Nu mâncați peștele cu oase cu tot!

(povestită de Nelu Istudor, la Atlanta, în Aprilie 2023)

Rebeca și Nelu Istudor au „adoptat” familia lui Petru Popovici de îndată ce aceștia s-au mutat la Angela, fata lor din Atlanta. Erau de altfel cunoștințe vechi de pe când locuiau toți în Los Angeles. Le-au fost mereu la dispoziție și au sărit să-i ajute ori de câte ori a fost nevoie. I-am invidiat în taină că au putut fi în preajma fratelui Pit Popovici, că le-au fost un sprijin la bătrânețe și că s-au înfruptat din sfințenia și înțelepciunea lui.

Am vizitat zilele trecute familia Istudor, invitat cu limbă de moarte de Raveica Rus, mama Rebecii, să particip la priveghiul și înmormântarea ei. Din vorbă în vorbă, am ajuns și la fratele Pitt.

„M-am dus într-o zi la dânsul cu o întrebare grea dintr-un text care-mi dădea mult de furcă. Părea că mă ascultă cu atenție, dar în loc să-mi răspundă, mi-a pus el o întrebare:

„Nelule, tu mănânci pește?”

Întrebarea se potrivea cu problema mea ca nuca-n perete, așa că l-am privit nedumerit și am îngăimat: „Da, mănânc, bineînțeles. Îmi place peștele”.

„Cum îl mănânci? Mănânci tot peștele?”

„Nu, am răspuns eu. Oasele le pun deoparte …”

„Și eu fac la fel și așa fac și cu Biblia. Mă hrănesc cu ce pricep, iar ce nu pricep las deoparte, că nu sunt deocamdată pentru mine. Te sfătuiesc să nu te muncești cu ce nu pricepi. Lasă deoparte și mergi mai departe.”

M-am întors de la Atlanta mai înțelept. Ce bine ar fi dacă am face și noi toți la fel, că unora, din lăcomie copilărească, le-au cam rămas câte-un os în gât …Categories: Amintiri, Amintiri cu sfinti

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: