Unde e mai bine sa stai in Romania?

NOUA HARTĂ ECONOMICĂ A ROMÂNIEI. Salariile, PIB-ul şi productivitatea PE CELE 8 REGIUNI

de Victor ROTARIU Postat la: 16.06.2011 20:00 Ultima actualizare: 16.06.2011 21:16

Din harta economică şi a mediului de afaceri a regiunilor de dezvoltare din România reiese nu numai decalajul enorm dintre regiuni, ci şi dintre judeţele aflate în aceeaşi regiune de dezvoltare.

Din harta economică şi a mediului de afaceri a regiunilor de dezvoltare din România reiese nu numai decalajul enorm dintre regiuni, ci şi dintre judeţele aflate în aceeaşi regiune de dezvoltare.

Timiş, de exemplu, deţine 42% din forţa de muncă totală din Regiunea Vest şi are un indice de productivitate, PIB/cap de locuitor, de 8.700 de euro, cu 30% peste media regiunii şi cu 83% peste cel înregistrat în Caraş Severin. Citeşte mai multe despre salariile şi productivitatea din Regiunea de Vest

Cea mai săracă regiune din România este cea de Sud-Vest, cu posibila capitală la Craiova, care contribuie cu doar 7,7% din PIB la produsul intern brut naţional. Sud-Vestul este, de asemenea, şi regiunea cu cei mai puţini angajaţi, circa 385.000. Vezi aici de ce regiunea de Sud-Vest este cea mai săracă

Cel mai sărac judeţ este Giurgiu, a cărui economie are o valoare mai mică decât cifra de afaceri a Vodafone România

Discrepanţe majore se observă şi în cazul regiunii de Nord-Est, care este, alături de cea de Sud-Vest, una dintre cele mai sărace din UE. Suceava, de exemplu, are un PIB local cât al Vasluiului şi al Botoşaniului în total. Cei mai bine plătiţi angajaţi din regiune sunt cei din Bacău, cu un salariu mediu net de 1.427 de lei pe lună, care este însă cu 45 de lei sub media naţională, de 1.472 de lei.

Cele mai bune lefuri din regiunea de Nord-Vest se încasează în Cluj, de 1.458 de lei pe lună, cu 14 lei sub media naţională, însă la distanţă foarte mare de “urmăritori”. Pe locul doi în topul judeţelor cu cele mai mari salarii din regiune se află Sălaj, cu 1.194 de lei, deci cu 18% mai mici decât cele din Cluj. Vezi aici cât de aproape este Clujul să “bată” Timiş la valoarea economiei judeţene.

Tot la capitolul discrepanţe se numără şi faptul că a doua cea mai bogată regiune din România, după Bucureşti-Ilfov, regiunea de dezvoltare Sud, care are o contribuţie de 13,4% la formarea PIB naţional, include cel mai sărac judeţ din România: Giurgiu. Anul acesta Giurgiu va avea un PIB local de 3,7 miliarde de lei, adică valoarea totală a economiei locale este asemănătoare cu cea a unei companii precum Vodafone România. Citeşte aici de ce este regiunea Sud a doua mare economie din România, după cea din Bucureşti-Ilfov.

Economia judeţelor din regiunea de Sud-Est se bazează pe industria, petrolului, a oţelului şi pe turism, Constanţa având circa o treime din forţa totală de muncă din regiune. Vezi aici cât de productivi sunt constănţenii şi gălăţenii, şi cât de importantă este uzina ArcelorMittal pentru economia regională.

În mod evident, judeţele, care pot “trage” după ele întreaga regiune, depind de mediul de afaceri local. Un gigant de talia Dacia, Nokia, Mittal sau Rompetrol Rafinare garantează nu numai locuri de muncă, ci şi bugete locale mai bogate în urma încasării taxelor locale de la marile companii.

În Moldova “motorul” economic este “regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu

În regiunea de Nord-Est “gigantul” este grupul de firme de construcţie deţinut de “regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu. UMB Spedition şi Tehnostrade au avut în 2009 afaceri totale de peste 370 de milioane de euro, fiind de departe cea mai mare afacere din regiune. Cele două firme ale “regelui asfaltului” reprezintă circa 3% din economia totală a regiunii, de 13,1 miliarde de euro. Vezi aici ce salarii medii nete sunt în Botoşani şi Vaslui.

Sunt şi cazuri în care “pilonul” economic este reprezentat de companii sau de regii de stat. În regiunea de Sud-Vest, de exemplu, în Gorj activează trei dintre cele mai mari companii de stat care se numără şi printre cei mai mari datornici la bugetul de stat: Turceni, Rovinari şi SNLO. De remarcat că deşi Gorjul are un PIB/cap de locuitor cu 26% mai mic decât cel din Argeş, unde se produce Dacia, gorjenii au un salariu mediu net cu 7,2% mai mare decât argeşenii.

În regiunea de Centru diferenţele dintre judeţe sunt mai mici decât în alte regiuni, Braşov fiind totuşi lider detaşat. Alături de regiunea de Vest, regiunea de Centru este singura care are trei judeţe în care sunt înregistraţi mai mult de 100.000 de salariaţi. Citeşte aici ce salarii sunt în Harghita şi cât de mic este şomajul din Sibiu.

Regiunea Bucureşti-Ilfov, este, după cum era de aşteptat, Capitala recordurilor: cea mai mare productivitate, măsurată în PIB/cap de locuitor, de 14.416 euro, cel mai mic şomaj, de 2,1% şi cele mai mari salarii medii nete, de 1.988 de lei. Citeşte aici care sunt cele mai mari companii din Bucureşti-Ilfov

gândul a efectuat această analiză folosind datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), ale Ministerului Finanţelor Publice şi din topul Celor mai mari companii din România 2010, editat de Ziarul Financiar. gândul a folosit datele privind cifrele de afaceri şi numărul de angajaţi aferente anului 2009, care sunt cele mai recente. Pentru anul 2010 nu au fost încă publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor datele financiare.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: