Când apare apostazia?

(contextul dialogului se găsește la pagina doctrinară)
„Și aşa, aţi desfiinţat Cuvîntul lui Dumnezeu, prin datina (tradiția) voastră“ (Marcu 7:13).   Și astfel, creatură năucă și oarbă și-a răstignit Creatorul.

Prezentarea mea anterioară a părut unora prea blândă și mult prea îngăduitoare din dorința de a fi împăciuitor. Am fost întrebat: Suntem chiar toți la fel sau unii sunt pierduți de la mântuire? Când se transformă «diferențele» în abateri de la credința mântuitoare și se naște apostazia?

Ca sa mă înțelegeți, în simplitatea mea de tehnician metrolog, am nevoie de o reprezentare grafică. Dacă am spune că floarea creștinismului este compusă din mai multe petale legate de un corp comun, mi-ar fi mai ușor să ma fac înțeles.

Corpul comun, mijlocul florii reprezintă corpul comun al articolelor de credință strict necesare pentru mântuire. Dincolo de el, fiecare confesiune, mai devreme sau mai târziu, mai mult sau mai puțin, mai pe față sau mai discret, își adaugă un «specific» de crez și manifestare.

Petalele par despărțite, dar ele sunt legate între ele de apartenența la centrul comun. Câtă vreme o grupare creștină are o «petală confesională» încă ancorată trainic în corpul comun al credinței mântuitoare, ea rămâne în perimetrul credinței adevărate. Când petalele devin mai importante decât centrul sau se desprind de centru, gruparea respectivă iese din cadrul părtașiei creștine și este privită ca apostată.

Dați-mi voie să ilustrez cele spuse cu o întâmplare adevărată. Când am închiriat o sală pentru întrunirile noastre, păstorul adventist al bisericii gazdă m-a chemat să stăm de vorbă puțin. M-a primit foarte amabil și prietenos, neobișnuit pentru antecedentele mele cu alți frați adventiști. „Vino, ia loc și spune-mi ceva despre tine și despre biserica voastră“.

I-am spus că suntem din România și suntem baptiști.

„Ce fel de baptiști?“, m-a întrebat el. Văzând mirarea de pe chipul meu, a continuat: „Există 21 de feluri de baptiști în Statele Unite. Voi de care fel sunteți?“

M-am gândit puțin și i-am răspuns: „În România nu sunt decât două feluri de baptiști: baptiști buni și baptiști răi. Noi suntem din ăia buni.“

A izbucnit în râs: „Ar fi bine să fie așa de simplu …“

L-am întrebat cum de este așa de prietenos cu un baptist. Mi-a răspuns: „Anul acesta, în mișcarea adventistă s-a făcut o mare schimbare. Până acum, noi stăteam cu fața la Sabat și ne întâlneam acolo cu toți cei care țineau Sabatul Ei erau singurii noștri frați. Crucea era și ea în crezul nostru, dar o țineam cumva într-o parte. De anul acesta, conducătorii noștri au hotărât să ne întoarcem cu fața spre cruce și să ne întâlnim acolo cu toți frații noștri. Oricine crede în mântuire doar prin crucea de la Calvar este frate cu noi. Sabatul este încă alături de noi și încă ținem la el, dar el nu ne mai desparte de ceilalți frați de la cruce.“

A fost pentru prima dată când am auzit această explicație, dar ea avea să mă urmărească toată viața, ajutându-mă și pe mine să-mi definesc poziția și să-mi recunosc … frații.

Din păcate, mișcarea adventistă mondială s-a răzgândit între timp; s-a modificat schimbarea sau s-a schimbat modificarea. Nu știu precis, dar este suficient să vă spun că astăzi, adventismul este privit cu suspiciune de celelalte familii creștine, la granița dintre părtășie și apostazie.

Ori de câte ori și oriunde o grupare creștină își dezvoltă un crez și o practică separată și chiar contrară credinței mântuitoare ea se autoexclude din părtășia creștină și … cade din har. Ea este ca petalele desprinse din corola unei flori și căzute uscate la pământ. Martorii lui Iehova, Christian Science, etc. s-au uscat deja și sunt apostate. Alte familii creștine care cochetează cu homosexualitatea, liberalismul, materialismul, negarea inspirației Scripturilor, etc. sunt plecate spre aceeași evoluție fatală.

Cât de necesare sau acceptabile sunt «tradițiile» care înfloresc dincolo de centrul florii creștine? Nu spun că sunt «necesare», dar s-au dovedit «inevitabile». Așa este natura noastră umană! Criticăm catolicismul și ortodoxia, dar, dați-ne și nouă două mii de ani de istorie și, cine știe, poate că tradițiile noastre le vor întrece pe ale lor …

Deocamdată, «tradițiile» mișcărilor neoprotestante sunt mici și nedezvoltate. Petalele noastre sunt mici și încă ne mai confundăm cu centrul florii. Lucrurile care ne deosebesc sunt mult mai puține și mai neimportante decât cele care ne leagă, asta am vrut să spun în postul meu anterior.

„Luaţi seama ca nimeni să nu vă fure cu filosofia şi cu o amăgire deşartă, după datina oamenilor“  (Col. 2:8).Categories: Articole de interes general

13 replies

 1. Cert este ca nici o petala nu este 100% biblica.
  Teoretic suntem de acord frati din petala vecina ….pana calca ,oricat de usor,doctrina noastra pe batatura.

 2. Frumos,
  desi ma indoiesc ca “«tradițiile» mișcărilor neoprotestante sunt mici și nedezvoltate”.

  “biserica” noii traditii, programele, tipul “relatilor dintre frati” etc, (vezi Crestinism Pagan? -pe care ati recomandat-o ) sunt “sfanta noastra traditie”, devenita “mai tare ca locuinta mortilor”.

  Nu ar fi nici o problema cu ele, dar substituie lucrurile esentiale ale credintei, ne omoara si vorba ne merge ca traim, impresioneaza dar nu transforma.

  Daca vechile traditii erau oarecum blande, noile traditii, nu se compara prin agresivitate si eficienta si mai ales au un “anestezic”(o retorica fara pereche) ce le permite sa se insinueze usor.

  Dar se pot si astea neutraliza. Aproape de Domnul. Har!

 3. C.S.Lewis in crestinismul redus la esente dezbate subiectul acesta…merita citita.

 4. Fiti binecuvantat si fiti in continuare o binecuvantare! A Domnului sa fie toata slava!

 5. Petale-n culori
  Asa cum Le-a vrut
  Cel ce are flori
  Crescute din lut

  In lumea de-acum
  Tesute covor
  Sfintind cu parfum
  De leac la Izvor

 6. Un raspuns mai duhovnicesc nu cred ca se putea. Domnul sa va binecuviteze!
  (((….suspectez ca sinteti botezat cu Duhul Sfint….)))

 7. Ce Har sa fim frati
  Nascuti si de sus
  Desii-imprastiati
  Crescind in Isus…

 8. Inca odata,vrem sa ii multumim Lui ,pentru lumina care se raspindeste de la cruce si dumneavoastra frate Daniel pentru floare si aroma raspindita .
  Fiti binecuvintat!

 9. Frate Daniel,
  Multumiri pt. stradania de a pune lumina in mintilor credinciosilor.
  Cand stam cu Sfanta Scriptura deschisa si cu mintile lumintae de Duhul lui Dumnezeu, totul devine clar si acceptarea nu ne vine o povoara.
  Dumnezeu sa va tina in harul Sau pana la venirea Lui.
  Ps. 115:15

 10. Cata dreptate, discernamant si intelepciune, ca din Biblie si de Sus, doar prin cruce ne separam de lume si ne recunoastem ca frati. Domnul sa va binecuvinteze!

 11. Foarte plastica imaginea cu floarea,chiar mai buna decat reprezentarea lui C.S.Lewis din Crestinismul redus la esente.Fac parte din “baptistii buni ” din Bucuresti-Popa Rusu 22.

 12. Fiti binecuvintat

Trackbacks

 1. Cum ajungem în arătura apostaziei? | Ambasadorul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: