demers l-au facut printr-o campanie masiva de discreditare morala si spirituala a persoanei si lucrarii mele folosind minciuni, distorsionari si manipulari de adevar, fara a ma fi contactat sau confruntat personal (Mat 18), ci acuzandu-ma public in AG din 9 februarie 2013. Aceste proceduri au determinat retragerea mea si a comitetului.

LEGATURA CU HARVEST

Acuzele lor au atins si parteneriatul bisericii noastre cu Harvest Bible Chapel pe care l-au revocat in urma unor discredintari masive la adresa pastorului James MacDonald preluate de pe pagini web calomniatoare la adresa lui. Aici ma simt obligat sa specific cateva lucruri. Precizez ca unele dintre ele au fost create si sustinute specific pentru a-l discredita pe fr. James si a distruge lucrarea bisericii Harvest, un concept care nu este nou avand in vedere aceleasi tactici si experiente prin care si Bill Hybels, Rick Warren, Billy Graham si chiar John MacArthur au trecut cu cativa ani in urma. Un asemenea grup format din fosti presbiteri si membri care fie au fost indepartati din biserica Harvest, fie au avut probleme cu acea biserica, s-au coalizat si au inceput sa sustina demersurile acestui website improscand cu minciuni, exagerari si distorsionari de adevar lucrarea fr James si persoana lui. Mentionez ca pentru fiecare acuzatie scrisa pe acel website sau adusa de catre membrii bisericii noastre, am cercetat si intrebat in mod personal, direct si specific pe presbiterii de la Harvest si chiar si pe fr James, confruntandu-i cu aceste lucruri potrivit lui Mat 18. In urma dovezilor culese de mine, am ajuns la concluzia ca este un complot foarte bine regizat in a distorsiona adevarul si a distruge aceasta lucrare.

Doresc sa precizez insa, ca Harvest, la fel ca orice alta instituie umana nu este perfecta. Desi sunt parte din Harvest Bible Fellowship, am diferente fata de ei si nu sunt de acord cu anumite alegeri pe care fr James le-a facut. Cu toate acestea, am incredere in ei si in chemarea lui Dumnezeu clar evidentiata prin lucrarea lor. Nu am facut-o pentru banii lor fiindca nu sunt angajatul lor si nici nu sunt subordonat lor, ci am acelasi statut ca oricare alt plantator de biserici din Harvest Bible Fellowship. Sunt salariatul bisericii din Romania si daca am primit fonduri din partea bisericii Harvest acestea au fost limitate si special destinate lucrarii, evidentiate intr-un sistem clar de dare de socoteala. Dintotdeauna am avut o colaborare sanatoasa cu ei, si am apreciat pretul pe care il platesc pentru a chema bisericile evanghelice americane la o orientare verticala, inspre Dumnezeu, si nu inspre metodele si spiritul acestei lumi. De aceea am ales sa-i apar, asa cum as fi ales sa apar pe orice pastor din Romania daca as fi stiut ca este acuzat pe nedrept. Precizez deasemenea ca acuzatorii lor, fie din America, fie din Romania, nu i-au contactat, nu i-au confruntat potrivit lui Mat 18, desi cei de la Harvest au incercat sa faca pasi inspre unii dintre ei, fiind insa respinsi – ceea ce imi spune multe. Multele acuzatiile aduse in cadrul bisericii noastre au fost culese de pe paginile web ale impotrivitorilor lor ceea ce nu este corect – e ca si cum ai vrea sa obtii informatii despre poporul evreu intrebandu-l pe Haman.

Ma bucur insa ca institutii importante precum Moody Bible Institute au cercetat situatia si au inteles complotul pus la cale si au ales sa sustina in continuare lucrarea fr pastor James si a bisericii Harvest. Saptamanile trecute fr James a predicat de la acelasi amvon la una dintre cele mai prestigioase conferinte din SUA (Founders Week), alaturi de predicatori cu o reputatie deosebita precum Lutzer, MacArthur, David Plat, Tony Evans, care nu ar fi acceptat sa fie pusi in aceasta postura daca ar fi avut banuieli cu privire la fr James. Mentionez deasemenea ca nici una din cele cateva sute de statii de radio nu l-au suspendat pe fr James si nici un membru din stafful bisericii Harvest (aproape 400) si nici o biserica din cele aproape 100, nu s-au retras din octombrie incoace, in urma acestor atacuri abundente. Oare de ce? Fiindca cei care verifica sursele, stiiu clar cine sunt cei care ataca si care sunt motivele lor.

Acelasi scenariu, la o scara mai mica mi s-a intamplat si mie. De aceea am hotarat sa ma retrag. Nu am facut-o din lasitate sau culpabilitate, ci pur simplu nu am vrut sa ma angajez in acest stil de lupta pe care il dezaprob, si i-am lasat pe fratii mei sa isi implementeze propria viziune, nedorind sa fiu un obstacol in calea lor.

VERIFICAREA ADEVARULUI

Daca am un indemn serios pentru cei care veti citi acest comunicat, este acesta: verificati informatiile calomniatoare care se scriu despre pastori sau biserici, chiar daca cei care la propaga sustin ca au surse credibile. De aceea, cei care aveti neclaritati, intrebari sau framantari, ma puteti contacta personal si in spiritul lui Mat 18 voi incerca sa va raspund. Nu uitati ca in Prov 18:17 Scriptura ne arata cum sa abordam acest gen de situatii, ascultand ambele parti si abia mai apoi tragand concluziile. Va multumesc celor care deja ati facut-o si n-ati ezitat sa ma contactati personal. Neverificarea informatiilor poate pune pe cineva in postura de a promova sau accepta minciunile sau distorsionarile transmise si de a se face, astfel, partas pacatelor altora.

Pe de alta parte, asa cum hermeneutica biblica ne invata, autorul textului si intentia lui sunt cruciale in interpretarea unui mesaj. Va rog sa nu neglijati sursele originale ale informatiilor transmise, fiindca veti vedea ca aveti de-a face cu oameni care si-au facut ca tinta in viata, defaimarea lucratorilor si a bisericilor. Autorul blogului „ioan8.wordpress.com” este unul dintre ei. Pe acest blog m-a atacat inca de anul trecut, datorita atitudinii mele impotriva legalismului si datorita implicarii si colaborarii mele cu unele lucrari pe care dansul le respinge precum BIG Impact sau GLS, si a opiniei fata de unii lucratori precum Bill Hybels, Rick Warren sau Billy Graham – pe care ii considera de-a dreptul eretici. Acum, in situatia de fata, o face din nou, primind munitie proaspata de la unii dintre membrii impotrivitori din Metanoia care au inceput sa ma acuze folosind aceleasi tactici ca si el. Nu ma mir de abordarea asta, fiindca in primavara anului trecut, cand am fost atacat pe acest blog, desi am incercat, in spiritul lui Mat 18, sa-i indemn la dialog si la clarificarea tuturor aspectelor in discutie, autorul mi-a transmis ca nu considera ca pasajul acesta (Matei 18) mi se potriveste, fiindca el este adresat credinciosilor, pe cand eu sunt atat de cazut incat nu ma mai considera „frate” (adica credincios). No comment.

IN LOC DE EPILOG

Dragi mei, fiecare dintre dumneavoastra aveti dreptul sa alegeti ce credeti in aceasta situatie. Eu nu o sa ma lupt sa va conving ca am dreptate, sau sa intru in luptele celor care-mi sunt adversari acum. Principiile biblice nu-mi permit, fiindca stiu ca adevarul si timpul merg mana in mana si Dumnezeu va scoate la iveala la timpul Lui, adevarul. Il las pe El sa ma apere. Eu am constiinta impacata si nu am nici o indoiala legata de chemarea mea sau atitudinea mea inaintea Lui. Platesc un pret, indur multe, sunt ranit din greu si eu si familia mea, am pierdut o lucrare in care am investit atatia ani prin atatea lupte, dar am credinta ca Domnul va continua ceea ce a inceput, de aceea merg inainte. La momentul potrivit veti auzi in ce fel ma va calauzi Domnul si ce am sa fac.

Ceea ce este sigur pentru acum, este ca voi continua lucrarea in Romania – desi sincer, am fost ispitit sa plec si sa las totul dupa atatia ani de impotriviri – dar simt ca Domnul are inca planuri cu mine si lucrarea Lui de dragul generatiei contemporane din tara noastra.  Cred ca legalismul trebuie indepartat din bisericile si din sufletele noastre si ma bucur sa vad ca tot mai multi pastori inteleg lucrul acesta. Eu sunt convins ca Biblia sustine unitatea in diversitate si nu uniformitatea prin conformism. Cred deasemenea ca anumite garduri dintre baptisti si penticostali trebuie sa se darame, fiindca Duhul Sfant nu sta in extreme sau in colivie. Darurile si manifestarile Duhului Sfant exista, lupta spirituala e reala si n-o putem ignora. Consider ca modelul congregationalist este deficitar atat dpdv biblic cat si pragmatic, desi in unele bisericii episcopalianismul domina sub eticheta congregationalismului – dar cred ca reminescentele autoritarianismului din epoca trecuta cat si reactiile la traumele produse atunci, trebuie vindecate si conducerea bisericii re-evaluata prin prisma biblica. Sabloanele croite in traditionalism, care emancipeaza forma in detrimentul functiei trebuie schimbate. Mandatul nostru este de a iesi in lume si a o castiga pentru Hristos, nu de a ne inchide in enclavele noastre evanghelice, ingustand noi Calea si dand mai multa importanta Mishnelor noastre denominationale si nu textului biblic. Pretul pe care il platesc astazi, se datoreaza si acestor lucruri in care cred din toata inima. Dumnezeu sa dea intelepciune liderilor nostri evanghelici in aceasta perioada de criza si curaj pastorilor si lucratorilor care incearca sa gaseasca solutii biblice si relevante platind un pret pentru aceasta.

Cat despre mine, voi merge inainte incercand sa nu fiu o pricina de poticnire nimanui si de aceea am hotarat sa ma retrag si din Uniunea Baptista. Ii iubesc pe fratii mei, am avut o colaborare frumoasa cu multi dintre ei, imi pare rau ca a trebuit sa ajung sa iau aceasta hotarare, dar trebuie sa fiu sincer si sa va marturisesc ca am avut si multe presiuni din partea unora. De aceea, in dorinta mea de a-mi continua cu integritate lucrarea concentrandu-mi energia inspre a cladi si nu a ma apara mereu sau negocia compromisuri la nivel de convingeri si principii, am ales acest cadru neutru, iesit de sub vreo umbrela denominationala. De ani de zile anumiti pastori cu influenta atat in conducerea Uniunii cat si a Comunitatii de Arad au incercat sa-mi discrediteze lucrarea sau sa o boicoteze. Chemarea mea nu este sa ma lupt cu ei ci cu dusmanii Evangheliei. Am apreciat insa colaborarea deosebita pe care am avut-o cu multi pastori baptisti si penticostali si tin sa le multumesc sperand ca vom continua sa luptam impreuna pentru largirea Imparatiei Sale. Recunosc ca sunt imperfect, ca am facut greseli si ca mi-am asumat riscuri in dorinta sincera de a ajuta, partial, cat de putin, lucrarea din Romania, dar chiar daca astazi sunt ranit, nu voi ceda fiindca nu am nici o indoiala vis-a-vis de chemarea Lui pentru viata mea si de ceea ce ar mai putea face el cu mine, asa zdrobit cum sunt, si de acum inainte. De aceea raman deschis colaborarii cu orice pastor, lucrator sau biserica care inca mai au incredere in ce fac. Deasemenea respect cugetul celor care la acest moment nu mai au libertatea de a colabora cu mine din pricina celor intamplate.

Dumnezeu este judecatorul meu si El la vremea Lui va judeca. Eu ii binecuvantez pe fratii mei care au ramas in Metanoia si le doresc propasire in lucrare, la fel cum ii binecuvantez pe fratii din Uniunea Baptista multumindu-i Lui pentru ani frumosi de colaborare, iar pe cei care imi vor raul, fie intentionat sau involuntar, ii las pe mana Domnului, rugandu-l sa se indure de ei, sa le lumineze mintea si sa le calauzeasca inima spre lucruri care sunt de zidit nu de daramant, facandu-i pescari si nu vanatori de oameni.

Daca prin viata sau lucrarea mea am produs probleme sau am ranit pe cineva, imi cer iertare. Daca prin cele scrise am fost neclar sau nu am raspuns framantarilor unora dintre voi, sunt dispus sa discut cu orisicine ma va contacta, in spiritul biblic si in limita moralitatii. Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti, fie prieteni, fie dusmani, si El sa ne invete sa ducem lupta cea buna, alegandu-ne cu intelepciune bataliile!

Cristian Barbosu

Arad, 17 februarie, 2013Categories: Articole de interes general

22 replies

 1. …desigur! Eu plang numai lipsa de intelegere a celor „batrani” si mersul prea trapas al celor ce vor cu orice chip noul. Unii risca inchistarea, ceilalti, forma fara fond… Ma gandesc ca poate se va gasi, dupa vreo doua milenii, de cand se propaga, acea „aurea mediocritas” pe care sa mergem si noi, ca o turma si un pastor.

 2. Mesajul meu tocmai asta se dorea sa fie: Despartirile trebuie sa se faca cu un scop spiritual, prin pastrarea legaturilor, prin mentinerea marturiei, nu prin rupturi, nu prin certuri, nu se mai saluta oamenii cu anii, asa cum au fost in Arad cazurile pe care le-am mentionat eu mai sus ( Speranta, Maranata, Metanoia). Toate rupturile astea lasa traume adanci, mai ales in oamenii intorsi de curand la Domnul. Sunt aradean si aud de multi oameni care frecventau Metanoia si acum sunt efectiv bulversati, debusolati. Ce sa mai inteleaga cei ce s-au pocait recent in Metanoia? Mi-a fost evident ca despartirea de la Metanoia a fost una cu frecusuri cand pe usa afara s-a afisat mesajul “AM SCHIMBAT YALA”.
  Cunosc oameni si chiar pastori ( din biserici unde exista mai multi pastori) care atunci cand nu au fost de-acord cu ceva au preferat sa plece in alta parte. Asemenea oameni apreciaza Dumnezeu, care nu sunt pricina de poticnire si nu au orgolii si ambitii personale in cadrul Bisericii Domnului! Iar cand vedem pe cineva ca incearca sa rupa o biserica locala…….eu zic ca trebuie imediat invitat fie sa se pocaiasca fie sa isi caute un alt loc unde sa isi duca spiritul rebel.

 3. Frumos,frate Nelu Cinteanu-Curticeanu…sunteti un adevarat patriot.Este foarte adevarat.”vreo 10
  tineri minunati de atunci (din Curtici) au facut o lucrare deosebita…Cristi a fost diferit,si a facut o lucrare diferita”
  Ce facem acum ?”Aruncam apa murdara impreuna cu copilul ?” nu,nu avem voie.
  “Mersul nostru trebuie sa fie inainte,si mai ales…impreuna” ! este indemnul din postare.(D.Branzei)

 4. M-a durut si pe mine,cand am auzit de Cristi Barbosu si problemele de la Metanoia..Pe Cristi il cunosc de acum 30 ani,cand adolescent-fiind 13-14 ani,scria cate un “referat”,asa il numea el atunci,pe care imi cerea sa-i dau voie sa-l citeasca vinerea seara ,la programul tinerilor,in biserica din Curtici..Am ramas uimit de potentialul care l-am vazut in el,inca de atunci..si vreau sa spun ca dupa 30 ani,nu m-am inselat..Alaturi de Daniel Maris(Bucuresti),Petrica Bulboaca (Maranata),Mircea Mot (Arizona) si alti vreo 10 tineri minunati de atunci,fiecare pe unde au ajuns,au facut o lucrare deosebita. E adevarat, Cristi a fost diferit si a facut o lucrare diferita,dar DOMNUL l-a folosit in mod minunat..si de asta m-am bucurat si ma voi bucura. Cineva, ( Nelu C, Chicago) din grupul nostru de atunci, care ca si mine il iubeste pe Cristi, spunea: “Cristi este un lider inascut si deosebit de valors!.Ceea ce ai lipseste lui Cristi, este o zdrobire..inaintea Domnului!..” ..Iata ca a venit si aceasta!..Ce facem noi acum?.. Mai luam o piatra si dam in el?..sau vorba lui Daniel B, “aruncam apa murdara impreuna cu copilul”?..Personal,cred ca Dumnezeu,nu a terminat cu Cristi si “mai are un cuvant de spus in Romania”..si eu fac parte din aceeia care ma rog pentru impacarea lor si propasirea Evangheliei LUI!..
  Nelu Cinteanu-Curticeanu..=

 5. Problemele din biserica Metanoia din Arad au survenit si datorita ipocriziei unor invidiosi din spatiul baptist.
  Ca orice alta organizatie, avem si noi fariseii nostri, care sunt mereu pe urmele noastre si vaneaza tot ce-am facut si ce n-am facut. Desigur, slujitorilor pe care-i ataca li se cere sa-si recunoasca public toate greselile in timp ce nici ei, nici idolii lor nu ar practica asa ceva nici daca ar fi taiati cu ferastraul. Daca doriti sa ma contraziceti, va rog sa-mi aratati cel putin un loc pe net in care acesti farisei acuzatori ii marturisesc propriile pacate pe net. Ohh, ei nu au problema cu expunerea “pacatelor” altora pe blogurile evanghelice de scandal dar pacatele lor unde sunt? Am dat search pe google si n-am gasit nimic. N-am stiut oare eu sa caut sau potrivit logicii acestora doar pacatele altora trebuiesc aduse in spatiul public iar propriile lor pacate in cadru cat mai restrans? Sper ca nu vor spune ca nu au pacate pentru ca ar fi prea de tot sa-L faca mincinos acum si pe Dumnezeu dupa ce i-a facut astfel pe altii….

 6. Dragă Doru
  Cum spun evreii – From Your Lips to God’s Ear!
  Orice situație se poate clarifica. Orice rău se poate îndrepta. Nu este treaba noastră să cerem un proces public și nu trebuie să știm toate amănuntele. Și eu cred că de ambele părți sunt oameni ai lui Dumnezeu. Discreția lor este nu numai de dorit, dar esențială pentru rezolvarea situației. Dragostea acopere o sumedenie … Sunt, la fel ca și tine, sigur că este și ceva conflict între Americanii finanțatori și românii beneficiari. N-ar fi pentru prima oară.
  Banii sunt ochiul dracului chiar și atunci când sunt în mâna sfinților Celui Prea Înalt. Mamona este inconvertibil!
  .
  Soluția sugerată de tine este cea potrivită. Continuarea dialogului pentru găsirea unei soluții benefice pentru toată lumea. Asta pe lângă celelalte două lucruri principale pe care putem și trebuie să le facem și noi împreună cu ei – post și rugăciune.

 7. Nu pot să nu remarc diferenţa de atitudine si comportament ce reiese din comunicatul lui C.B faţă de articolele scrise pe blogul Ioan8, astfel ca nu trebuie să îi cunoşti prea bine ca să îţi dai seama la cine e problema. Dacă dintr.o parte vin acuze furibunde, aici se poate vedea o reacţie blândă la o situaţie destul de dificilă. E păcat si trist ce se întâmplă dar Domnul e de partea celor ce îl iubesc si fac voia Lui.

 8. Drag frate Daniel,
  Chiar daca numai ocazional si in graba, ne-am cunoscut( Brisbane, Australia, Bis. Baptista romana), sunt bucuros sa vad in dumneavoastra un crestin deschis, vertical, si care nu ingaduie o lupta inegala. Mi-e inima trista cand vad cum sunt unii” crestini” ce se bucura sa vada “curgand sange proaspat neoprotestant” si ca si Ieremia spun: ” O! de mi-ar fi capul plin cu apa, de mi-ar fi ochii un izvor de lacrimi, as plange zi si noapte…tragedia neoprotestanta!” Dupa ce ca suntem putini, dispretuiti, huliti de “majoritari”, ne mai si luptam pana la sange, intre noi.
  “Domnul Dumnezeu Mi-a dat o limba iscusita, ca sa inviorez cu vorba pe cel doborat de intristare…!”(Isaia 50:6) si bine facem sa procedam ca atare. Dar sunt printre noi si din aceea care zic: Veniti sa urzim rele impotriva lui…Haidem sa-l ucidem cu vorba!”. Credem noi oare ca razboiul acesta fratricid, largeste Imparatia Dlui nostru? Credem oare ca in acest fel, oamenii vor veni mai abitir la Domnul Hristos? Unde este si pana unde poate merge “apologetica” unora?
  Ce-o fi in inima celor cincizeci de pastori baptisti ce au semnat protestul catre Ceausescu cand vad imaginea baptismului insangerat? ( a celor ce mai sunt in viata ca ceilalti, vorba romanului , se invart in mormant). Oare asta sa fie rodul suferintelor lor? Are dreptate fr. Cristi (pe care il cunosc destul de bine sa-mi pot permite comentarii) sa apeleze la sistemul de conducere prin prezbiteri. Prea multi pastori se bucura de ” cultul pastorului” care taie si spanzura. Sunt unul ce depune acum marturie inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor , ca nicidecum nu minte Cristi. De cel putin un an studiaza acest aspect al conducerii colective si am avut discutii personale in sensul acesta. Il cred pe cuvant cand spune ca acesta este ” marul discordiei”, iar in spatele acestor atacuri furibunde, “citesc” invidie si gelozie “frateasca”. Am “gustat” si eu din plin din paharul acesta si de aceea sunt alaturi de Cristian Barbosu, il inteleg si empatizez cu el. Avem nevoie de oameni tineri, curajosi de calibrul lui, care sa ia “taurul infierbantat de coarne”; Indiferent de rani, de zdrobire si de suferinte, pretul trebuie platit, si cu siguranta , merita sacrificiul. Generatia actuala are nevoie de astfel de oameni, care sa se aplece catre ei , sa le asculte pasurile, sa le lege ranile si sa-i aduca la Domnul Isus.

 9. Scrisoarea pastorului Barbosu e neverosimila. Ea e scrisa decent, fara ura. Dar foloseste paralelismul inegal. Nu ne spune care au fost greselile sale ci doar ale celorlalti, cine vor fi ei. Aceia au folosit “minciuni si distorsionari”; lucru grav, pacate in sens biblic. Despre sine ne spune doar ca nu e perfect. Ce a gresit? Nu stim. Nici ceilalti nu sunt pefecti deci vina e 50% Barbosu, 50% ceilalti. Daca nu, care e vina lui Cristi? Problemele bisericii Metanoia se rezolva acolo; nu le cunosc si nici nu tin sa le aflu. Singurul lucru care ma intereseaza e ca cele 2 parti sa se impace!!! Am destula experienta ca sa stiu ca problema nu e doar congregationalism vs. prezbiterianism. Asta se discuta in multe biserici fara a se desparti. L-am cunoscut putin pe dl. Barbosu si pe “ceilalti”, vinovatii. Pot sa va spun ca de la distanta gestul lui C. Barbaosu de-a demisiona cu 4 ore inainte de adunarea generala la care nici n-a mai particpat e unul imatur (macar pripit) si [probabil] mindru. Aflu acum ca s-a retras si din Uniune. Si ce-o sa faca? Alta Uniune?
  Daca l-as fi intrebat acum vreun an pe dl. Barbaosu daca e chemat de Domnul la Metanoia mi-ar fi raspuns ca “da”. Toate astea s-au dus pe apa Simbetei pt ca ceilalti nu mai vor sa fie prezbiterieni ci congregationlisti. Copilarii! Barbosu are dreptul sa fie suparat dupa cum si ceilalti au dreptul. C. Barbosu a fost puternic implicat in BIG si Global Summit; toti astia pregateau lideri. Tare am indoieli cu privire la calitatea liderilor pregatiti acolo daca cei ce-i pregateau –precum dl. Barbosu- reactioneaza asa la prima incercare. Am simpatie pt Barbosu si cred c-a fost folosit de Dumnezeu alaturi de Metanoia. Ii cunosc si pe citiva dintre “ceilalti” ca oameni seriosi. Ce-a fost acolo nu stiu decit un singur aspect pe care mi l-a spus unul din “ceilalti”: “scrisoarea de la Harvest era in termeni imperativi de parca eram vasali !(?). Ceva s-a intimplat acolo” – continua cel ce mi-a spus- “pt ca in 2008 cind noi am fost acolo, Harvest era altfel”. Iata de ce problema ecclesiologica nu e prezbiterianism vs. congrationalism ci pina unde biserica A poate tutela biserica B!!! Si-n conditiile in care “B” nu mai e in pace cu conditiile impuse mi se pare rezonabil ca pastorul sa ramina cu turma. Problema nu e biblica, dar pt a o rezolva trebuie cautata calauzirea Duhului. Nu cunosc detalii si nici nu ma intereseaza. Intr-un lucru sunt de-acord cu Cristi B.: Harvest nu trebuie denigrat si nici pastorul lor. Ei sunt o biserica buna. Barbosu are o circumstanta atenuanta mare: parteneriatul a adus beneficii pt Metanoia si era greu de rupt in conditiile in care Metanoia se pregatea sa construiasca noua cladire si avea nevoie de sprijin.
  Sper in continuare intr-o impacare!!!

 10. Dragă Rodica
  Mulțumesc că ai citit. Împărtășesc perplexitatea ta.
  Chuck Smith și biserica lui au o istorie interesantă cu o evoluție
  contra culturii evanghelice obișnuite de până atunci. A fost contestat, criticat,
  negat, dar acum majoritatea bisericilor de aici sunt cam pe aceeași
  linie liturgică. S-ar putea ca fratele Cristian să fie penalizat
  pentru că a luat-o prea repede și s-a dus prea departe. Este dreptul
  lui Dumnezeu să corecteze din mers o lucrare.
  Să nu aruncăm însă și copilul împreună cu apa murdară.

  Mulți pești, diferite soiuri, momeli diferite spunea un pescar de
  oameni de aici. De ce n-am putea sa ne dăm reciproc mâna dreaptă de
  însoțire, chiar dacă unii vor merge în continuare la educații prin
  Legea obiceiurilor străvechi, iar alții vor pleca spre Neamurile
  păgâne cu obiceiurile lor fără rost?

 11. …uimitor si dureros pentru ceea ce ar trebui sa fie unitatea in duh si in trupul lui Christos… Satan vrea sa ne faramiteze… Aradul e un exemplu, in aceasta directie, de „oameni tari la cerbice”: de-a lungul multor decenii s-au petrecut lucruri urate in aceasta comunitate, „chestii” lansate de unii functionari … biblici, care nu ne fac cinste. Si asta — nu numai in perioada recenta, post-decembrista… Au fost mereu „articulusuri de price” secundare, carora li s-a dat amploare, dar care, in cele din urma, au pus in lumina aspecte urate ale firi pamantesti ce domneste inca in multi membri ai multor biserici. Pacat, mare pacat… Crestinismul neoprotestant este viu si de aceea traieste varietatea, culoarea si miscarea unui organism viu. Unde e oare intelepcinea de sus care sa ne calauzeasca spre unitatea in diversitate si nu spre desbinare?

 12. Draga Raul Emanuel (Crestin)

  Ai facut o observatie care trebuie analizata puțin. Mai ales aici, in America, toate bisericile (a doua sau a treia) dintr-o localitate s-au infiintat prin astfel de despartiri. Banuiesc ca si in Romania a fost la fel (Știu numai in Arad, de exemplu, despre Speranta care a avut cateva fete in alte cartiere ale urbei! Gradiște, etc.) s-a intamplat cam peste tot la fel. Este bine, este rau?

  Cred ca sunt cazuri si cazuri (sau ne-cazuri). Sunt însă categoric impotriva expresiei A LUAT CATEVA ZECI sau sute și a făcut o altă biserică. Oamenii nu sunt obiecte. Refuz sa-i tratez ca atare. Numai obiectele pot fi luate si duse dintr-un loc in altul. Oamenii fac alegeri si MERG DE BUNA VOIE dintr-un loc in altul. Uneori o fac din pricina unei locatii mai potrivite, alteori din cauza unui predicator preferat, alteori pentru o atmosferă cu un anumit specific, etc. Intotdeauna insă, ei aleg să o facă. Este responsabilitatea lor. A spune altfel insemna a-i descosidera si a-i pune la nivelul lucrurilor fara minte si discernamant, fara voință proprie.

  Fiecare caz este deosebit. Sunt unele cazuri cand infintarea unei a doua biserici s-a facut cu intelegere. Cel mai bine ar fi ca bisericile sa se imparta fără să se despartă (formulare fericită a fratelui Petru Popovici). Dumnezeu este Cel care judecă inima fiecăruia și răsplătește fiecăruia cum crede El că se cuvine (acesta a fost și mesajul tău.).

  Când m-a chemat în Los Angeles, după o jumătate de săptămână de studiu biblic (ca să mă cunoască frații) fratele Petru Popovici m-a trimis într-o sală anexă și a spus să meargă acolo toți aceia care vor să mi se alăture în misiunea din Hollywood. Au venit 47 de persoane (unii dintre ei oameni de bază din biserica mare). Când ne-am multat în zona sudică, alți 45 au venit (sau au fost îndemnați de fratele Petru Popovici să vină) să ni se alăture pentru că locuiau în zona respectivă. De fiecare dată însă, hotărârea de a sta sau de a merge a fost a fiecărui om în parte. Acum câțiva ani, un grup de 70 au plecat din biserica noastră să înființeze una nouă. Nu I-A LUAT NIMENI. Așa au hotărât ei. Dintre ei, unii n-au rămas nici acolo, ci s-au mutat la o altă biserică. Alții s-au întors înapoi la Bethel. AȘA AU HOTĂRÂT ei. Astăzi sunt acolo unde au ales ei să fie. Nu este corect sa dea vina pe cineva pentru aceasta.

  Punct de discuție: Oradenii (nu toți, dar mulți) sunt acum de părere că frații pentecostali au făcut mai bine când (s-au rupt si) au înființat biserici în fiecare cartier periferic al urbei, în timp ce baptiștii s-au îngrămădit foarte mulți într-o sală mare, la centru. Este prea tărziu să se facă acum aceasta? Bucureștenii au, în sfârșit, un număr mai mare de biserici de cartier. Este mai bine? Este mai rău? Probabil că Dumnezeu va aprecia fiecare caz în parte. Nu trebuie însă să dăm întotdeauna vina pe predicatori sau păstori. Fiecare își va purta sarcina lui însuși, la judecata lui Dumnezeu.

 13. Reblogged this on Germania Evanghelica and commented:
  O clarificare mai mult decat asteptata, mai mult decat binevenita din partea lui Cristian Barbosu.

 14. Nu pot totusi sa nu observ o tendinta care s-a vazut mai mereu in bsiericile noastre: Cine rupe o biserica va avea parte mai devreme sau mai tarziu de acelasi tratament. In acest caz avem urmatoarea situatie: la inceputul anilor 90 Doru Popa rupe Speranta, se formeaza Maranata, mai tarziu se rupe Maranata, se formeaza Metanoia. Acum s-a rupt Metanoia. Aviz celor carora le place sa rupa biserici cu viziunile lor, si vor neaparat sa stea in fata si sa conduca.

 15. Reblogged this on Popasuri cu rost… and commented:
  Comunicat din partea lui Cristian Barbosu

 16. Ține ștacheta sus! Dumnezeu ne vrea fii de rege. Casa regală nu se poate purta oricum.

 17. Fr. Daniel,
  Mulțumim pentru articol. Ajută să citim cuvintele fratelui Cristi Bărbosu. Rezist cu îndârjire să nu cobor ștafeta discuției la nivelul lui Ioan8 (Paul Dan). Doamne, ai milă de noi toți! Ca să vorbesc în termeni sportivi – luminează-ne să ne dăm seama pentru ce echipă jucăm și in ce direcție este poarta!
  Călin

 18. Draga frate Cristi, vreau sa spun ca imi pare nespus de rau pentru ceea ce s-a intimplat in Arad cu dumneavoastra, familia dumneavoastra, biserica Metanoia…ma rog ca Domnul Isus sa va vindece ranile si sa va dea putere de a va ridica si lucra mai departe in lucrarea de raspandire a Evangheliei lui Isus! Pentru cei ce arunca cu pietre Domnul sa aiba mila de ei …sunt alaturi de dumneavoastra in rugaciune! Multa pace!

 19. Reblogged this on agnus dei – english + romanian blog and commented:
  Pastorul Daniel Branzai despre Pastorul Cristian Barbosu.

Trackbacks

 1. Cristian Barbosu despre... Cristian Barbosu! » PERSPECTIVE CRESTINEPERSPECTIVE CRESTINE
 2. Comunicat din partea lui Cristian Barbosu « Aradul Evanghelic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: