Deosebiri și asemănări

(contextul dialogului se găsește la pagina doctrinară)

V-am promis că voi publica, în dragoste frățească, unele asemanări și unele deosebiri dintre învățătura baptiștilor și ce a pentecostalilor sau charismaticilor (știu că nu sunt identice). O fac cu gingașie pentru că am frați și prieteni în ambele grupări.

Interesant este că evoluția recentă a fratelui Iosif Țon, pe care l-am apreciat mult de-a lungul anilor, îl așează alături de un alt prieten al meu din Chicago: mult hulitul Bunian Cocar. Dorința lui Buni de a fi «un baptist charismatic» a fost criticată timp de peste 30 de ani, consistent și categoric, de fratele Iosif Țon, care, asemenea multora, l-au considerat «nici cal, nici măgar» și i-au refuzat părtașia și prietenia. Situația actuală este ironică și cel puțin … interesantă. Cred că fratele Iosif Țon ar trebui să-și ceară scuze de la Buni și să-i caute părtășia și colaborarea … Ar avea foarte multe lucruri de învățat de la el.

După câte știu, fratele Iosif Țon și-a retras membralitatea din biserica baptistă din Portland și, la ora aceasta, nu este membru în nici o altă biserică baptistă română.

De la început vreau să spun că și la baptiști și la charismatici sau pentecostali, mântuirea este asigurată de credința personală manifestată la convertire și de împărtășirea convingerii că totul se face numai prin har și prin credință, fără fapte meritori hotărâtoare. Faptele bune sunt doar o consecință a mântuirii, nu o precondiție a ei.

Deosebirea ar fi că la baptiști, mărturisirea se leagă primordial de lucrarea lui Christos pentru mântuirea noastră, în timp ce la pentecostali „verbalizarea“ acestui articol de credință face referiri mai multe și la lucrarea Duhului Sfânt în mântuirea oamenilor.

Deosebirile dintre cele două grupări creștine sunt și în alte domenii doar … „semantice“, de limbaj. În practică, de multe ori, și unii și alții sunt foarte asemănători. Asta m-a făcut să spun nu o dată că:

„Deosebirile reale sunt numai între pentecostalii răi și baptiștii răi. Cei dintâi Îi spun lui Dumnezeu ce TREBUIE să facă, iar ceilalți Îi spun lui Dumnezeu ce NU ARE VOIE să facă. Pentecostalii buni și baptiștii buni sunt … „tot ăia“. Ei Îi spun lui Dumnezeu dorințele lor și apoi Îl lasă pe El să facă ce vrea El. Ei nu-L manevrează pe Dumnezeu, ci I se subordonează.“

1. O asemănare-deosebire există în problema vindecărilor. Care pentecostal crede chiar că TOATE BOLILE pot și trebuie vindecate? Asta ar însemna că de două mii de ani, nici un creștin n-ar fi trebuit să moară! Toți cei care au primit Duhul Sfânt de-a lungul veacurilor ar fi trebuit șă fie încă în viață alături de noi. Asta da „mărturie» (!) Dacă Dumnezeu ar fi lucrat așa, mântuirea ar fi fost „prin vedere“, nu prin credință. Cine n-ar fi aderat la o religie care să-l facă sănătos, bogat și nemuritor încă în această viață?

Pe de altă parte, care baptist nu se roagă pentru vindecare atunci când este vorba de cei din familia lui sau de el însuși. S-ar putea ca să nu credem în vindecări când este vorba de bolile altora,  dar credem foarte abitir când este vorba de vindecarea noastră …

Care pentecostal crede în darul de vindecător într-atât încât să meargă prin spitale și să ia saloanele suferinzilor la rând? O vindecare generală a tuturor bolnavilor dintr-o localitate, ca cea făcută de Domnul Isus sau pe alocuri de apostolii Petru și Pavel,  ar duce la închiderea spitalelor și la desființarea farmaciilor. Nu este cazul …

Care pentecostal nu se duce la dentist să-și trateze cariile? Care doctrinar respectă mecanic traducerea din 2 Cronici 16:12 (În al treizeci şi nouălea an al domniei sale, Asa s-a îmbolnăvit de picioare aşa încât avea mari dureri; chiar în timpul boalei lui, n-a căutat pe Domnul, ci a întrebat pe doftori.). Până și Oral Roberts, decanul vindecătorilor americani, s-a dus să se opereze la un spital, ridicând mari semne de întrebare nu pentru gestul în sine, ci pentru că a preferat să meargă la alt spital, nu la cel ridicat de biserica lui lângă minunata lui „Universitate a credinței“.

În Biblie, Elisei s-a îmbolnăvit la urmă de „o boală de care a murit“. Asta cu toate că puterea lui Dumnezeu era în oasele lui. Puterea aceasta a putut să-l învieze pe un altul, dar nu l-a putut împiedica pe el însuși să moară.

Pe de altă parte, care baptist nu se roagă și nu postește când cade bolnav? Care se bazează NUMAI pe medicamente și doctori? Care baptist nu se roagă pentru doctorii care-l tratează? Care biserică baptistă nu se roagă și agonizează pentru cei bolnavi? Credința că Dumnezeu este Acela care vindecă va ține cât ține lumea și … cât vor ține bolile noastre.

Deși folosim limbaje diferite, avem în practică aproximativ aceleași rezultate, iar vindecările pe care le-a făcut Dumnezeu în bisericile baptiste prin care am fost nu sunt deosebite cu nimic de vindecările întâmplate în adunările pentecostale. Am avut chiar bucuria să primim vizitele unor pentcostali care au venit să se roage împreună cu biserica noastră Bethel, Anaheim, pentru că ni s-a dus vestea că „Dumnezeu ne ascultă“.

Deunăzi, m-a sunat un predicator baptist cu vechime de peste 40 de ani în lucrare. Mi-a spus: „Am ceva timp liber și vreau să mă rog pentru tine și familia ta. Cum stați cu problemele, cu sănătatea?“ Bineînțeles că nu m-am apucat să discut probleme doctrinare …

2. O asemănare-deosebire similară există și în problema profeției. Pentecostalii cred că Dumnezeu le vorbește și azi și că există prooroci. Baptiștii cred și ei că Dumnezeu le vorbește și azi, dar că este vorba despre călăuzire, nu de proorocie.

Nici un pentecostal însă nu crede că ceea ce vorbesc anumiți profeți poate fi adăugat la Biblie, lângă revelația mântuitoare. Nici un membru al bisericilor pentecostale nu are pretenția că vorbește „ex catedra“ și „infailibil“, ca papa de la Roma. Numai acela are obrăznicia să dea „bule papale“, obligatorii pentru toată biserica lui Christos. Pentecostalii nu recunosc niciunui om un astfel de statut!

Pe de altă parte, fiecare baptist merge și el la adunare ca să audă „ce-i spune Domnul“. Tot pentru a auzi glasul Domnului citește el Biblia și se roagă. Toți la un loc și fiecare în parte, baptiștii mai cred că „Dumnezeu vorbeşte însă, când într’un fel, când într’altul, dar omul nu ia seama“ (Iov 33:14).

Mă opresc aici brusc din scris. Dumnezeu mi-a făcut cunoscut adineaori prin cineva că o soră de la noi este bolnavă. Mă duc să mă rog pentru ea și să o ajut cu ce îmi va sta în putință.

(„Și cei Trei una sunt!“ Cred că și „deosebirile dintre diferitele grupări creștine sunt asemănătoare cu deosebirile care confirmă unitatea Sfintei Trinități. Unitatea creștinilor va rămâne însă pentru mulți doar o … ghicitoare:

„Patru fraţi îngemănaţi. Într-un cojoc îmbrăcaţi“. (miezul de nucă).

M-a sunat un frate de departe și mi-a spus că trebuie să scriu un articol în care să lămuresc limpede „a cui este adevărata lucrare a Duhului Sfânt, a pentecostalilor sau a baptiștilor?“

I-am răspuns instinctiv, fără să mă gândesc: „Lucrarea Duhului Sfânt nu este a noastră! Noi suntem lucrarea Lui! Și asta nu de azi, de ieri, ci de peste 2.000 de ani!“

Mi se pare că iar punem căruța înaintea cailor și ne măsurăm și ne lăudăm greșit cu „cât` din Duhul Sfânt avem fiecare. Problema trebuie pusă invers: „Cât din noi are Duhul Sfânt, cât îi dăm noi voie să ne umple?“Categories: Articole de interes general

35 replies

 1. multumesc de link,ar fi bine si ceva in limba romana(cu engleza stau cam slab).Referitor la inclinatii caut ceva concervator(nici n-am stiut ca poate fi relativ acest subiect) adica de culoare baptist.

 2. „Serios“ ? Fiecare avem înclinațiile noastre în aceste probleme și calitatea unui studiu depinde de preferințele noastre. Vrei unul pentecostal sau unul baptist, sau unul de altă culoare?
  Eu am găsit unul foarte bine așezat aici:
  http://preceptaustin.org/spiritual_gifts_chart.htm

 3. pace,unde pot gasi un studiu serios pe subiectul “limbilor si a darurilor spirituale”?

 4. Vasilica Moisescu in “Armonia Universala” :In afara de cei mantuiti nu exista biserica>

 5. Cu siguranta Buni a fost un deschizator de drumuri; a fost ( si este ) un minunat baptist charismatic. Si a platit si pretul pentru asta. Fie ca Dumnezeu sa-l binecuvinteze cu mult Har in continuare.

 6. imi place foarte mult ca ati subliniat faptul ca diferentele exista mai mult in teorie decat in practica. Trebuie sa cautam in spatele oricarei formulari, in spatele cuvintelor, care este adevarul si care este duhul cu care sunt spuse ele si poate vom descoperi de multe ori ca in definitiv avem acelasi Duh, fie ca suntem baptisti, penticostali sau alte ramuri ale bisericii lui Hristos. De fapt biserica e doar una singura, la inceput au existat doar biserici locale, nu culte. Dar acum asta e situatia si nu sustin ecumenismul, insa crestinul trebuie sa vada dincolo de barierele denominationaliste.

 7. No copyright. Just spread the light.
  Poti retransmite mesajul.

 8. Frate Branzei, am citit articolul dumneavoastra si mi se pare de mare ajutor pentru tinerii pe care ii slujesc ca si pastor. As vrea sa va cer permisiunea de a publica articolul pe pagina de facebook a grupului nostru. Cu pace, Samuel.

 9. sa nu va opriti!Dumnezeu sa va calauzeasca!

 10. ce fain ai scris.Dumnezeu sa te lumineze si in continuare!multumesc pentru cuvintele frumoase despre Buni.familia noastra il apreciaza foarte mult din toate timpurile ,chiar si cind in Romania era considerat un …ratacitor…!

 11. Dan, tizul meu de peste mari si tari
  Te citesc din cand in cand si ma surprind ca as fi vrut sa fiu tu daca n-ar fi hotarat Dumnezeu sa fiu eu.

  Multumesc de vizita.

 12. Foarte, foarte bun articolul. Ma gandeam sa scriu ceva asemanator, pe aceeasi tema insa e clar ca e mult mai bine ce am citit aici.
  Dumnezeu sa te binecuvanteze Daniel. Dragostea ta razbate printre randurile scrise si asta face ca noi, cititorii, sa intelegem mai bine ceea ce vrei sa ne transmiti.

  Cu dragoste
  Dan

 13. Draga frate Daniel,

  zilele astea ma gandeam ca sunteti persoana care a destelenit pentru crestini ogorul internetului. Roboam a fost pentru multi primul site crestin, apoi ati deschis primul forum crestin.

  Acum am impresia ca ati recidivat din nou.
  In zilele acestea atat de incarcate de tensiune, deschideti prin acest articol un mod vechi, dar nou in blogosfera, de abordare a iubirii practice.
  Domnul sa va dea in continuare har la scrs!

 14. O explicatie foarte buna.
  Si nu inteleg de ce Iosif Ton ne impune sa fim sau “cesationisti” sau “strajeri”, exista si o a treia varianta. Si asa sunt majoritatea bisericilor baptiste.

 15. Cred ca in mijlocul experientelor personale, ajungem la discrepante, de aceea as dori sa raminem cu toti in credinta in Isus Cristos Domnul care este garantul mintuirii noastre si substanta increderii noastre.
  cred ca alternatele noastre pot sa aiba diverse motive, fie teologice, fie marcate de spiritul vremii si de aceea adevarul neschimbabil a fost sa-l propovaduim pe Cristos si aspectele colaterale Dumnezeu le va orchestra dupa buna placere a voii Sale.

  Nu cred ca noi nu trebuie sa dictam Duhului ce sa faca chiar daca uneori pare impresionant, dar daca reusim sa raminem in El vom avea certitudinea ca stim in cine am crezut, ca Cel in care am crezut nu ne va dezamagii si ca noi suntem datori sa ne fundamentam doar in El.
  Samuel Costea Viena

 16. Dragul lui Dumnezeu si al meu frate Daniel B. Ma bucur si te felicit pentru aceasta potrivita si binevenita interventie,ca tare habar n-avem multi de ele!!Stie Dumnezeu cind si cum sa intervina.In speranta ca EL,iti v-a umple fintinile cu “sifon” proaspat(nu cel din povestea care o stim auzita la intilnirea de la fratele meu in Akron),fie iti doresc adaparea celor cu inima si sete sincera,fie cu “presiune buna”pentru cei care au nevoie de spalare pe”ochi”.Cu mare drag,
  Marinica D,

 17. Draga Peter, impartasim aceleasi experiente! Ramai insa „fratele meu mai mare“.

 18. scrieti ca un adevarat evreu desi sunteti numa 1/2 sau 1/4 ,cum era daca erati 100% evreu ?Domnu sa va binecuvinteze ptr minunatele explicatii luminate de Duhul Sfint.GBU

 19. Baptiştii mi-au spus: “penticostalul”. Penticostalii m-au numit: “baptistul”. După ce am apreciat gestul fratelui Ţon, mi-au spus: ‘charismaticul”. Doar colegii de muncă mi-au spus: “pocăitul”.
  După cât mă cunosc eu, cred că toţi aveau dreptate. De aceea sunt prieten cu Daniel Brânzei.
  God bless you Dany!

 20. Cand te afli in vre-o suferinta atunci, cad toate barierele.Tatal meu a suferit 29 de ani,dar in tot acest timp s-a rugat pentru vindecare, am observat ca persoanele care trec prin suferinta sunt din ce in ce mai tari,sunt fericiti plini de bucurie si incurajaza pe altii in ciuda dificultatilor existente. Asa a fost tata si asa sunt copii lui Dumnezeu. Am inteles atunci acel contrast dintre suferinta sa launtrica si bucuria de a fi cu noi si de a se ruga impreuna., in biserica abia astepta sa se roage si sa-i multumeasca lui Dumnezeu pentru sanatate.De aceea consider ca suferinta de nenumarate ori lucreaza in noi o greutate vesnica de slava,Domnul modeleaza fiinta noastra ( exemplul ap Pavel) vindecarea pentru unii este ceva de apucat ,cazul lui Ezechia.

 21. Multumesc pentru apreciere. Cred si eu ca daca ne-am vedea cu ochii lui Dumnezeu ne-ar bufni rasul.

 22. Dani God Bless You. Barierele acestea de pentecostali sau baptisti le-am pus noi oamenii, adevaratii credinciosi sint si baptisti si pentecostali cu conditia sa creada in Tatal, Fiul si Duhul Sfint si in mintuirea adusa de Scumpul nostru Isus Hrisos, Isus Mesia. Nu vorbirea in limbi ne mintuie si nici botezul nu ne mintuie, ci Isus Hristos prin jertfa de la cruce. Vorbirea in limbi este un dar al Duhului Sfint iar Botezul o porunca data de Mintuitorul. Crede in Divinitatea Fiului si in Trinitatea absoluta si vei avea parte de Dunezeu in locasurile Sale Sfinte. Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti si sa ne faca sa intelegem ca fara Domnul Isus si jertfa de la cruce am fi cu toti in Gheena. Cu dragoste in Domnul Isus, Michael Ben-Hur

 23. Multumim pentru abordarea echidistanta si nearoganta, pentru linistea si luciditatea pe care o insuflati.

  Tare colorata mai e familia copiilor lui Dumnezeu. Uneori parca am fi ca o gradinita de copii: avem instinctul dependentei si dragostei adevarate pentru Educator, totodata si instinctul de a ne impune regulile jocului dupa propria interpretare a perspectivei ce se vede din locul din care privesc EU ! Eu vad doua roti mari, tu vezi doua roti mici. De fapt e un tractor.

  Sola gratia, Sola fide, Sola scriptura

  … si Soli Deo Gloria

 24. Pe mine Dumnezeu m-a vindecat de leucemie mieloida cronica, a facut-o in 2004 (m-am imbolnavit in 2002 pe cand aveam 16 ani), Ii multumesc pentru ca mi-a dat oportunitatea sa-L slujesc. in timpul cat am fost bolnav niste frati din Biserica Penticostala m-au invitat sa merg sa se roage pentru mine (urmand un anume ritual) dar am refuzat si le-am spus ca Dumnezeu ma poate vindeca fara sa particip la aceea seara “speciala”. In timpul cat am fost bolnav s-au rugat pentru mine foarte multi frati (chiar si din Biserica Ortodoxa) si Dumnezeu ne-a asculat. Dumnezeu este cel care alege sa faca minunea, si nu pentru noi suntem mai speciali decat alti care sunt in aceeasi situatie ci pusr si simplu asa este Voia lui Dumnezeu.
  “Dar cand va veni Fiul omului, va gasi El credinta pe pamant?” Luca 18:8

 25. Multumim, asteptam si continuarea~

 26. Domnul sa te binecuvanteze in continuare cu tot ce are mai bun, sa-ti inmulteasca darurile pentru a ne bucura si ..noi de ele ! ( Referitor la diferentele dintre credinciosi si credinte, am observat ca si cei 12 ucenici alesi de Domnul Isus pentru largirea Imparatiei Lui, erau diferiti, Toma gnostic: “Doamne nu stim..”, Filip mistic: ” Arata-ne…” Petru fanatic: “…..imi dau viata pentru Tine”, etc… si au si lucrat cam separati, doar la sarbatori si concilii se mai adunau impreuna !)

 27. Multumesc pentru articol. Imi doresc sa fie si alte articole pe aceeasi tema.

 28. Dumnezeu vindeca si azi, El poate, pe mine personal m-a vindecat clar de 2 ori…si stiu ca face acest lucru. Eu m-am intors la Dumnezeu venind de la ortodocsi, m-am casatoritcu un baptist si ne-a pus Dumnezeu intr-o biserica de penticostali. Nu spun ca a fost usor, dar am inteles ca noi intelegem in parte fiecare si ca Dumnezeu e mare! Dumnezeu vorbeste prin Biblie, prin incredintare personala, prin prooroci, prin vise….etc…omul sa ia seama! Dumnezeu vindeca pe cine vrea, cand vrea…daca omul este pregatit sa primeasca vindecarea…dar vindeca si azi cu siguranta.!!…va spun din experienta personala!
  Toata gloria sa fie a lui Dumnezeu!

 29. Si nucile au forme seci
  Dar, Doamne bun e miezul
  Atunci cand stii sa te apleci
  Ca sa-ti verifici Crezul

  Copacii mor in picioare
  Cind frunza se usuca
  Fiecare da ce are
  Iar nucul e-intr-o nuca

  “LA SECULARI SI FALNICI NUCI
  CU COAMELE STUFOASE
  ZADARNIC ESTE SA TE DUCI
  CIND NUCILE-S PIETROASE” -raspunde fr Petrica L

  Dar cel umil si ostenit
  Gaseste fericirea
  Si-n umbra celui mai trintit
  Ce si-a-implinit menirea

  Ca lemnul nucului uscat
  Inmugureste Viata
  Izvorului cel nesecat
  Ce-invie dimineata…

Trackbacks

 1. Encore une fois | B a r z i l a i – e n – D a n
 2. Encore une fois | B a r z i l a i – e n – D a n
 3. De ce există boli? | B a r z i l a i – e n – D a n
 4. Un mare adevăr! « Ungândbun
 5. Penticostali si Baptisti buni…! | tineridelanganoi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: