Copiii nu sunt întotdeauna copii!

Mâna lui Ahicam, fiul lui Șafan, a fost cu Ieremia, ca să nu-l dea în mâna poporului, ca să fie omorât. … … În mijlocul lor stătea Iaazania, fiul lui Șafan: fiecare bărbat era cu tămâietoarea lui în mâna lui; și un nor gros de tămâie se înălța. – Ieremia 26.24; Ezechiel 8.11

Cărturarul Șafan a fost un personaj important în Iuda. Înainte de trezirea din timpul lui Iosia, el a fost cel care a citit înaintea împăratului din cartea Legii găsită de curând (2 Împărați 22.8-10). Câțiva ani mai târziu, Ahicam, fiul său, s-a dovedit a fi unul dintre puținii prieteni ai profetului Ieremia, atunci când poporul voia să-l omoare pe acesta din urmă.

Totuși, scena din Ezechiel 8 este cu totul diferită. După aproximativ cincisprezece ani de la experiența lui Ieremia cu Ahicam, Ezechiel a primit o viziune cu privire la Iaazania, un alt fiu al lui Șafan. Acesta era, de asemenea, un conducător al poporului. Influența lui însă a fost ilustrată printr-o ceremonie nelegiuită, prin care erau onorați idoli urâcioși. Cu multă aroganță, el declara: „Nu ne vede Domnul! Domnul a părăsit țara“ (Ezechiel 8.12).

Nu avem detalii despre copilăria fiilor lui Șafan, însă putem găsi aici câteva lecții folositoare. În primul rând, ca părinți, nu trebuie niciodată să presupunem că progresul spiritual al unui copil al nostru va fi conferit automat și altuia dintre copiii noștri. Vigilența părintească trebuie să fie constantă. Încăpățânarea unui copil, lăsată necorectată, va da naștere unui comportament nestăpânit atunci când el va fi adult. Dacă lăsăm ca micuții noștri să semene vânt, și ei și noi vom secera furtună (Osea 8.7).

În al doilea rând, să nu ne grăbim în a-i blama pe părinții evlavioși pentru alegerile nepotrivite făcute de copiii lor adulți. Credincioșia lui Șafan este de netăgăduit, iar idolatria lui Iaazania a fost responsabilitatea proprie a acestuia. În al treilea rând, dacă avem sau am avut părinți evlavioși, să căutăm să le urmăm exemplul! Dacă am primit mult, ni se va cere mult. Ochii lui Dumnezeu sunt asupra tuturor căilor noastre!

S. Campbell



Categories: Pentru lucrători, Studiu biblic

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.