Adevărul despre Biserica adevărată?

(un articol despre o luare de cuvânt și de poziție)

Biserica Ortodoxă Română ar trebui să-și ceară iertare de la poporul român pentru că a ratat principala sa misiune, care este evanghelizarea, afirmă profesorul universitar Dumitru Borțun într-o strălucită pledoarie ținută la podcastul lui George Buhnici, transmis pe YouTube.

BOR își întemeiază structura și puterea pe ierahie, tradiție și ritual și nu pe cuvântul lui Dumnezeu, adică pe Biblie, mai arată cărturarul – unul dintre cei mai importanți intelectuali pe care-i are în acest moment România.

Mai mult decât atât, în BOR prosperă două păcate majore, simonia (se iau bani în schimbul serviciilor religioase prestate) și filetismul (punerea lui Dumnezeu pe picior de egalitate cu naționalismul), spune profesorul.

Dumitru Borțun este doctor în filosofie și profesor universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a SNSPA.

Mai jos, scurta analiză pe care Borțun a făcut-o BOR. Citiți, nu e mult, ideile sunt bine comprimate.
Podcastul din 2 aprilie este unul dintre cele mai bune pe care le-am ascultat în ultima perioadă. Pun link către el în primul comentariu.

„Biserica Ortodoxă Română ar trebui să-și ceară scuze întregului popor. Pentru că a ratat una dintre cele mai importante misiuni ale ei: evanghelizarea poporului pe care-l păstorește. Evanghelizare înseamnă să aduci vestea cea bună la popor. Și oamenii să citească Evanghelia. Ori, Biserica Ortodoxă Română nu-i încurajează pe români să citească Biblia, sunt preoți care le spun oamenilor să nu citească, să nu afle cât sunt de păcătoși, că-i deprimă. Mai bine să n-o citească, să asculte de la ei, de la preoți.
Eu, de câte ori am fost într-o biserică ortodoxă, după Liturghie, vedeam cum se pleacă… Trei sferturi plecau acasă. Deci, din patru credincioși, unul rămânea să asculte cuvântul lui Dumnezeu. Asta este predica! Stăteau la Liturghie, mai țineau de niște tăvi cu colivă, mai dădeau un pomelnic, se mai închinau, își făceau cruce, plecau acasă.
Ține de starea de spirit a ortodoxului în biserică. Te duci de dragul de a fi cu alții, de a-i mai vedea pe unii, de a bifa un ritual și pleci acasă. Și când era vorba de cuvântul Domnului, rămânea unul din patru să-l asculte pe preot!
Ce vreau să vă spun: Biserica Ortodoxă trebuie să-și ia misiunea în serios! Odată, să evanghelizeze poporul român, care se crede ortodox așa cum se crede cetățean. Ești cetățean prin naștere, da? Ești ortodox prin naștere, dar nu ești ortodox prin opțiune, prin cunoașterea doctrinei.
Și, în al doilea rând, cred că ar face o mișcare istorică dacă ar deveni un agent de modernizare a României. Ar trebui să se gândească bine și să discute asta în Sinod! Suntem împotriva modernizării sau pentru? Și dacă suntem pentru, să luăm măsuri pentru modernizarea României, nu pentru a o ține pe loc, pentru că e o tradiție care de 2.000 de ani nu s-a schimbat. Ceea ce e și greșit. E o legendă! S-a schimbat! S-a schimbat în multe! Oamenii nu mai merg la biserică pentru că sunt sătui de falsitate, de ipocrizie.
Sunt două păcate mari: simonia, asta înseamnă că iei bani pe serviciul religios, și vine de la unul, Simon, care făcea așa ceva, și filetismul – să aduci lângă Dumnezeu, aproape la fel de important ca Dumnezeu, neamul, naționalismul! Nu se poate! Creștinismul e universal, nu e național! (…)
Dumnezeu spune doar atât: Dă-i Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu. Cere să-ți plătești impozitele, nu să de rogi pentru conducătorii țării.
Biserica noastră stă pe ierarhie, pe tradiție și pe ritual. Dar mai puțin pe cuvântul lui Dumnezeu. Adică pe Biblie.“

https://ziaristii.com/video-biserica-ortodoxa-romana-ar-trebui-sa-si-ceara-scuze-intregului-popor-ratat-una-dintre-cele-mai-importante-misiuni-ale-ei-evanghelizarea-poporului-bor-sta-pe-ierarhie-traditie-si/Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: