Vasile Brânzei, Aurel Popescu și Iosif Țon

M-ați înduplecat și m-am lăsat înduplecat …
Vreți neapărat să știți ce poziție a lui Vasile Brânzei și Aurel Popescu l-ar face pe fratele Iosif Țon să fie mai prudent și mai reținut (așa cum am scris aici).  Vă dau răspunsul pe blogul meu și nu vă vorbesc de pe poziția de președinte al RBA.

Vasile Brânzei, Aurel Popescu și Iosif Țon. Aceasta este ordinea în care au intrat în viața mea cei trei bărbați care mi-au influențat cel mai mult formarea în România, până ce am trecut oceanul și i-am descoperit în USA pe alții mari oameni din lucrarea lui Dumnezeu.

Cei trei mi-au fost „idolii mei“ nu în sens păgân, ci doar în măsura în care le-am fost din toată inima un „fan“.

Tatăl meu a fost, este și va rămâne etalonul după care mă tot măsor și mă găsesc întotdeauna lipsă. El a reușit să compenseze prin caracter lipsa de cunoștințe. Nu degeaba îi spuneau prietenii mei de la Iași „Reverendul“! A fost un copilandru plecat cu „trenul foamei“ din Moldova la Curtici, unde a devenit cizmar și apoi un cizmar din Curtici care a ajuns păstorul uneia din bisericile Bucureștiului. Aceea de pe N. Titulescu, 56A.

Aurel Popescu a fost este și va rămâne exponentul „autenticității“ cu iz de bucureștean miștocar din care m-am născut și eu, un om curat la suflet și plin de o imensă bunătate, dusă uneori chiar până la limita naivității infantile. Om de ștință și teolog de mare pătrundere spirituală, nenea Aurică a fost, împreună cu sora Valerica, un esantion de românism de cea mai bună calitate. Am împărtășit, împreună cu o generație, cinstea și privilegiul de a fi acceptat drept unul din copiii numeroasei lor familii.

Iosif Țon a apărut pe radarul meu după întoarcerea dânsului din Anglia. M-a fascinat și m-a cucerit imediat cu fenomenalul său dar oratoric și cu aerul de om plimbat pe la Oxford și adus parcă printre noi în can-ul unui spray care înmiresma creștinismul nostru cu aer stătut și provincial. Din cauza atașamentului față de dânsul, a deselor mele vizite la casa din Ploiești și a unul … magnetofon buclucaș (al dânsului, dăruit seminariștilor, dar nu Seminarului), încredințat vremelnic în administrarea mea, fratele Bunaciu mi-a dat unul din cei doi „șapte“ pe care i-am avut la purtare în cei patru ani de Seminar. Pe celălalt l-am luat „pe merite personale“ și revoluționare … de care fac haz împreună cu fratele Bunciu ori de câte ori ne vedem împreună.

Am crescut între aceștia trei, impresionat de ei, călăuzit de ei, contorsionat nu o dată în dragostea mea pentru toți trei, în timpul conflictelor care apăreau periodic între fratele Iosif și ceilalți doi. Tatăl meu a căutat grijuliu să mă știe ucenicul Domnului Isus, nu al unui om, trăgându-mă obiectiv afară din umbra dominantă sau de sub personalitatea strivitoare a fratelui Iosif.  Nenea Aurel mă șoca cu scrisorile lui dure scrise împotriva fratelui Iosif Țon. Misivele erau născute dintr-o dragoste imensă și dintr-o admirație nedisimulată, dar și dintr-o gelozie mistuitoare care-l vedea depărtându-se de adevăr și de „cărarea cea bună“. Poate că tocmai de aceea aveau toate tonul și aerul unui prohod.

Eu deci, la mijloc între ei. Mai mic, mai sensibil, mai părtinitor cu fratele Iosif și întotdeauna chinuit în dragostea mea care se agăța încăpățânată să-i țină pe toți cei trei „în aceiași poză“. Știu părerile celor doi despre Iosif Țon foarte bine. Le aud parcă și acum în urechile mele. Iată-le deci.

Cu respect pentru cei morți și cu îngăduință pentru cei vii, vă rog să le citiți scrise de unul care nu le-a împărtășit atunci și probabil că va refuza până la capăt să le împărtășească.

Vasile Brânzei despre Iosif Țon:

„Dane, Iosif este un foarte bun magnetofon. Are un dar formidabil de la Dumnezeu. Poate înregistra ceea ce aude sau citește de la alții și poate predica apoi mai bine decât cei de la care le-a luat. Este unic în felul acesta. Din păcate, nu este un teolog în sensul convingerilor și nici un om de caracter în sensul consacrării. Iosif este un om al circumstanțelor și al lucrurilor care îi convin.

Ferește-te să te atașezi de el, căci el nu se poate atașa de nimeni. Noi îl considerăm „al nostru“, dar ne așteptăm oricând să o ia iar razna, fără să ne întrebe, fără să ne spună, fără să se consulte cu noi. Este foarte încăpățânat și refuză cu să-și recunoască greșelile. L-am prins de câteva ori cu minciuna.“

După trecerea anilor, am observat în mare parte confirmarea acestor păreri. Fratele Iosif este singura persoană care a reușit performanța de a fi adulat de oameni care l-au văzut poate doar o dată sau de două ori la față, dar care i-au ascultat predicile. În același timp, tot dânsul a reușit contraperformanța de a fi în conflict cu aproape toți cei cu care a fost prieten sau a colaborat o perioadă mai îndelungată de timp. Din aproape toate locurile în care a lucrat sau a stat mai mulți ani a plecat în stări de conflict, unele nerezolvate nici până astăzi.

Aurel Popescu despre Iosif Țon (parafrazare actualizată la evenimentele de azi):

„Fratele Iosif Țon este o persoană care plutește, în visele imaginației sale, la înălțimea unei mari superiorități, deasupra prietenilor, deasupra colegilor, deasupra bisericilor, deasupra Asociaților și Uniunilor, deasupra cultelor creștine, deasupra guvernelor, deasupra Securității, deasupra țărilor și continentelor, deasupra marilor personalități din istoria teologiei, imposibil de ajuns sau atins cu disciplina menită să fie aplicată doar muritorilor de rând, plebeilor cu picioarele murdare de praful pământului.

Cu cât se ridică însă mai sus, cu cât este văzut mai bine de pe toate părțile, cu atâta seamănă din ce în ce mai mult cu un balon de săpun care s-a înălțat așa de sus tocmai pentru că este … gol.“

Petrică Lascău îmi povestea că a fost șofer pentru Aurel Popescu și Iosif Țon la Chicago și a asistat la următoarea discuție:

„Măi Aurele, care predică să o spun deseară, că tu m-ai ascultat în ultimul timp?“
„Pe aia cu smerenia“.
„Aia ți-a plăcut ție, măi Aurele?“
„Nu că mi-a plăcut mie, dar mă gândeam că dacă o mai spui odată poate că o înțelegi și tu“.

La Europa Liberă, fratele Iosif, recunoscându-și limitările în domeniu, l-a rugat pe nea Aurică să-i scrie predicile despre venirea Domnului. Dânsul doar le-a rostit și a fost … excelent.

M-ați înduplecat și m-am lăsat înduplecat de voi … iar acum scriu cu lacrimi.

Mi-e dor de tata și de nenea Aurel. Și mi-e dor de fratele Iosif, așa cum îl știam eu altădată …

Probabil că eu, Daniel Branzai, care i-am fost ucenic și seamăn mult cu dânsul, îl înțeleg cel mai bine. Mulți ani în urmă, prietenul meu cel mai bun cu care întreținusem o corespondență bogată în timpul anilor de armată, mi-a spus într-una din ultimele scrisori: „Dane, tu ești ca vaca aia de lapte care dă mult, dar când e găleata plină dă cu piciorul și o răstoarnă …“

Of, Doamne, scapa-ne din starea aceasta.

Comunicarea informațiilor rezultate din întâlnirea de la Atlanta dintre o comisie pastorală RBA și fratele Țon Iosif a produs o serie de reacții. Vă pun la dispoziție unele dintre ele, cu speranța că imaginea generată de ele va cristaliza mai bine problematica ridicată.

****
Multumesc frate Daniel! V-am intrebat pentru ca si altii ma intreaba pe mine si vor sa aflu ce parere am, ca cel care am detinut un blog despre dansul, i-am recenzat cartile si i-am recomandat predicile.

Am inteles pozitia dvs pe care o impartasesc cu totul! Frate Daniel sunteti o marturie acolo si Domnul v-a pus la carma RBA cu un scop. Ma gandesc acum la vorbele lui Mardoheu … nu cumva pentru vremuri ca acestea trebuia sa fiti presedinte RBA? Domnul sa va dea putere si intelepciune in continuare cum v-a dat si pana acum.
Ma rog Domnul sa va tina tare pe pozitie!
Un crestin dupa Evanghelie care va iubeste…

Dragul meu

Unul din lucrurile care m-au durut cel mai tare ca fost ca fratele Iosif (cel de azi, nu cel pe care-l cunoastem noi) a pus pe aceeasi treapta valorica strajerii, crestinii dupa evanghelie si pentecostalii, a a spus ca el colaboreaza la fel cu toate aceste trei categorii. – Daniel

********

Înțeleg frustrarea fraților pentecostali. Declarația fratelui Iosif Țon a suflat în lampa entuziasmului lor înflăcărat și a pus un dop în anticipatul șuvoi de scurgere a membrilor de la baptiști la pentecostali.  Probabil că le este dat și lor, asemenea multor baptiști și ne-baptiști să guste amara deziluzie a celor care l-au strâns prea mult și prea tare în brațe pe fratele Iosif Țon:

„Fratele Iosif Țon a afirmat că a fost, rămâne și va fi baptist. Dumnealui subscrie în întregime la Mărturisirea de credință a Uniunii Bisericilor Baptiste din România și a Asociației Bisericilor Baptiste din Statele Unite și Canada“

Spuneam cu durere și simpatie pentru frații mei pentecostali: „Oare când cade schimbarea la față în calendarul pentecostal ?“

****

Multumesc pentru informare  Cred ca e corect ce ai scris  Domnul sa iti dea lumina in continuare.  Am vorbit si cu Fr. Saracu si cu Fr. Geabou. Tot asa zic si ei ca Ton nu sa schimbat inca.  –  Pahomi Vladimir

****
Iată și ultima scrisoare trimisă păstorilor din RBA de unul din prietenii fratelui Iosif Țon, Geabou Pascu:

Catre fratii pastori ai Ascatiei Crestine Baptiste din S.U.A. si Canada

Dragii mei colegi,

Am asteptat cu multa speranta sansa oferita fr. Iosif Ton la Atlanta, sansa de a se reabilita la intrunirea cu fratii pastori din asociatie. M-as fi asteptat sa-si recunoasca greselile si sa ajunga la pace cu Biserica din Portland si cu Biserica baptista din Rominia in general pe care, prin comportarea lui din ultima vreme, a denigrat-o si a dat posibilitatea altora sa o umileasca in fel si chip, fara ca Iosif sa ia atitudine, aparindu-i pe cei care l-au iubit si i-au stat la dispozitie cu ce au avut mai bun…

Ascultind predica lui dela Atlanta, felul cum a incercat sa-si justifice ultimile lui „descoperiri”, n-am vazut in el nici-o schimbare, decit acelas Ton arogant si plin de sine (nu un frate sarac in duh, nu unul care-si plinge trecutul (caderile si ridicarile), ci un diplomat care ,folosind smecheria, sa facut ca-si cere iertare, pentruca facindu-se ca se scuza a folosi ocazia sa acuze si sa atite la desbinare pe frati.

De remarcat faptul ca, Iosif are darul de a invata. Este un f. bun invatator. Dar el invata pe altii … pe baptisti, pe penticostali, pe strajeri, pe toti, in afara de sine,f iindca ce spune el in predica dela Atlanta despre primele ferinciri-sau porunci…nu se vede deloc in ceea ce face el.

Mie mi-a placut invatatura data de el, si am luat-o de buna pentru mine, asa cum am facut si altadata pe cind eram „Tonist”. Dar ce ma doare pentru el este faptul a linga vorbele lui Ton, vorbe dealtfel f. frumoase, nu sint si fapte.

Noi „Tonistii” am fost gata sa murim cu el pentru adevar, sa ne sacrificam familiile avind totala incredere in ce invatam impreuna la fiecare Tardelas. Dar fratele nostru de cruce,Iosf Ton n-a avut aceiasi incredere in noi, si a „ascuns” fata de noi faptul ca el era dotat si cu alte daruri ale D.Sfint. Fratele nostru cu care noi am fost gata de orice sacrificiu pentru Adevar, nu ne-a spus niciodata ca a vorbit in limbi, nu ne-a aratat niciodata sticluta cu ulei care a scos-o din buzunar la amvonul Bisericii din Atlanta, nu ne-a spus ca are darul vindecarilor si nu ne-a introdus si pe noi prietenii, lui in scoala aceasta a vindecarilor…..

Cind fica lui era micuta in leagan, fiind bolnava, ne-a chemat pe toti din Tardelas sa ne rugam si sa ne punem miinile peste ia. Am facut-o, si Dora sa vindecat. Iosif nu avea la ora aceia sticluta cu untdelemn si nu-i cunostea pe strjerii de astazi….

De cine s-o fi temut asa de tare ca sa aiba aceasta atitudine fata de noi si sasi „ascunda” darurile primite dela Duhul Sfint ? Oare sa se fi temut de securitate ?!!
Nu cred, fiindca noi eram gata sa murim pentru Adevarul pe care-L predicam.

Eu cred ca fr.Iosif nu spune adevarul. El se da acum a fi caristmatic, ca sa prinda bine si la caristmatici. Se preface ca si Cameleonul, ca sa poata inainta pe toate fronturile.
Fr.Ton a tradat increderea noastra si intelegerea avuta intre noi, intelegerea de a nu mai scri si nici de a mai publica ceva fara a ne consulta cu totii mai inainte.

In cazul cu biserica din Caransebes, fara stirea noastra, fr.Iosif a dat autoritatilor, respectiv celor dela Departamentul Cultelor, un mesaj scris, intitulat: ”Pozitia MEA“, pozitie in care ii acuza pe frati, si–i justifica pe cei dela Uniune pentru cele intimplate la Caransebes.

Aflind de acest fapt, l-am chemat la Tardelas la Bucuresti sa discutam cu privire la cele scrise de el, si sa ne spuna dupa cele afirmate in scrisoare, el cu cine este? cu noi, cu Uniunea, … cu autoritatile? Unde se pozitioneaza el in acea scrisoare, si cum ii suna lui acest titlu „Pozitia mea“. Ce-i spune lui cuvintul „mea“?????
O zi intreaga am purtat discutii, fara ca Iosif sa cedeze vreun pic si sa recunoasca ca a gresit.

Si atunci, ca intotdeauna, si, ca si de curind la Atlanta, el a argumentat ca un diplomat, ca el sa bagat ca sa-i invete pe cei dela Caransebes, pe cei din conducerea cultului, si pe noi toata ziua aceia.

Tot asa spunea el cind s-a dus la strajeri, ca sa dus sa-i ivete, sa-i corecteze d.p.d.vedere doctrinar, asa cum ne corecteaza si pe noi toti astazi.

Fratilor, fr. Ton este un om tare la cerbice, tare in grumaz, si nu cedeaza cu una cu doua, si nu recunoaste, tot asa cum a facut si in cazul cu securitatea, n-a recunoscut pina cind n-a fost incoltit pe internet la „Masa Rotunda” cind apoi ne-a surprins pe toti cu cele declarate. Lucruri pe care nici noi tovarasii lui de cruce, de suferinta nu nu le cunosteam.

Ca unul care am colaborat atitia ani cu el si stiu si faptele bune facute de fr.Ton, curajul lui, indrazneala lui in multe lucruri, m-as bucura, ca la urmatoarea intilnire cu fratii pastori, sa lase diplomatia laoparte, sa se pocaiasca sincer si sa se smereasca asa cum fosrte bine invata pe altii si sa ajunga la pace cu biserica din Portland si cu toti ceilalti, aratind ca este indragostit cu adevarat de bunatatea lui Dumnezeu si nu de rautatea celui egoist.

S-ar putea sa fie o sansa pentru el, o sansa pe care care noi cei inaintati in virsta, sa n-o mai avem inca odata,dar cind ni se ofera s-o folosim si sa ne smerim sincer, sa ne golim de noi insine, sa ne plingem trecutul cu multe caderi si ridicari si sa croim macar deacum incolo carari drepte cu picioarele noastre. Putem sa ne smerim, si Dumnezeu ne va inalta in mod sigur, nu oamenii. Sau, putem sa ne inaltam, sa ne ingimfam si plini de noi insine, sa-L determinam pe Dumnezeu sa ne umileasca, nu oamenii.

Ma rog Domnului pentru fr. Iosif si vreau ca Cel rau sa n-aibă nici-un cistig la posibila urmatoarea intilnire cu fratii pastori și la intrunirea cu fratii la Conventia dela Sacramento sa fie un prilej cind Numele Domnuluilui sa fie glorificat.

Al vostru frate si coleg pe ogorul Domnului

Pascu Geabou.Categories: Articole de interes general

22 replies

 1. Frate Daniel,
  Cu ingaduinta dumneavoastra doresc sa postez acum, la acest subiect, o poezie de o sensibilitate aparte si care exprima cu prisosinta trairile amandurora fata de cei dragi, plecati inaintea noastra in vesnicii. Totodata este o marturie a amndurora ca suntem mai aproape dei, de vesnicie decat de zilele de odinioara cand “vorbeam ca un copil, gandeam ca un copil…” Este si aceasta o…”retro-oglinda cu chip intunecos” pe care am lasat-o in urma iar acum mergem sa vedem Splendoarea Cerului “fata in fata” !

  MA CHEAMA STRABUNII…

  Ioan14:1-6; Evrei 12:1-2; 13:7;
  Fapte 7 :56,59.

  Mă cheamă străbunii, fac semne cu mâna,
  Căci zilele-s scurte şi slabă-i lumina ;
  M-aşteaptă în ceruri, cu drag îmi fac loc
  Căci trup se-nfioară şi suflet ia foc…

  M-aşteaptă străbunii, m-aşteaptă părinţii,
  M-aşteaptă şi fraţii-mpreună cu sfinţii ;
  M-aşteaptă cununa cea nevestejită,
  M-aşteaptă Ospăţul şi haina-i gătită !

  M-aşteaptă tot ceru-n imens curcubeu…
  Şi Doamne, de ce ? O nimica sunt eu…
  M-aşteaptă-n splendoare, m-aşteaptă cu drag
  Milioane de îngeri, mă-ntâmpină-n prag !

  Când flacăra vieţii încet mi se stinge
  Şi simt cum pe buze-un sărut mă atinge
  Da-i rece ca gheaţa ! O-ngheţată suflare…
  Mă seacă de vlagă, stingând lumânare…

  Atunci, se deschide o uşă în Cer
  Încet, pentru mine ce-s gata să pier…
  Mă-ntâmpină toată frum’seţea de sus ;
  Părinţii şi fraţii ! M-aşteaptă Isus !

  M-aşteaptă de-o viaţă să-mi dea răsplătire
  C-aici pe pământ L-am slujit în iubire ;
  Mă prinde de mână, mă duce-n Lumină
  Să-mi dea veşnicia c-o pace deplină !

  Mă cheamă străbunii, mă aşteaptă părinţii,
  Mă-ntâmpină fraţii-mpreună cu sfinţii ;
  Mă cheamă Eternul, tot Cerul de sus !
  Şi, stând în picioare, mă aşteaptă Isus !

  ACIDUZZU, 30.10.2010, ora 15,10-15,20

 2. Cand fiecare
  A dat ceva
  Ce ai tu oare
  Si ce vei da?…
  Chiar si cazutul
  Intre talhari
  Si-a dat avutul
  Celor mai tari
  Samariteanul
  Riscand cumplit
  Plateste Hanul
  Pentr-un ranit…
  Loviti strapunsul
  Ce-n rugaciuni
  Ne da raspunsul
  Printre minuni ?…
  O iarta-i Tata
  Nu stiu ce dau
  Si-n Judecata
  Nu-s unde stau !…

 3. Otniel, poti sa subscrii cat vrei la ceea ce spune Dan Spaniard. Greseste profund, si datorita unor asemenea naivitati -in ceea ce-l priveste pe fr Ton si nevoia lui de smerire si de pocainta- a fost propulsat tot mai sus acest “balon de sapun”, acest lucru facand rau altora, facandu-i rau lui insusi si facandu-i cu atat mai grea pocainta si smerirea, la varsta asta, cand, da, e greu @din punct de vedere psihologic”, draga Dan Spaniard, sa se mai schimbe, sa mai recunoasca unde a gresit, si sa se pocaiasca autentic si public. Ce spui dumneata lui Daniel, ca nu trebuia spus/facut nimic public, etc nu se aplica; greselile acestea au fost publice, asa cum ti-a explicat si Daniel, si asa trebuie rezolvate. Aici nu vorbim de ceea ce a facut in camaruta lui, sau facut unui anume frate doar, ca sa rezolve acolo, asa cum e scriptural, ci totul a implicat biserici, comunitati, uniuni, etc. Deci incercarea de pocainta a la Saul din V Testament, nu tine, trebuie o pocainta intr-adevar ca a lui Saul din NT, pe care il mentionezi. Si inca ceva, fie ca fur marul pt ca is cleptoman, fie ca il fur sa-mi hranesc familia, tot furt e; da, motivatii/explicatii diferite, etc, dar tot wrong e, si in ambele cazuri tot recunoastere si pocainta trebe, altfel in zadar. Zici de Saul din Tars/ Pavel de dupa; pe langa ce a zis Daniel, adaug, uita-te la atitudinea lui de dupa in scrierile sale si purtarea sa. Asta e infinit mai importand de cati s-au convertit prin el, vis a vis de cati a omorat. Asta e total irelevant. Cineva se poate pocai si la predica unei magarite, remember? Si gura pacatosului poate rosti adevarul, remember? Si Satana daca ar recita frumos o predica buna, fie cea a lui Isus/Petru sau Pavel, poate ca s-ar cinverti multi, deci argumentul tau nu tine. In fine, poate revin si cu alte explicatii si detalii, dar in mare ti-a raspuns destul de clar si cu candoarea-i specifica, fr Daniel. De admirat curajul si pozitia lui, ABSOLUT necesara, ca si presedinte al RBA, dar si ca simplu credincios, pozitie care rezoneaza cu majoritatea bisericilor din tara. Nu mai sunt multi naivi in ce-l priveste pe fratele Ton. Asa ca nu-i mai pune piedici de genul acesta in calea smeririi si pocaintei ce i-o ofera Dumnezeu.

 4. Daniel, acum chiar esti in groapa cu lei , ca nu vrei sa te inchini chipului,
  Dar sa stii ca groapa e un loc minunat ca de acolo nu te poate scote nimeni decit mina Domnului,
  Ma bucur de pozitia pe care ai luat-o cu privire la Ton, care de mai bine de 50 de ani supara pe frati, ca sa nuzic mai mult
  Domnul sa te binecuvinteze
  Mihai Hategan Vancouver

 5. Tare mi-as dori sa ramaneti asa -pe aceasta pozitie-.
  Este vremea in sfarsit sa ne trezim din aceasta lunga visare .

 6. Un sigur cuvant mi-a ramas dupa citirea acestui articol: DUREROS!

  Sic Transit Gloria Mundi!

 7. ACESTA ESTE ADEVARATUL DANIEL BRANZAI, FIUL LUI VASILE BRANZAI !
  Aceasta este si “carticica amara” de care vorbeam anterior…
  Domnul sa va binecuvinteze frate Daniel si pentru disceranamantul de a nu-l asocia pe Saul din Tars in pacatosenia “dinainte de…” cu pacatosenia fr. Tzon (de nenumarate ori) “de dupa…”; adica, asa cum spuneati:
  “Cat despre Saul din Tars, victimele lui au fost facute inainte de venirea la Christos …”

 8. Subscriu la ceea ce afirma fratele Dan Spaniard.

Trackbacks

 1. Întrebări devastatoare despre “teologia-ideologia” confuză a profesorului Iosif Țon | ARMONIA MAGAZINE - USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: