Întâmplări ?

Florian Guler

Maria Ban

“ Întâmplările (concidențele) sânt miracole în care Dumnezeu rămâne anonim” R. Wurmbrand

Iată mi-am amintit o experiență pe care a avut-o sora Maria Ban (soția lui Traian Ban mama lui Daniela Brânzai) şi o scriu așa cum îmi aduc aminte că mi-a transmis-o Nelu Ban în urmă cu mulți ani.

In vremea comunismului, Sora Maria a primit aprobare să viziteze pe Rodica, fica mai mare, căsătorită în America. (Nelu Ban -cumnatul Dumneaei- comenta, nu ştiu cum s-a gândit Maia să facă o călătorie atât de lungă, singură, când ea nu a mers niciodată singură cu trenul, fără Traian) Dragostea de mama imposibil de cântărit, a făcut–o să se angajeze în această aventură.

S-a trezit insă în avion și s-a îngrozit de curajul pe care l-a avut. ( Îmi amintesc că dumneaiei se gândea că dacă avionul opreşte la Budapesta o să coboare că este orșicum mai aproape de Arad) Avionul însă nu a oprit decât la Amsterdam, cel mai aglomerat aeroport din Europa.

A coborât din avion, nici o boabă de limbă străină, nici un mod de comunicare cu lumea din jur .(de unde celulare?)

Dar era un mod de comunicare pe care îl știa bine. S-a retras undeva într-un loc mai puțin circulat , a închis ochii; este aproape inimaginabil, pentru cei care am cunoscut-o, care i-a fost primul cuvânt în rugăciune: ”Doamne acuma să Te văd, cum mă scoți de aici”

(Ah! ce îmi place această rugăciune făcută unui TATĂ, cu naturalețe și disperare)

A deschis ochii și a mers direct spre prima femeie care i-a ieşit în cale: “Doamnă vorbiți românește”? Femeia a scăpat gemantanul din mână: “ da vorbesc dar cine ești dumneata”? “ Eu sunt creştină și tocmai am stirigat la Domnul meu după jutor, trbuie să ajung în America la fica mea şi nu am știut ce fac când am pornit la drum”

Femeia s-a înduioşat… “Doamnă eu sânt americancă dar predau limba engleză la Universitatea din Iași și am învățat acolo româneşte”

Doamna profesoară a luat-o cu ea.

În Anglia zborul spre America se anulase , trebuiau să petrecă noapte la hotel în Londra. O altă provocare pentru sora Maria… trebuia să doarmă singură în cameră și îi era frică dar și rușine să ceară doamnei profersore să doarmă cu ea în cameră.

A ajuns în camera ei cu mintea plină de amenințările propagandei comuniste, despre tâlharii capitalişti…

A deschis un sertar și în sertatr a citit pe coperta unei cărţi …BIBLE..a înţeles e Biblia ! I s-a luat frica ! Cum să iți fie frică să dormi în orice cameră străină –împreună cu Biblia, Cuvântul Vejnic!? A dormit buștean toată noaptea.

********

Când soţia mea a juns în America, la Gigi şi Nelu Ban cu un copil care avea nevoie de o operaţie specială. Maria şi Traian Ban locuiau și ei în aceiași casă.

În țară, Bunicu David Ban (tatăl Ban-ilor) mi-a spus: “ ei postesc în America 3 zile pentru ai tăi, tu și cu mine postim aici”.

În casa lui Gigi şi Nelu Ban mai postea cineva tot trei zile împreună cu cei din casă …Quiny câinele lor… a refuzat să mănânce ,trei zile, până în ziua în care cei din casă au terminat postul. Nu ne-a promis El că nu ne v-a lăsa?

Întâmplările ca și întâlnirile sânt miracole , ele ne schimbă viaţa, avem nevoie de puțin curaj al credinței, să le povestim , să ne umilim, recunoscându-ne neputința. Avem cu toții un privilegiu mai superficial sau mai profund, să ridicăm “cu vorba, sau cu scrisul, pe cel doborât de întristare”.

VĂ PROVOC SA SCRIEȚI EXPERIENȚE SPECIALE DIN VIAȚA VOASTRĂ.Categories: Articole de interes general

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: