Ai parte de ceasul încercării?

Iosif a fost vândut ca rob. I-au strâns picioarele în lanţuri,
l-au pus în fiare până la vremea când s-a întâmplat ce vestise el
şi până când l-a încercat Cuvântul Domnului.

Psalmul 105.17-19

Cei mai mulți dintre noi suntem familiarizați cu istoria lui Iosif. Acest patriarh iubit este adesea privit ca o imagine a lui Hristos, datorită suferințelor sale și a felului cum a fost înălțat de Dumnezeu în cele din urmă – o minunată zugrăvire a suferințelor și gloriilor lui Hristos Însuși.

Mai este un fel în care-l putem privi pe Iosif: ca pe un simplu om care a trecut printr-o lungă perioadă de încercări în viața sa. Atunci când privim la Iosif ca la o imagine a lui Hristos, se întâmplă să uităm că el a fost o persoană reală, cu suferințe și conflicte interne reale, însă, bineînțeles, cu un caracter minunat.

Psalmul 105 ne oferă un scurt rezumat al vieții lui Iosif și menționează un detaliu pe care nu-l găsim în relatarea din Geneza: „Până la timpul când s-a împlinit ce a spus, Cuvântul Domnului l-a încercat” (versetul 19). În visele sale, Dumnezeu îi spusese că avea să domnească, însă el nu avusese până atunci parte decât de o groapă și de o închisoare. Deși a fost adânc încercat, înălțarea sa avea să vină la timpul hotărât de Dumnezeu – la fel cum se va întâmpla și cu noi. În acest sens este spus că l-a încercat Cuvântul Domnului. A fost un test al credinței, ca să se vadă dacă el crezuse cu adevărat promisiunea care-i fusese făcută. Credința lui Iosif a fost încercată adânc, însă el nu și-a abandonat niciodată nădejdea în promisiunea primită.

Iosif este probabil cel mai strălucit exemplu cu privire la transformarea lucrurilor rele în lucruri bune. Iosif nici nu s-a amărât, nici nu a lăsat vreodată ca amărăciunea să prindă rădăcini în inima sa, ci s-a lăsat încercat, exersat și format de Cuvântul Domnului. De bună seamă că a avut întrebări – «Este promisiunea cu adevărat reală? Cum se va împlini ea? Când se va împlini ea?». Totuși, el a perseverat. Să ne încredem și noi cu tărie în promisiuni, chiar dacă suntem puși la grea încercare!Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: