UN UNIVERS UNIC CREAT PENTRU NOI!

Marele Arhitect ne-a creat pe noi, ființele umane, în mod unic, să fim unici și să trăim într-un colț unic al Marelui Univers pe care El l-a creat. Descoperirile științifice, în fizică și nu numai, din doar ultimii puțini ani dovedesc acest lucru. Oamenii de știință au descoperit, încă descoperă, și vor continua să descopere din abundență probe care dovedesc acest lucru. Din nefericire, oamenii de știință încă nu au curajul să admită, în public, acest mare adevăr.

Am dat, însă, peste un om de știință care chiar dacă nu exprimă în mod direct ceea ce majoritatea dintre noi credem, și anume că Dumnezeu Creatorul a creat Universul și ființele umane, o spune în mod indirect. Își folosește autoritatea și legitimitatea ca om de știință să pună întrebări ascuțite care inevitabil ne pun pe gânduri și care ne duc la concluzia că Marele Creator a proiectat și creat Universul.

Un Univers unic

Alan Lightman este un gigant între giganți. Profesor la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology, Lightman este un om mai în vârstă care în anii 60 a studiat fizica și astrofizica “la picioarele” titanilor în domeniul astrofizicii: Edwin Salpeter, Thomas Gold și Hans Bethe.

Ne-a atras atenția captivantul titlu al articolului lui publicat în The Atlantic pe 8 septembrie: We Living Things Are an Accident of Space and Time / Noi, ființele vii, suntem un accident al spațiului și timpului. Puteți citi articolul aici: https://www.theatlantic.com/…/multiverse…/671371/

Noi nu credem că suntem un “accident” al universului, ci o “construcție” intenționat creată de Creator așa cum David și alți profeți ne spun în repetate rânduri în Sfintele Scripturi. Ceea ce ei au primit prin revelație acum 3.000 de ani, oamenii de știință confirmă astăzi prin intermediul tehnologiei și noilor descoperiri științifice.

Ce l-a determinat le Lightman să facă afirmația asta? Imaginile fascinante transmise nouă, pământenilor, de Telescopul James Webb în vară. Lightman le-a examinat și el, afirmând, în final, că viața de care ne bucuram noi este, raportat la proporția Universului, echivalentul “a few grains of sand in the Gobi Desert / câteva fire de nisip în Deșertul Gobi”.

Lightman ne spune că în Univers există miliarde de planete, dar viață numai pe Terra. Oamenii de știință sunt convinși că “viața” ar mai exista și pe alte planete, dar până în prezent nu a fost depistată nicăieri. Această realitate, spune Lightman, “would have philosophical and theological meaning / însemnătate filosofică și teologică”. Dimpotrivă, spune Lightman, “recent research suggests that life in the universe is rare / viața în Univers e rară”.

Conform calculelor făcute de Lightman, șansele ca, pe lângă Terra, viața în forma pe care o avem noi să existe în alte părți ale Universului sunt “exceedingly small, about one billionth of one billionth / foarte mică, una la un miliard de miliard”. Nu suntem oameni de știință, nici matematicieni să putem explica procentul acesta în cuvinte ușor de înțeles, dar înțelesul teoretic e ușor de dibuit practic: șansele ca viața care există pe Terra să existe în altă parte a Universului este aproape nulă!

“In El avem viata”!

Este extraordinară și următoarea afirmație a lui Lightfoot: “we living things are a very special arrangement of atoms and molecules / noi, ființele vii, suntem un aranjament foarte special de atomi și molecule”.Ințelegem prin asta că suntem “unici”, “un unicat”, o “raritate în Univers”. Adică plămădiți în mod “minunat” de Cineva infinit mai inteligent decât noi.

Oamenii de știință, continuă Lighman, nu sunt orbi. Își dau seama că Terra este un spațiu unic în Univers, cu abilități unice și nemaiîntâlnite în alte colțuri ale Universului pentru a ne ține în viață. Terra este un echilibru perfect pentru a facilita și păstra viața. Printre altele, Lightman ne spune că dacă energia care ține centrul atomilor intact ar fi doar puțin mai mică, atomii nu ar putea facilita viața. Ori, Universul s-ar extinde atât de repede încât viața nu ar mai fi posibilă. De aici știm, cum spun Sfintele Scripturi, că “în El avem viața”.

Spre finalul articolului, Lightman pune întrebarea pe care ne-o punem și noi: why / de ce această perfecțiune? De ce, spune el, ar fi de interes Universului să susțină viața? Răspunsul lui Lightman este incredibil de frumos: “the theological answer to this question is a cosmic form of intelligent design / răspunsul teologic la această întrebare este intelligent design”. În opinia noastra, ea este “Înțelepciunea” descrisă de Solomon în Cartea Pildelor 8, cea dintâi creație a lui Dumnezeu.

În final, Lightman face o afirmație demnă de memorat: “we live in one of the life-friendly universes because otherwise we wouldn’t be able to ask the question / trăim într-un Univers propice vieții, pentru că altfel nu ne-am putea pune această întrebare”.

Lightman este un heavy-weight în domeniu, un om cu greutate. Televiziunea publică din SUA l-a angajat să prezinte o serie de programe documentare, începând din ianuarie anul viitor, cu titlul Searching: Our Quest for Meaning in the Age of Science / În căutare: căutarea noastră după însemnătate în epoca științei. Ceea ce denotă, din nou, talia, greutatea și credibilitatea lui Lightman în domeniu.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: